ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Βάζει πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

...και για τις «διορθώσεις» που διεκδικεί το εγχώριο κεφάλαιο για την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας του

Εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων με παράλληλη προώθηση κάποιων δήθεν αντίμετρων, «όχι για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο», όπως ανέφερε, αλλά για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας (επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξη εξαγωγικής δραστηριότητας κ.τ.λ.), χτύπημα των «συντεχνιών», διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να περάσουν τα προαναφερόμενα, ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες», υποστήριξε, για να ζητήσει κατόπιν: «Να ολοκληρωθούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης».

Για τα φορολογικά μέτρα και τα «ισοδύναμα» που ζητά η τρόικα, επέμεινε: «Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Μπορούμε όμως να διορθώσουμε κάποια πράγματα (...) Δεν λέμε μπαρουφο-ιστορίες, λέμε 4 μέτρα που αποσκοπούν στη νέα επιχειρηματικότητα και στην εξαγωγική δραστηριότητα. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλον τον κόσμο, να διορθώσουμε όλες τις αδικίες, αλλά μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να επανεκκινηθεί η οικονομία».

Επίσης, πρόσθεσε για το μνημόνιο: «Πρέπει η συμφωνία να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή τη συμφωνία. Αν την αθετήσουμε θα πάθουμε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό κλακάζ».

Για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε «να πάει στους δήμους για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του, και με κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και αντίστοιχη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 4 δισ. είναι ο ΕΝΦΙΑ, 4 δισ. παίρνουν και οι δήμοι από το Δημόσιο».

Για το αν χρειάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, διόλου δεν το απέκλεισε: «Υπάρχουν τομείς στο Δημόσιο που θα πρέπει να ενισχυθούν. Λέμε όμως επιπλέον ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ανθρώπων αλλά και των δομών του Δημοσίου. Υπάρχουν δομές άχρηστες που θα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες πολλές Γενικές Γραμματείες. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς».

Για να περάσουν, δε, τα παραπάνω, ζήτησε «συμμαχία μ' αυτούς που προσπάθησαν, συμμαχία μ' αυτούς που σήμερα έχουν τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές (...) Ελπίζουμε να βρεθούν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που θα υπερασπιστούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς θα είμαστε μαζί τους»...

Τέλος, πρότεινε και μια σειρά από μέτρα που συζητιούνται από αστικά επιτελεία ως προσαρμογές του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του, ντύνοντάς τα βέβαια με το μανδύα του «νέου» και «καινοτόμου» (π.χ. «σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να πάψουν να παζαρεύουν με τους βουλευτές οι καναλάρχες», «ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του τη ζωή» για τον κάθε βουλευτή, κ.ά.).

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σταθερή στην τακτική ανάδειξης «συμφερόντων» της στο Αιγαίο η Αγκυρα

Την τακτική της για ανάδειξη «σειράς αλληλένδετων προβλημάτων» στο Αιγαίο, καθώς και της ανάγκης «προστασίας των συμφερόντων της» σε αυτό, συνεχίζει σταθερά η Τουρκία, πάντα εντός του πλαισίου της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, καθώς και των συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...

Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έθεσε ουσιαστικά θέμα μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα είπε: «Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων. Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση μόνιμων λύσεων σε όλα τα θέματα αυτά, σύμφωνα με την ευθυδικία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Με την αντίληψη αυτή, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου».

Απαντώντας χτες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, δήλωσε: «Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, Ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές Δίκαιο. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων».

ΠΑΣΟΚ
Διαθέσιμο για συμμετοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Τη διαθεσιμότητά τους να συμμετάσχουν στο όποιο επόμενο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha», η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ερωτηθείσα για το αν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα βρει πρώτο, απάντησε: «Είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση μας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίζεται σε δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Εμείς μέσα σε αυτή τη διάρκεια την προεκλογική, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε δώσει στη δημόσια συζήτηση, στο δημόσιο διάλογο τα σημεία αυτής της προγραμματικής συμφωνίας».

Εθεσε, δε, το θέμα, και αλλιώς: «Εγώ ρωτάω πάρα πολύ απλά και αυτό θα πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Γιατί μπόρεσαν να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το grexit; Γιατί κάθισαν όλοι γύρω από ένα τραπέζι μαζί; ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, ακόμη και οι ΑΝΕΛ;». Δεν έδωσε και την απάντηση βέβαια στο ερώτημά της, ότι δηλαδή αυτό που τους ενώνει είναι η προσήλωσή τους στα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου...

Στην ίδια βάση, ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου σπεύδοντας να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτοδυναμίας, είπε: «Ο κ. Παππάς όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ονειρεύονται αυτοδυναμίες και να προβάλλουν στον ελληνικό λαό εκβιαστικά διλήμματα. Οι δηλώσεις περί του ενδεχόμενου επαναληπτικών εκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, δείχνουν την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό που χαρακτηρίζει αυτό το κόμμα (...) Τους ενημερώνουμε ότι σε αυτές τις εκλογές, κανείς δεν θα έχει αυτοδυναμία, γι' αυτό ας μην καταφεύγουν σε ανεύθυνα μηνύματα προς τον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι με δύναμη από την κοινωνία θα δώσει λύση και θα προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού».

Τέλος, στο κόμμα ετοιμάζουν εκδήλωση - συγκέντρωση αύριο στο Ζάππειο, για να γιορτάσουν την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Στα δύο για τις συνεργασίες η ΔΗΜΑΡ

Αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής, Νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων αλλά και τη σφοδρή αντίδραση του Φ. Κουβέλη προκάλεσε η απόφαση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς για προσωπικές στρατηγικές και σκοπιμότητες. Για απόφαση δημοκρατικά ειλημμένη κάνει λόγο η ηγεσία του κόμματος, για σχέδιο υφαρπαγής του τίτλου του κόμματος και διάλυσής του την κατηγορούν οι διαφωνούντες.

Στο μεταξύ, ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα είναι αναγκαίο να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει ότι η αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά... Και σε αυτή την υπόθεση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι, βάζοντας κατά μέρους σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές», δήλωσε.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό αντιπαράθεσης, τις παραιτήσεις τους απ' την ΚΕ κατέθεσαν χτες οι Δ. Αγγέλου, Β. Ζορκάδης και Κ. Κουτρούκης. Ενώ η ΠΕ Θεσσαλονίκης του κόμματος με απόφασή της χαρακτηρίζει άκυρη την απόφαση της ΚΕ για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ που προβλέπει ότι οι εκλογικές συνεργασίες του κόμματος αποφασίζονται μέσα από Διαρκές Συνέδριο.

ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»

Σε πεδίο ανέξοδης προεκλογικού χαρακτήρα «αντιπαράθεσης», αναγορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης το ζήτημα της καθιέρωσης ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και το εάν αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα «ισοδύναμα» μέτρα. Την ίδια ώρα, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε χτεσινές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί κάτι που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ακόμη ότι δεν προβλέπεται στο μνημόνιο.

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια «αλλαγή» θα συνδυαστεί με την εφαρμογή άλλων μέτρων που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η επιβολή ΦΠΑ 23% (από 0% μέχρι πρότινος) αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση με «εξαίρεση» την Προσχολική Αγωγή.

Στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Αναστολή πλειστηριασμών... για 1 μήνα και λόγω κεφαλαιακών ελέγχων

Παράταση για ένα μήνα, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, δόθηκε στο προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την οποία υπογράφουν ο υπηρεσιακοί υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Μάλιστα, όπως ακριβώς και στην αρχική υπουργική απόφαση, η ρύθμιση της αναστολής των πλειστηριασμών για τα χρέη στις τράπεζες και στην Εφορία συνδέεται με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς, ούτε καν για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ