ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών κατά το Σύνταγμα

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή που εκλέχτηκε μετά από διάλυση της προηγούμενης, δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες, διάστημα που δεν έχει παρέλθει απ' τις 21/12/2014, οπότε και διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μεταφέρεται στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερευνά τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Η πρώτη διερευνητική εντολή ανατίθεται στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Β. Μεϊμαράκη, και αν δεν τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε ο Πρ. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες.

Μετά το «ναυάγιο» των διερευνητικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχηματίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά το πέρας 21 ημερών. Ομως, βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Γενάρη), οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».

Το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει: Παρ. 2: Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Παρ. 3: Αν δε διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Το άρθρο 38 προβλέπει και το εξής: Παρ. 1: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84 (σ.σ. δηλαδή απώλεια δεδηλωμένης/καταψήφιση πρότασης εμπιστοσύνης/υπερψήφιση πρότασης μομφής). Στις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37 (σ.σ. δηλαδή οι προαναφερθείσες).

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει τα πάντα για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Το ότι θα εξαντλήσει όλα τα όρια της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανέφερε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Είπε συγκεκριμένα: «Σκοπεύω να συναντηθώ με τον κ. Θεοδωράκη και με την κ. Γεννηματά. Αύριο το πρωί θα συγκληθούν και τα όργανα του κόμματος. Αμέσως μετά, θα φτιάξω έναν κατάλογο συνάντησης και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πολύ πιθανό να έχω και μια συνάντηση με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή που εκπροσωπεί ένα κομμάτι του λαού». Στη συνέχεια, τσουβαλιάζοντας το ΚΚΕ με όλους τους υπόλοιπους όπως η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι θα έχει επαφές και με το Κόμμα, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι το ΚΚΕ παλεύει για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που το κόμμα του έχει υλοποιήσει και υλοποιεί. Είπε με περίσσιο πολιτικό θράσος και με υπαινιγμούς για ψήφο ανοχής από το Κόμμα: «Θα έχω επαφές με το ΚΚΕ. Μπορεί να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο, αν και είναι άγνωστο αν θα μπει την επόμενη φορά (σ.σ. στη Βουλή). Θα πρέπει να δούμε αν καταφέρουμε να φτιάξουμε έστω και κυβέρνηση με ψήφο ανοχής».

Στη συνέχεια, ήταν ξεκάθαρος για τον αντιλαϊκό ρόλο της ΝΔ και την προσήλωση στη στρατηγική της ΕΕ που γεννά τα μνημόνια. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, γιατί το κράτος έχει συνέχεια». Σε αυτό το πλαίσιο, παρείχε και νέες διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα οποία, βέβαια, ψήφισε και η ΝΔ. «Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα τις εκλογές, πιθανώς και με ένα νέο μνημόνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Σήμερα, ο πρωθυπουργός, μετά από περιπλάνηση πολλών ημερών, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει επιτέλους την άποψή του», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Β. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι η απόφαση δεν τους αιφνιδίασε. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι από αυτό «προκύπτει ότι παραιτείται για ένα λόγο που θα μπορούσε να είχε λύσει στο συνέδριο» (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Οπως υποστήριξε, ο Αλ. Τσίπρας «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους. Δεν είναι στάση σοβαρή απέναντι στους εταίρους να περιμένεις να ψηφίσουν τα ξένα κοινοβούλια να εκταμιευθεί η δόση και τότε να πάμε σε εκλογές».

Με νέο «σχήμα» στις εκλογές η «Αριστερή Πλατφόρμα»

Την απόφαση να κατέβει στις επόμενες εκλογές συμμετέχοντας σε ένα σχήμα που θα εκφράζει «το αγωνιστικό "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε, χτες το βράδυ, με σχετική ανακοίνωση η λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα». Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να σκορπά αυταπάτες στον ελληνικό λαό και μιλά για αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, που θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους κ.λπ., όταν ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα στην καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση και με το μεγάλο κεφάλαιο να κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, άρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες της. Παγιδεύει το λαό στο σύστημα. Σημειώνεται ότι οι διεργασίες στους κόλπους της «Αριστερής Πλατφόρμας» ήταν συνεχείς χτες βράδυ για τον καθορισμό της στάσης της. Ηδη έχουν υπάρξει επαφές τόσο με το σχέδιο Β του Αλ. Αλαβάνου όσο και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Χτες βράδυ, ο Αλ. Καλύβης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», γνωστοποίησε την παραίτησή του απ' την ΠΓ και την ΚΕ του κόμματος. «Ο Αλέξης Τσίπρας και μια μικρή ομάδα στελεχών αποφάσισαν για πολλοστή φορά να γράψουν το κόμμα στα παλιά τους τα παπούτσια και πρακτικά να το καταργήσουν», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΠΟΤΑΜΙ
Καταγράφει τη διαθεσιμότητά του για συμμετοχή στο γκουβέρνο

Επικριτικός απέναντι στην απόφαση για εκλογές εμφανίστηκε ο Στ. Θεοδωράκης, υπενθυμίζοντας στον Αλ. Τσίπρα ότι είχε στη Βουλή την απαραίτητη στήριξη, που «του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία». Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προλάβει την αντίδραση του λαού στα μέτρα του μνημονίου και κατηγόρησε την «κυβερνητική παρέα» ότι «δεν θέλει να δουλέψει», όπως είπε, συσκοτίζοντας το ταξικό περιεχόμενο της «δουλειάς» που κάνει η κυβέρνηση.

Εκτίμησε ακόμα ότι οι εκλογές θα στοιχίσουν «νέα λουκέτα, ανεργία, αβεβαιότητα, φυγή προσώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Παρά την ...κριτική, πάντως, νωρίτερα χτες, σε ομιλία του στην Κρήτη, ο Στ. Θεοδωράκης είχε υπενθυμίσει στον Αλ. Τσίπρα τη διαθεσιμότητα του κόμματός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος ότι ενώ η χώρα χρειάζεται «20 αποφασισμένους ανθρώπους που να έχουν εμπειρία ζωής (...) ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει δίπλα του κομματικά στελέχη και υπάκουους συνομιλητές».

ΠΑΣΟΚ
«Δραπετεύει» ο πρωθυπουργός

«Δραπέτη της ευθύνης» χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Αντί να αξιοποιήσει το εθνικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας επικαλείται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκηρύξει εκλογές», δήλωσε, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μικροκομματική στόχευση και βιασύνη. «Δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, οι οδυνηρές συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε», υποστήριξε, παραλείποντας ότι τα μέτρα αυτά τα ψήφισε και το κόμμα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ