Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσδοκά μεγαλύτερη εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες
  • Η Λευκωσία διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς
  • Νέα συνάντηση χτες των Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον περασμένο Ιούλη
Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον περασμένο Ιούλη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Χωρίς την Κύπρο, δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα δεδομένα που δημιουργεί η ανακάλυψη νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου κοντά στις αιγυπτιακές ακτές. «Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια 10, 11 και 12 γειτνιάζουν (σ.σ. με την περιοχή όπου η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ λέει ότι εντόπισε το σχετικό κοίτασμα) και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές, μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα, δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα. Αλλά, υπάρχουν και άλλες παράμετροι: είναι η αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως εναλλακτική πηγή ενέργειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ηγέτης.

Είναι φανερό ότι η κυπριακή κυβέρνηση, με βάση και την αναζωπύρωση μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σχεδιασμών μετά την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος, θα επιδιώξει μεγαλύτερη ανάμειξη σε «παζάρια» για την πώληση και μεταφορά ενεργειακών πόρων τόσο προς τη Δύση όσο και προς την Ανατολή, «αξιοποιώντας» σε αυτήν την κατεύθυνση και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιταχυνθούν. Βέβαια, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, οι προσδοκίες που δημιουργούνται είναι κάλπικες, αλλά και επικίνδυνες, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι ποια μονοπωλιακά συμφέροντα θα κυριαρχήσουν, δηλαδή ποιες αντιλαϊκές εναλλακτικές θα προταχθούν. Σε αυτήν τη βάση, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν - εξεταστούν και νέες αντιλαϊκές συνεργασίες, για την ανάπτυξη των οποίων ήδη στρώνεται το έδαφος.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε η πρώτη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τις θερινές διακοπές. Σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ν. Αναστασιάδης περιορίστηκε να απαντήσει: «Νομίζω, ναι», σε ερώτημα για το αν οι θέσεις της άλλης πλευράς δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από τη μεριά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είπε πως «ο θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών συνεχίζει να δημιουργεί μια δυναμική («forward momentum»). Σήμερα, επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ειδικότερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ