Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Βάζει πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

...και για τις «διορθώσεις» που διεκδικεί το εγχώριο κεφάλαιο για την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας του

Εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων με παράλληλη προώθηση κάποιων δήθεν αντίμετρων, «όχι για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο», όπως ανέφερε, αλλά για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας (επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξη εξαγωγικής δραστηριότητας κ.τ.λ.), χτύπημα των «συντεχνιών», διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να περάσουν τα προαναφερόμενα, ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες», υποστήριξε, για να ζητήσει κατόπιν: «Να ολοκληρωθούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης».

Για τα φορολογικά μέτρα και τα «ισοδύναμα» που ζητά η τρόικα, επέμεινε: «Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Μπορούμε όμως να διορθώσουμε κάποια πράγματα (...) Δεν λέμε μπαρουφο-ιστορίες, λέμε 4 μέτρα που αποσκοπούν στη νέα επιχειρηματικότητα και στην εξαγωγική δραστηριότητα. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλον τον κόσμο, να διορθώσουμε όλες τις αδικίες, αλλά μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να επανεκκινηθεί η οικονομία».

Επίσης, πρόσθεσε για το μνημόνιο: «Πρέπει η συμφωνία να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή τη συμφωνία. Αν την αθετήσουμε θα πάθουμε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό κλακάζ».

Για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε «να πάει στους δήμους για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του, και με κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και αντίστοιχη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 4 δισ. είναι ο ΕΝΦΙΑ, 4 δισ. παίρνουν και οι δήμοι από το Δημόσιο».

Για το αν χρειάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, διόλου δεν το απέκλεισε: «Υπάρχουν τομείς στο Δημόσιο που θα πρέπει να ενισχυθούν. Λέμε όμως επιπλέον ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ανθρώπων αλλά και των δομών του Δημοσίου. Υπάρχουν δομές άχρηστες που θα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες πολλές Γενικές Γραμματείες. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς».

Για να περάσουν, δε, τα παραπάνω, ζήτησε «συμμαχία μ' αυτούς που προσπάθησαν, συμμαχία μ' αυτούς που σήμερα έχουν τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές (...) Ελπίζουμε να βρεθούν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που θα υπερασπιστούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς θα είμαστε μαζί τους»...

Τέλος, πρότεινε και μια σειρά από μέτρα που συζητιούνται από αστικά επιτελεία ως προσαρμογές του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του, ντύνοντάς τα βέβαια με το μανδύα του «νέου» και «καινοτόμου» (π.χ. «σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να πάψουν να παζαρεύουν με τους βουλευτές οι καναλάρχες», «ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του τη ζωή» για τον κάθε βουλευτή, κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ