ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την ηθοποιό Τιτίκα Σαριγκούλη βράβευσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από τη στιγμή της βράβευσης
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της βράβευσης
Στον Κοινωνικό - Πολιτιστικό Χώρο του Θεάτρου στην Πετρούπολη, βρέθηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παρακολουθήσει την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη. Μία παράσταση στην οποία μοναδικότητα προσέδωσε το ότι στη διάρκειά της, επί σκηνής, υπάρχει ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα. Για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αγκαλιάστηκε από άτομα με προβλήματα ακοής, έγινε βράβευση των συντελεστών της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της παράστασης, από τον Ομιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.

Τον τιμητικό έπαινο στην ηθοποιό Τιτίκα Σαριγκούλη απένειμε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Ερχονται δύσκολες μέρες αλλά με ελπίδα, με κουράγιο και με αγώνα θα τις αντιμετωπίσουμε. Είναι ιδιαίτερη στιγμή απόψε, σε αυτήν την πραγματικά πρωτοποριακή παράσταση που είναι για όλους και είναι ιδιαίτερη χαρά να τιμήσουμε τη συντρόφισσα την Τιτίκα Σαριγκούλη, μια σπουδαία φυσιογνωμία της Τέχνης, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού της πατρίδας μας». Στην ηθοποιό χάρισε, επίσης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ένα πρωτότυπο λεύκωμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με λογότυπα από εκατοντάδες καλλιτέχνες, που πήραν μέρος σε αυτό το διαγωνισμό.

Από την πλευρά της, η Τιτίκα Σαριγκούλη σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν πάντα ο φορέας του πολιτισμού. Το σοβιετικό κράτος ήταν το πρώτο κράτος που είχε ιδρύσει υπουργείο Πολιτισμού», είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του στον τομέα του Πολιτισμού, αλλά και στην προσπάθεια της ΕΕ να εξισώσει στις συνειδήσεις τον κομμουνισμό με το φασισμό, το Χίτλερ με το Στάλιν.

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», ο σκηνοθέτης της παράστασης Γ. Παπαθεοδώρου σημείωσε: «Προσπαθήσαμε να έχουμε μια καλή παράσταση για τους ακούοντες αλλά να έχουμε και μια καλή παράσταση για κωφούς, να μην αποκλείσουμε κανένα μέλος της κοινωνίας». «Θεωρώ ότι αυτή η παράσταση, αυτοί οι συντελεστές απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό και γι' αυτόν το λόγο και μόνο θεωρώ ότι κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να τη στηρίξει», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τιμητικοί έπαινοι, επίσης, απονεμήθηκαν από την παγκόσμια Unesco και την Unesco Πειραιά και Νήσων για την πολιτιστική και ανθρωπιστική τους προσφορά και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

Τον τιμητικό έπαινο στον σκηνοθέτη της παράστασης Γ. Παπαθεοδώρου επέδωσε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ο Β. Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, επέδωσε τον τιμητικό έπαινο στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, Γ. Γιαλλούρο. Εκπρόσωπος της Unesco επέδωσε τον τιμητικό έπαινο στην Κ. Ροντήρη, εκπρόσωπο του Πειραϊκού θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης» και η Ολ. Γεροβασίλη επέδωσε τον τιμητικό έπαινο στον ηθοποιό Σπ. Φωκά.

Επόμενοι σταθμοί της παράστασης είναι η Αρχαία Δωδώνη στις 2/9 και το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 4/9.

Συναυλία καρδιάς

Ο Παντελής Θαλασσινός, με μια κιθάρα στα χέρια και με την ορχήστρα του, ταξιδεύει τον κόσμο με τα τραγούδια του μέσα από μονοπάτια χαράς, αλλά και πιο ιδιαίτερων στιγμών. Την Πέμπτη, 3 Σεπτέμβρη, θα βρεθεί μαζί με τη Νάνα Μπινοπούλου, στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, όπου θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με τραγούδια από την εποχή των «Λαθρεπιβατών» μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια του Παντελή που έχουν χαραχτεί βαθιά στην καρδιά: «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω», «Ανάθεμά σε», «Τα Σμυρναίικα τραγούδια», «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε», «Κράτα για το τέλος», κ.ά.

Τη συναυλία διοργανώνει η ΑΚΤ-ΕΙΝ, που σκοπό έχει την προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή, και στην απασχόληση, ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό. Στις «ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» ανήκουν άτομα με αναπηρίες (σωματικές, ψυχικές, νοητικές ή αισθητηριακές), απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, αποφυλακισμένοι, άνεργοι και άστεγοι.

Μαζί του επί σκηνής οι εξαιρετικοί μουσικοί του: Γιάννης Βιλιώτης, λαούτο - μπουζούκι, Σωτήρης Μαργώνης ή Δημήτρης Γάσιας, στο βιολί, Φίλιππος Λευκαδίτης, κρουστά, Γιώργος Μακρής, πνευστά - γκάιντες - τσαμπούνες, Πέτρος Βαρθακούρης Μπάσο, και Γιάννης Μπελώνης πιάνο. Τον ήχο επιμελούνται ο Γιώργος Καρυώτης κι ο Ευτύχιος Γιαννακούρας. Στους φωτισμούς ο Διαμαντής Μυλωνάς. Ωρα εναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 13 ευρώ στο ταμείο.

«Εφυγε» ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος

«

Εφυγε» σε ηλικία 92 χρόνων ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους ποιητές, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Ηλίας Σιμόπουλος. Γεννήθηκε στις 23 Νοέμβρη του 1923 στον Κραμποβό (σήμερα Καστανοχώρι) Αρκαδίας, από γονείς αγρότες. Εκεί φοίτησε στο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια στο «Ελληνικό Σχολείο» στο Ισαρι. Το 1925 πήγε στην Αθήνα όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο, τη Nομική Σχολή, και το Γαλλικό Iνστιτούτο. Γνώριζε Γαλλικά, Αγγλικά και Ρώσικα. Βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν σε Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, και ποιήματά του περιέχονται και σε πολλές ξένες ανθολογίες. Πολλά από τα έργα του έχουν μελοποιηθεί από Ελληνες και ξένους συνθέτες.

Σαν φοιτητής πήρε ενεργό μέρος στο φοιτητικό κίνημα της εποχής και ήταν υπεύθυνος στη «Φοιτητική Φωνή», όργανο της αριστερής φοιτητικής παράταξης. Παράλληλα, δούλεψε σε πολλές εφημερίδες. Από μαθητής στο γυμνάσιο είχε αρχίσει να γράφει ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύονταν στη «Διάπλαση των Παίδων», στην «Παιδική Χαρά» και άλλα έντυπα. Αργότερα με το ψευδώνυμο Παύλος Ροδής δημοσίευσε ποιήματα, μελέτες και άλλα λογοτεχνικά κείμενα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Στο διάστημα 1934 - 1936 ήταν Γραμματέας της Καλλιτεχνικής Επιτροπής στην «Ενωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας» (με μέλη τους: Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσο, Μενέλαο Λουντέμη, Γιώργη Ζάρκο, Τίμο Βιτσώρη και Πέτρο Στυλίτη) και σκηνοθέτες στο Εργατικό Θέατρο.

Το καλοκαίρι του 1936 με την κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά η λογοκρισία σταμάτησε την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του με τίτλο «Εναγώνια» που βρισκόταν στο τυπογραφείο. Αργότερα για την όλη δραστηριότητά του συνελήφθη από την ειδική ασφάλεια, βασανίστηκε και μετατάχθηκε από τη σχολή εφέδρων αξιωματικών στο 11ο σύνταγμα πεζικού σαν απλός στρατιώτης. Πήρε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και στην Εθνική Αντίσταση.

Το 1946 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή. Ομως με τον εμφύλιο πόλεμο και τα γεγονότα που ακολούθησαν, διώχθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειάς του και για λόγους επιβίωσης υποχρεώθηκε, όχι μόνο να αναστείλει κάθε δραστηριότητα, αλλά να σταματήσει και κάθε δημοσίευση. Ο αδελφός του Σπύρος Σιμόπουλος, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ήταν ο πρώτος τραυματίας του Εμφυλίου στην Πελοπόννησο.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» στη Θεσσαλονίκη

Η Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» παρουσιάζει, για δεύτερη χρονιά, την περσινή μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ. Η παράσταση έχει τιμηθεί με 2 βραβεία από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου στη Σερβία και έλαβε το 1o βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ «Festival de Teatro Clasico de Almagro» της Ισπανίας.

Η παράσταση θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Τρίτη 1 και αύριο Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη.

Η υπόθεση της παράστασης:

Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου, με απίστευτο χιούμορ και κορυφαίες δραματικές στιγμές, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων.

Μια σπαζοκεφαλιά υποκριτικής, ένα θεατρικό παζλ από ποικίλα θεατρικά είδη και ύφη, ένας αγώνας να δοθεί στο ακέραιο η ουσία του έργου του Σαίξπηρ.

Στην παράσταση συμμετέχει και ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και «παρεμβαίνοντας» σε κρίσιμες στιγμές του έργου...

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Σκηνοθεσία - διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής. Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης - Κώστας Λώλος. Σκηνική - κοστούμια: Ελλη Λιδωρικιώτη. Βοηθός σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ