ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Ω θράσος απύθμενο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Βγήκε» χτες ο Κ. Σκανδαλίδης στο «Φλας 9,61» για να μιλήσει για την «παθογένεια» του ΠΑΣΟΚ κι ο Ν. Κακαουνάκης τον ρώτησε τι θα γίνει με τους σεισμόπληκτους της Μεταμόρφωσης, που τους έκοψαν το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσαν λογαριασμούς μέχρι 400.000 δραχμές.

«Μπορεί να έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα, αλλά μπορεί να παρέμβει ο αρμόδιος υπουργός και να γίνει η επανασύνδεση», απάντησε ο Κ. Σκανδαλίδης και έβαλε τα γέλια! Ναι, όπως το διαβάζετε, έβαλε τα γέλια. Γεγονός που έκανε ακόμη και τον Κακαουνάκη να το επισημάνει, ενώ στη συνέχεια άρχισε να διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορούσε να «βγάλει στο τηλέφωνο τον Χριστοδουλάκη ή τον πρόεδρο της ΔΕΗ» και προσφέρθηκε ο Σκανδαλίδης να τηλεφωνήσει σε κάποιον απ' τους δύο. Ακολούθησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ν. Αλευράς - ο μόνος που προσφέρθηκε να μιλήσει για το θέμα - ο οποίος είπε ότι δε γνώριζε γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, που δόθηκαν πριν ένα χρόνο προς τους σεισμοπαθείς..!

Δε φτάνει που ο κοσμάκης υποφέρει αλλά έχουν και το θράσος να τα λένε απ' τα ραδιόφωνα και να γελάνε!

Ημαρτον κύριε!

Περί υπευθυνότητας και παρρησίας

Την ανάγκη κυβερνητικής πρωτοβουλίας, για να βρεθεί κοινής αποδοχής σύνθετη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ζήτησε προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος, και το κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής» σημειώνει, ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΝ «αξίζει να επαινεθεί για την υπευθυνότητα και την παρρησία της τοποθέτησής του».

Δε νομίζουν, άραγε, ότι πρέπει, πριν βλογήσουν τα γένια τους για τις όποιες σήμερα πρωτοβουλίες, να κάνουν μια στοιχειώδη αυτοκριτική για παλιότερες, σχετικές τοποθετήσεις και πρακτικές, για παράδειγμα στα πριν από δέκα χρόνια συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, όταν χρειάζονταν πραγματικά πολιτική υπευθυνότητα και θάρρος -τουλάχιστον- για να πας κόντρα στο τότε ρεύμα; Απλώς, ρωτάμε...

Οι αχόρταγοι «επενδυτές»

Δεν πρόλαβε να τελειώσουν οι διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την «εμπιστοσύνη» που δείχνουν οι ιδιώτες επενδυτές στην πολιτική του λόγω του ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν μαζικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και ήρθε η ηγεσία του ΣΕΒ και τον προσγείωσε ανώμαλα. Ούτε μία επένδυση δε θα γίνει, αν η κυβέρνηση δε μας εξασφαλίσει φτηνή πρώτη ύλη και επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσαν κυνικά οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων. Μάλιστα, τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν ρομαντικοί επιχειρηματίες που να επενδύουν δισεκατομμύρια, χωρίς να γνωρίζουν τον προμηθευτή ούτε την τιμή της πρώτης ύλης». Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης συνέχιζε απτόητος να μοιράζει υποσχέσεις για δημιουργία 4.500 -20.000 θέσεων εργασίας, να οραματίζεται «ενεργειακή ηγεμονία της Ελλάδας στα Βαλκάνια», κ.ο.κ. Ασφαλώς και κατάλαβε το μήνυμα των βιομηχάνων, αλλά είναι προφανές ότι έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των βιομηχάνων - επενδυτών εξασφαλίζοντας τα υπερκέρδη τους. Υπάρχει καμία αμφιβολία;

Τα τρελά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ... τα 'λεγε χτες το πρωί ο Κ. Λαλιώτης σ' ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Και τι δεν είπε για την οικτρή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ιστορική και κάποτε (όπως ισχυριζόταν) πανέμορφη περιοχή του Μαραθώνα και του Σχοινιά... Μόνο, που μας ...μπέρδεψε, σχετικά με το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα...

Ας έρθουμε, όμως, σε ορισμένες στιγμές της κουβέντας, που είχε ο κ. Λαλιώτης, με τον δημοσιογράφο του ρ/σ:

Μα, έχετε πάει εκεί πέρα τελευταία, ρώτησε κάποια στιγμή και σε αυστηρό ύφος τον δημοσιογράφο, που επέμενε να του φέρνει αντιρρήσεις και συνέχισε, απαντώντας ο ίδιος στην ερώτησή του: Εκεί, παλιότερα υπήρχε η αμερικανική βάση, ενώ τώρα υπάρχει ένα αεροδρόμιο, με αρκετά μεγάλη κίνηση - 10.000 πτήσεις το χρόνο - το οποίο αποτελεί μια σοβαρότατη όχληση της περιοχής. Υπάρχουν, επίσης, ένα σωρό αυθαίρετα, ενώ τα μπάζα συναγωνίζονται με τα σκουπίδια, βιάζοντας το περιβάλλον και μια σειρά οικοδομικοί συνεταιρισμοί στέκονται με το «μαχαίρι» στο χέρι, εποφθαλμιώντας την περιοχή.

Ναι, βέβαια, έχουν ευθύνες οι κυβερνώντες, τόλμησε να πει ο δημοσιογράφος, αλλά ο Κ. Λαλιώτης τον ...αποστόμωσε: Εμείς, από το 1994, έχουμε ανακηρύξει την περιοχή σε εθνικό πάρκο. Από τότε δείξαμε την ευαισθησία μας, ενώ κάποιοι άλλοι μόνον τώρα τελευταία άρχισαν να ενδιαφέρονται...

Απ' όλ' αυτά και αρκετά ακόμη παρόμοια, λοιπόν, εμείς ...καταλάβαμε τα εξής: Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, για παράδειγμα τα τελευταία 20 χρόνια, από το 1981 και μετά, η περιοχή του Μαραθώνα και, ιδιαίτερα η παραλία του Σχοινιά, έχει φοβερά και πολύμορφα επιβαρυνθεί.

Για όλ' αυτά φέρουν ευθύνες, βέβαια, πρωτίστως οι κυβερνώντες αυτήν την περίοδο, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο ήταν στην αντιπολίτευση και αγωνιζόταν για τη σωτηρία της περιοχής... Μόνο το 1994 και μόνο για μια βδομάδα, ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και φρόντισε αμέσως, η περιοχή να ανακηρυχτεί σε εθνικό πάρκο. Αμέσως μετά, όμως, και μέχρι σήμερα, όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτε και άφησαν την περιοχή στην τύχη της, στις ορέξεις των καταπατητών και των «νόμων της αγοράς».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο, λοιπόν, όλ' αυτά είναι αλήθεια και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, άλλο τόσο είναι αλήθεια και όλα όσα λένε τώρα ο κ. Λαλιώτης και η κυβέρνηση, για το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, που θέλουν να φτιάξουν στο Σχοινιά και, ιδιαίτερα, οι ισχυρισμοί τους, ότι το έργο αυτό θα αναβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής, κλπ., κλπ.

Ετσι, για να μην τρελαθούμε κιόλας...

Φανεροί στόχοι

Δεκάδες επαγγέλματα τα ονόμασαν «κλειστά». Και τους εκπροσώπους τους, τους κατασυκοφάντησαν με κάθε τρόπο. Στόχος ήταν, στο άκουσμα των επαγγελμάτων αυτών, να προκαλείται κάθε δυνατός αρνητικός συνειρμός. Ετσι, ευκολότερα και χωρίς διευρυμένες αντιδράσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Να ξεκινήσουν τις διαδικασίες πλήρους ανατροπής των δεδομένων για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, με ένα και μοναδικό στόχο: Να διευκολυνθεί και στην Ελλάδα η μαζική διείσδυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε τομείς που μέχρι σήμερα κυριαρχούνται από διάφορες μορφές αυτοαπασχόλησης ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μικρού μεγέθους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «ντύσει» το εγχείρημά της με το μανδύα της «επιστημοσύνης». Ανέθεσε, λοιπόν, τη... μελέτη του θέματος στο ΚΕΠΕ. Το κακό είναι ότι το Κέντρο, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κυβερνητικό κάλεσμα, επιπλέον συνέταξε μια μελέτη που «βοά» για τις σκοπιμότητες, αλλά και τις αγωνίες των συντελεστών της, να καταλήξουν στα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα. Στη μελέτη καταγράφονται 90 επαγγέλματα, τα οποία, βέβαια, οι συντάκτες της δεν τόλμησαν να τα χαρακτηρίσουν «κλειστά». Τα ονομάζουν «επαγγέλματα και καταστήματα που χρειάζονται αδειοδότηση». Το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ακόμα μερικές δεκάδες επαγγέλματα, η άσκηση των οποίων επίσης απαιτεί αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, προκαλεί εντύπωση, αλλά ας το αντιπαρέλθουμε.

Το... ιδεολογικό μοτίβο, που προβάλλουν οι συντάκτες της μελέτης, είναι εντελώς διάτρητο. Η υποτιθέμενη διερεύνηση των μέτρων για τη δήθεν αποκατάσταση του ανταγωνισμού στους εξεταζόμενους κλάδους δεν είναι μόνο διάτρητη. Είναι το φτηνό άλλοθι που προβάλλουν, με μοναδική επιδίωξη να δρομολογηθούν αλλαγές στα δεδομένα που ακολουθούν δεκαετίες την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που τους απασχολεί και επιδιώκουν να ανατρέψουν το περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια: «Η ελληνική οικονομία -αναφέρεται στη μελέτη- εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ατομικής ιδιοκτησίας ή μικρού μεγέθους μονάδων (...), ενώ σε άλλες χώρες όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς καταλαμβάνεται από μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες (...) που απασχολούν μεγάλους αριθμούς μισθωτών». Αυτό το χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας δεν ταιριάζει στις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Στις σημερινές συνθήκες, για το κεφάλαιο δεν είναι ανεκτό εκατοντάδες χιλιάδες δραστηριοποιούμενοι στα επαγγέλματα -που αυθαίρετα ονομάτισαν «κλειστά»- να κατέχουν εισοδήματα, που θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση της κερδοφορίας λίγων εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενδεικτική απόδειξη αυτής ακριβώς της σκοπιμότητας είναι ότι προτείνεται να μην παρθεί κανένα μέτρο για τα 75 από τα 90 επαγγέλματα της σχετικής λίστας. Γιατί; Επειδή το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από...«κλειστά» επαγγέλματα, όπως οι κουρείς, οι πλανόδιοι πωλητές, οι γομωτές - πυροδότες, ή οι μανικιουρίστες. Ενδιαφέρονται όμως και ανοίγουν μέτωπο για τα υπόλοιπα 15, όπου εκτιμάται ότι τα εισοδήματα που εξασφαλίζονται αποτελούν το 8,2% του Εθνικού Εισοδήματος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές!

Οι μεθοδεύσεις με τα «κλειστά επαγγέλματα» και τις ποικιλόμορφες συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο των εργαζομένων, αν τελικά επιβληθούν οι κυβερνητικές επιλογές, δεν είναι ουρανοκατέβατες. Κινούνται στα όρια και αποτελούν ακόμα ένα βήμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Χτες ήταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ακολούθησαν οι αγρότες. Τώρα, παίρνουν σειρά τα θεωρούμενα «εύπορα» τμήματα των μεσαίων στρωμάτων. Θα ακολουθήσουν οι άλλες κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων. Και στο βαθμό που δε δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, ο κύκλος της ολομέτωπης επίθεσης των μονοπωλίων ενάντια στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων δε θα έχει τελειωμό...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Θα επανορθώσουν;

Εξω από κάθε έννοια αντικειμενικότητας και στα όρια του ψεύδους κινείται το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» για τις συνεργασίες της ΝΔ ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αφού επαναλαμβάνει, άκριτα και ως δεδομένα, τα όσα ισχυρίστηκε ο γραμματέας αυτοδιοίκησης της ΝΔ Π. Γιαννόπουλος, περί συνάντησής του με τον Σπ. Χαλβατζή, από την οποία επήλθε - λέει - και συμφωνία για εκλογική συνεργασία! Η συντάκτρια του θέματος όμως δε σταματά εκεί, φιλοξενεί τη «διάψευση του Περισσού», φροντίζει όμως να τη... διαψεύσει, ακυρώνοντάς την επί της ουσίας, προκειμένου να μην ακυρώσει τα όσα στο κυρίως θέμα της έγραψε.

Ανεξάρτητα από το αν το όλο θέμα έχει να κάνει με την... καλπάζουσα φαντασία μιας συντάκτριας ή το - πολλάκις και ποικιλοτρόπως εκφρασμένο - αντιΚΚΕ μένος της «Αυγής», θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και οφείλουν, έστω ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού απέναντι στην αλήθεια και την αντικειμενικότητα, να επανορθώσουν.

Υ.Γ. Αραγε, τη χτεσινή δήλωση του Β. Μεϊμαράκη, υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, με την οποία διαψεύδονται τα όσα είπε ο Π. Γιαννόπουλος - και επομένως όσα έγραφαν χτες - θα τη δημοσιεύουν σήμερα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ