ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» - «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Πού οδηγούνται οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες;

Τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης, για την παράδοση στον έλεγχο του πολυεθνικού κεφαλαίου των δυο τσιμεντοβιομηχανιών - με αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους - επισημαίνουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας

Το θέμα της μεταπώλησης της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και των «Τσιμέντων Χαλκίδας», από τους Αγγλους, οι οποίοι αγόρασαν τις δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες από τους Ιταλούς και τώρα τις πουλάνε στους Γάλλους, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των βουλευτών Νίκου Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα. Η Ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ, απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον των δύο τσιμεντοβιομηχανιών, αλλά και των εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτές.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα διακατέχει τους 3.000 περίπου εργαζομένους του Ομίλου «ΑΓΕΤ - Ηρακλής» και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» μετά την πρόσφατη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για:

- την αναπτυξιακή πορεία και το ρόλο των επιχειρήσεων στην αγορά

- τη διασφάλιση της συνολικής δραστηριότητας του Ομίλου της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας»

- τη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας των εργοστασίων και των θέσεων εργασίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης - συνεχίζει η Ερώτηση - για τον αφελληνισμό της ΑΓΕΤ, που με τη νεοφιλελεύθερη πολιτικής οδήγησε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας σε μια περιφερειακή επιχείρηση απόλυτα προσαρμοσμένη στα ευρύτερα σχέδια της πολυεθνικής «LAFARGE».

Επειδή οι κίνδυνοι είναι ορατοί για μείωση της παραγωγής και του προσωπικού αν η κυβέρνηση παραμείνει απλός θεατής, ενώ αν έχει την πολιτική βούληση μπορεί να παρέμβει μέσω της ΑΤΕ (κατέχει το 28% των μετοχών της ΑΓΕΤ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να απαιτήσει την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου που αποτέλεσε δεσμευτικό όρο για τη μεταβίβαση της ΑΓΕΤ στη BCI.

Επειδή, οδήγησε στον αφελληνισμό την επιχείρηση και απεμπόλησε τη δυνατότητα να εντάξει την ΑΓΕΤ και τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» κάτω από το δημόσιο έλεγχο ως όφειλε. Αλλά επειδή ο Βόλος και η Χαλκίδα έχουν υποστεί πάρα πολλά και δε σηκώνουν άλλη υποβάθμιση και ανεργία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες (αρνησικυρία κ.ά.) μέσω της ΑΤΕ ώστε να εγγυηθούν οι νέοι ιδιοκτήτες την αναπτυξιακή πορεία των εν λόγω επιχειρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος»

Επίσης, καλείται ο υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής την απόφαση της «Επιτροπής Ανταγωνισμού» που αφορά την πώληση του Ομίλου «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» από τη BCI στη γαλλική «Lafarge».

ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Μετά την ιδιωτικοποίηση... λουκέτο!

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία από το λουκέτο που έβαλαν στα Λουτρά Κυλλήνης οι ιδιώτες που τα είχαν αγοράσει

Το ξεπούλημα του συγκροτήματος των Λουτρών Κυλλήνης από την κυβέρνηση στην πολυεθνική TUI μέσω του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και τις συνέπειες που έχει αυτό στην τοπική οικονομία, εξαιτίας του ότι ο ιδιώτης έβαλε λουκέτο στα Λουτρά, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνης. Ο βουλευτής του Κόμματος τονίζει ότι με το κλείσιμο των Λουτρών η τοπική οικονομία που είχε σχεδιαστεί με βάση τη λειτουργία τους έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε καταγγελία της σύμβασης με τη «Grecotel - TUI» σε βάρος του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και εναρμονισμένη πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση ξεπούλησε τα Λουτρά Κυλλήνης στην πολυεθνική TUI, μέσω της "Grecotel" του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Συγκεκριμένα "έβγαλε στο σφυρί" το νέο υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, που μόλις πρόσφατα κόστισε στον ελληνικό λαό 6,6 δισ., το παλιό υδροθεραπευτήριο, τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ΞΕΝΙΑ συνολικής έκτασης κτισμάτων 29.300 τ.μ., το κάμπινγκ και 2.000 στρέμματα παραθαλάσσιας δασικής έκτασης.

Εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, αμέσως μετά την εκποίηση, η πολυεθνική έχει βάλει "λουκέτο" στα Λουτρά.

Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους Δήμους Βαρθολομιού και Κυλλήνης, όπου επαγγελματοβιοτέχνες, καταστηματάρχες και ενοικιαστές δωματίων βρίσκονται σε απόγνωση, δεδομένου ότι η οικονομία της περιοχής είχε δομηθεί χρόνια τώρα με προδιαγραφές τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου. Γίνεται φανερό ότι η φιλολαϊκή ανάπτυξη με μοχλό το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει και πως η μόνη λύση για να "σπάσει" το λουκέτο στα Λουτρά είναι η επαναλειτουργία τους με ιδιοκτησιακό καθεστώς έναν ενιαίο δημόσιο φορέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην καταγγελία της σύμβασης με την "Grecotel - TUI" σε βάρος του ομίλου Δασκαλαντωνάκη;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα θέσει τα Λουτρά Κυλλήνης σε άμεση λειτουργία, προσφέροντας εργασία στους κατοίκους της περιοχής και δωρεάν υγεία - περίθαλψη στους ασθενείς επισκέπτες;».
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κεκτημένο δικαίωμα η τοκογλυφία

Παρουσιάζοντας τα παχυλά κέρδη της τράπεζας για το 2000, ο διοικητής της Εμπορικής, αναφερόμενος στα πανωτόκια είπε πως «δεν πρέπει να θιγούν τα εύλογα συμφέροντα των τραπεζών»

«Να μη θιγούν τα εύλογα συμφέροντα των τραπεζών» στο ζήτημα με τα πανωτόκια, απαίτησε και ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας, σε χτεσινή συνέντευξη, στην οποία διατύπωσε την άποψη πως το θέμα με τα πανωτόκια δεν «είναι πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας»! Ο ίδιος παρέθεσε κάποια γενικά και αόριστα στοιχεία για διαγραφές χρεών από την Εμπορική Τράπεζα στην τελευταία πενταετία, συνολικού ύψους 32 δισ. δραχμών (προφανώς κάθε είδους χρέη), ενώ παραδέχτηκε ότι μόλις 117 υπέβαλαν αιτήσεις, για να υπαχθούν στις (τελευταίες κυβερνητικές) ρυθμίσεις για τα πανωτόκια. Η φράση να «μη θιγούν τα εύλογα συμφέροντα των τραπεζών» συνοψίζει την κοινή θέση των τραπεζών πως οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα «πρέπει» να αφορά, αποκλειστικά και μόνο, τα υπόλοιπα των δανείων μετά το Γενάρη του 2001.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας για τη χρήση του 2000, που δημοσιοποίησε ο Γ. Στουρνάρας, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 115,3 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,7% συγκριτικά με το 1999. Το ποσοστό αύξησης των κερδών είναι επταπλάσιο του πληθωρισμού.
  • Αντίθετα, οι δαπάνες της τράπεζας για το προσωπικό- δηλαδή για μισθούς, ημερομίσθια, και εργοδοτικές εισφορές- παρουσιάζουν αύξηση μόλις 4,9%. Να σημειωθεί ότι το κόστος εργασίας αποτελεί για το τραπεζικό κεφάλαιο το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών και στην περίπτωση της Εμπορικής τα έξοδα προσωπικού έπεσαν την τελευταια κατά 1,7 μονάδες σαν ποσοστό του συνόλου των λειτουργικών δαπανών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2000 εφαρμόστηκε «πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου» για 260 στελέχη, με κόστος 2,3 δισ. δραχμές που γράφτηκε στη χρήση του 2000. Το συνολικό κόστος του «προγράμματος εθελούσιας εξόδου» ανέρχεται σε 3 δισ. δρχ. και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εμπορικής θα αποσβεστεί σε 3 χρόνια.
  • Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει διανομή μερίσματος 450 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 300 δρχ. το 1999.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτει ότι η Εμπορική και οι άλλες τράπεζες προχώρησαν το 2000 σε εκτεταμένη ρευστοποίηση κρατικών ομολόγων, με τα οποία τροφοδοτούσαν τα αμύθητα κέρδη τους στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και τα οποία ήταν αποτέλεσμα της νομισματικής σύγκλισης με την ΟΝΕ.

Τα πανωτόκια

Το ζήτημα της τοκογλυφίας, στην οποία επιδίδονται με μαεστρία τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι κρατικές τράπεζες - και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά εργατών, αγροτών, βιοτεχνών, απομάχων της δουλιάς κλπ - ξαναβρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα. Το θέμα αυτό, απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις συναντήσεις που είχε αυτή τη βδομάδα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσημα, δεν ανακοινώθηκε τίποτε. Ανεπίσημα, όμως, οι τραπεζίτες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε κάποια κυβερνητική απόφαση που θα τους υποχρέωνε να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ισχυρίζονται ότι τυχόν νέα ρύθμιση - εκτός των άλλων, είναι και άδικη, σε βάρος των δανειοληπτών που πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Ε, αυτή η «ευαισθησία» των τραπεζιτών σε θέματα «δικαίου», ξεπερνά κάθε όριο. Με το επιχείρημά τους ότι τυχόν νέα ρύθμιση στα πανωτόκια, θα αποτελεί επιβράβευση των «μπαταχτσήδων - κακοπληρωτών» και τιμωρία των καλοπληρωτών, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους να τσοντάρουν κάτι από τα κέρδη τους. Αν πραγματικά οι τραπεζίτες, νοιάζονται τόσο πολύ για την προάσπιση των «δικαίων» των καλοπληρωτών, τότε, γιατί δεν κάνουν κάποια έκπτωση σε όσους αποφασίζουν να εξοφλήσουν, εφάπαξ, πρόωρα το τραπεζικό τους δάνειο; Γιατί, αντί να επιβραβεύσουν τους καλοπληρωτές με μια έκπτωση, για την πρόωρη εξόφληση του στεγαστικού ή άλλου δανείου, τους επιβάλουν «πρόστιμο» αρκετών δεκάδων χιλιάδων δραχμών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ