ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Ξαναμπαίνει μπροστά το γνώριμο σίριαλ προαπαιτούμενων και δόσεων...

...στο φόντο εντεινόμενων «ανησυχιών» των αστικών επιτελείων για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Εν μέσω «διαρροών» για το ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Εν μέσω «διαρροών» για το ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Οι εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του μείγματος νομισματικής πολιτικής, με στόχο να τονωθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, το νέο πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ που ξεκίνησε το Μάρτη του 2015, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς παραμένουν οι χαμηλοί ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ενώ και ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδα μόλις 0,2%, έναντι στόχου της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.

Ηδη αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, σε αναλύσεις που δημοσιεύουν, αναφέρονται στο ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων της νομισματικής χαλάρωσης, στην εφαρμογή και άλλων συνοδευτικών μέτρων, προκειμένου, δηλαδή, να διοχετευθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαια για την τόνωση των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, η Deutsche Bank εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αποφύγει προς το παρόν να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωση ή νέα μέτρα, ωστόσο θα υπενθυμίσει στις αγορές ότι η διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δεδομένη και ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το νέο «πρόγραμμα στήριξης» και τα μνημόνια διαρκείας

Στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 12/9, θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξέλιξης του αντιλαϊκού προγράμματος, στο φόντο της προγραμματισμένης για τον Οκτώβρη πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση και οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την «παρακολούθηση των κρατών - μελών», στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η οποία, επί της ουσίας, σημαίνει μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, κάθε άλλο παρά τυχαία, συνεχίζονται οι «διαρροές», τόσο από την Κομισιόν όσο και από το ΔΝΤ, για το ενδεχόμενο «καθυστερήσεων» και για την έναρξη της αξιολόγησης το Νοέμβρη (αντί τον Οκτώβρη). Είναι φανερό ότι η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται με τις ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις, που αφορούν στο κυβερνητικό σχήμα και τις συνεργασίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές και με στόχο την «έγκαιρη και πλήρη» εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο, όπως άλλωστε απαιτεί και το εγχώριο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που «διέρρευσε», διατυπώνονται ανησυχίες για τυχόν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ γίνεται σαφές ότι η επόμενη εκταμίευση έχει ως προϋπόθεση τη «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων». Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη επανάληψη του γνώριμου σκηνικού των προηγούμενων μνημονίων. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία στήριξη του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή, καθώς και στην «ευρεία πολιτική στήριξη» για το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στον «αφρό» οι τραπεζικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι εκφράζονται... βεβαιότητες για την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων και μάλιστα χωρίς τη διασύνδεση των προβλεπόμενων κεφαλαίων για την ενίσχυσή τους με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να καθυστερήσει η διαδικασία κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω των εκλογών», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι εκταμιεύσεις προς το ελληνικό κράτος συνδέονται με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος...

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνει ότι θα αποφευχθεί το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Οπως αναφέρει σε ανάλυσή του, οι ευρωπαϊκές αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την Οδηγία της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών (BRDD) με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ευελιξία στην εφαρμογή της Οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή». Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους, δε θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών.

Παράλληλα, σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ενωσης Τραπεζών, συζητήθηκε το ζήτημα της μερικής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες, με επίκεντρο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών σε βουλευτές, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Παζάρια για το κρατικό χρέος, δεδομένες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους θα συζητηθεί και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G-20, οι οποίοι συνεδριάζουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «στην Αγκυρα θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους μας εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παροχή σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, ενώ θα δοθεί έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα υποστηρίξουμε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα».

ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πάγωμα» μέχρι νεωτέρας

Μετάθεση για τις 16 Οκτώβρη πήρε η εφαρμογή του μέτρου για την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η «αναστολή» του μέτρου προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η όποια «αλλαγή» θα συνδυαστεί με την εφαρμογή άλλων μέτρων που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% (από 0% μέχρι πρότινος) αφορά στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.ά.), με «εξαίρεση» την Προσχολική Αγωγή.

Να καταδικαστεί συνολικά το σύστημα που οδηγεί στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε χτεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα FM» και ερωτώμενος για τη θέση του ΚΚΕ γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Παιδεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απάντησε τα εξής:

«Κοιτάξτε, στην ιδιωτική Παιδεία οι περισσότεροι είναι μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ζουν τις οικογένειές τους. Το να τους βάζεις 23% ΦΠΑ δεν λύνεις το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς από θέση αρχής - και το παλεύουμε και σήμερα ν' ανοίξει ο δρόμος - είμαστε υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Γιατί, αν θέλετε, δεν θα υπήρχε και η αναγκαιότητα ιδιωτικής Παιδείας, φροντιστηρίων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν η δημόσια εκπαίδευση ήταν αναβαθμισμένη, πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Οταν ξεκινά η σχολική χρονιά πάλι με ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, σε σχολικές αίθουσες, πώς λοιπόν να μην οδηγείται αυτός που έχει 5 ευρώ στην άκρη να πάει το παιδί του εκεί που το θεωρεί καλύτερο από το δημόσιο σχολείο. Διότι το δημόσιο σχολείο είναι υποβαθμισμένο. Αρα η ευθύνη βρίσκεται εδώ και δεν είναι να πάρουμε τη θέση του ενός ή του άλλου μικροεπιχειρηματία που παλεύει μέσα σε συνθήκες κρίσης. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει συνολικά να καταδικάσουμε ένα σύστημα που οδηγεί τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, που οδηγεί το δημόσιο σχολείο να είναι υποβαθμισμένο, χωρίς καθηγητές, χωρίς ουσιαστική ολόπλευρη μόρφωση».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με άξονες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και ζώνες επιρροής

Ξεκίνησε, χτες, στο Λουξεμβούργο άλλη μια διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν χτες ήταν η παραπέρα προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για ζητήματα όπως οι λεγόμενες «υβριδικές απειλές», η παραπέρα «ανάπτυξη ικανοτήτων» των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων (σε εκπαίδευση και εξοπλισμό), «αμυντικών δυνατοτήτων» των κρατών - μελών μέσα από τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας και τη ...συνεισφορά των ευρωενωσιακών πολεμικών βιομηχανιών.

Παραπέρα, οι συμμετέχοντες υπουργοί ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς διοικητές για τις επτά εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ: Ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med στη Μεσόγειο για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων. Ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα» με το πρόσχημα της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και ουσιαστικά για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού εμπορικού διαύλου σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. EUFOR Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και EUTM στο Μάλι, EUTM στη Σομαλία, EUMAM στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και EUSEC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι δύο ναυτικές αποστολές στα βόρεια και ανατολικά της Αφρικής, όπως και οι τέσσερις χερσαίες στο εσωτερικό της, αντανακλούν το ενδιαφέρον ευρωενωσιακών κεφαλαίων να διεισδύσουν και ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και πόρους της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ