ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αύξηση εργαζομένων με ελαστικές συμβάσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα «μηδενικά συμβόλαια»
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στα «μηδενικά συμβόλαια»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία, που δεν είναι στην Ευρωζώνη, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου διευρύνει την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και τη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης. Χτες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας διαπίστωσε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 19% οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν με τα λεγόμενα συμβόλαια «μηδενικού χρόνου»: Συμβόλαια που επιτρέπουν στους εργοδότες να μην εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους που απασχολούν ούτε μιας ώρας δουλειά μέσα σε ένα μήνα και να τους αμείβουν με «ψίχουλα»...

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΟΝS) δείχνουν πως έως τον Ιούνη του 2015 στη Βρετανία περίπου 744.000 εργαζόμενοι (περίπου το 2,4% του εργατικού δυναμικού) είχαν υπογράψει συμβόλαια «μηδενικού χρόνου». Το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξεπερνούσαν τους 624.000. Επιπλέον, έρευνα της ONS που διενεργήθηκε τον περασμένο Γενάρη διαπίστωσε ότι έφθαναν τις 1.500.000 οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας με συμβόλαια «μηδενικού χρόνου».

Ο υπουργός Πρόνοιας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ υπερασπίστηκε χτες τα συμβόλαια μηδενικού χρόνου λέγοντας ότι «τους έχει δοθεί κακό όνομα» και ότι θα έπρεπε να αποκαλούνται «συμβόλαια ευέλικτων ωρών εργασίας» γιατί τάχα «βοηθούν στην εξισορρόπηση της σχέσης εργασίας - ζωής»!

Οι αστοί παρουσιάζουν αυτές τις μεθόδους συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων σαν «επιτυχία», αφού όχι μόνον αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και γιατί «ξεφουσκώνουν» αριθμητικά τους δείκτες της ανεργίας, η οποία στη Βρετανία υποτίθεται ότι την τελευταία διετία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, φθάνοντας στο 5,6% από το 7,8%. Να λοιπόν και ο ...καλύτερος καπιταλισμός της Βρετανίας, που επικαλούνται συχνά π.χ. οι νέοι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ Νο2, ΛΑΕ.

Ανισότητες και μεταξύ ανδρών - γυναικών

Ομως, οι εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στη Βρετανία δεν καθορίζονται μόνον από το είδος των συμβάσεων εργασίας αλλά και το φύλο. Το βρετανικό Κογκρέσο συνδικάτων TUC ανακοίνωσε χτες ότι στις γυναίκες εργαζόμενες πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της ημι-απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, παίρνοντας κατά συνέπεια και τις χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ετσι το 75% των γυναικών εργαζομένων σε πάνω από 130 περιφέρειες της χώρας κερδίζει λιγότερα από το βασικό μισθό και οι εργαζόμενες σε καθεστώς ημιαπασχόλησης κερδίζουν μόλις 67 πένες για κάθε λίρα που κερδίζουν οι μισθωτοί άνδρες συνάδελφοί τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργαζομένων με σχέση ημι-απασχόλησης ζει στην Ουαλία, όπου διατηρεί τέτοια εργασιακή σχέση το 80% των γυναικών εργαζομένων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερό το «ενδιαφέρον» της ΕΕ

Αναστασιάδης - Γιούνκερ συνομίλησαν με αφορμή και τις νέες εξελίξεις στην Ενέργεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το «ενδιαφέρον» και την «ετοιμότητά» της να συμβάλει στην «επίλυση του Κυπριακού» εκφράζει σταθερά η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο φόντο και της ευρύτερης κλιμάκωσης μονοπωλιακών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που ξετυλίγονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι, προχτές το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση επισημάνθηκε ο «ενισχυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στον εν εξελίξει διάλογο». Ακόμα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδης και Γιούνκερ «συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα και επεσήμαναν την προστιθέμενη αξία που θα έχει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής, στην προσπάθεια της ΕΕ για δημιουργία νέας ενεργειακής οδού προς τα κράτη - μέλη της Ενωσης».

Φυσικά, οι αναφορές αφορούν και τα δεδομένα που δημιουργεί η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αιγύπτου, που αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για χρόνια, αλλά και να την αναδείξει σε σημαντικό προμηθευτή Ενέργειας για διάφορες αγορές. Στα νέα επιχειρηματικά παζάρια που αναμένονται, η Κύπρος εμπλέκεται τόσο ως δυνητικός κόμβος μεταφοράς αερίου, όσο και λόγω των εκτιμήσεων ότι το κοίτασμα εκτείνεται και σε κυπριακά ενεργειακά οικόπεδα.

Στο μεταξύ, ο Αναστασιάδης συναντήθηκε προχτές και κατ' ιδίαν με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά τη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αϊντε δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, υπάρχουν θέματα που έχουμε ακόμα να εξετάσουμε και υπάρχουν και θέματα όπου έχουμε μια στρατηγική αλληλοκατανόηση... Εχω εντυπωσιαστεί πολύ από τους δύο ηγέτες, με τον τρόπο που εργάζονται μαζί, με ειλικρίνεια, που είναι σαφείς στις θέσεις τους, αλλά και που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κατανοήσει η μία πλευρά την άλλη».

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς να σταματούν ωστόσο οι προκλήσεις του ψευδοκράτους. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα Κατεχόμενα έστειλαν ακόμα μια φορά στον ΟΗΕ (μέσω του πρέσβη της Τουρκίας) έγγραφο (ως απάντηση σε διαμαρτυρία της Λευκωσίας για παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα), στο οποίο γίνεται αναφορά σε επί «μακρόν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», σε ύπαρξη «δύο αυτοκυβερνώμενων ανεξάρτητων κρατών», σε λύση του Κυπριακού στη βάση των «δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών» μεταξύ «ισότιμων λαών», σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση» που δεν ασκεί και δεν έχει εξουσία, δικαιοδοσία και κυριαρχία στο Βορρά, τις οποίες ασκεί η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΛΕΝΤ
Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΜΠΛΕΝΤ.--

Οι δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη και οι πιέσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για βελτίωση των υποδομών και της ενεργειακής διασύνδεσής τους κυριάρχησαν στη διήμερη διάσκεψη του «Φόρουμ Στρατηγικής Μπλεντ» στη Σλοβενία που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην ομώνυμη σλοβενική πόλη. Το Φόρουμ που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας με «χορηγούς» ευρωπαϊκά μονοπώλια όπως οι εταιρείες BMW, Generali, και ο σλοβενικός όμιλος Ενέργειας, τεχνολογίας και κατασκευών «Riko», προκάλεσε το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ και η πρέσβειρα της Κίνας στην ΕΕ, Γιάνγκι Γιανγκ.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ εστίασε τις πιέσεις του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι μολονότι επιτυγχάνουν «σταθερή πρόοδο», απομένει ακόμη «πολλή δουλειά» κυρίως στους τομείς των υποδομών και της ενεργειακής διασύνδεσης.

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης - Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, άσκησε πιέσεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ «με την αίσθηση του κατεπείγοντος», υποστηρίζοντας ότι «αν τώρα δεν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα».

Ο Σλοβένος υπουργός Οικονομίας, Δρ. Ντούσαν Μράμορ, εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας στις προσπάθειες της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του) για ανάκαμψη.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν την «ώθηση» που δόθηκε στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής από τη Διαδικασία Σλοβενίας - Κροατίας Μπρντο - Μπριούνι, και τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή.

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Απαγωγή 18 Τούρκων εργαζομένων στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΓΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο και Τούρκους εργαζόμενους. Χτες, σημειώθηκε απαγωγή 18 Τούρκων εργαζομένων της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας «Νουρόλ» που έφτιαχνε αθλητικό στάδιο στο Σαντρ της Βαγδάτης, από μασκοφόρους αγνώστους, με στρατιωτική αμφίεση.

Οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν άμεσα με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εμφανίστηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του Ιράκ. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτολμούς, δήλωσε επίσης πως πέρα από τους 18 ομήρους (14 εργάτες, τρεις μηχανικοί και ένας λογιστής), αγνοείται και η τύχη ενός Τούρκου στρατιώτη, έπειτα από πυρά που εξαπολύθηκαν αργά προχτές βράδυ, από μεθοριακή περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός στρατηγός ε.α., Ντέιβιντ Πετρέους, που διετέλεσε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και διευθυντής της CIA, μιλώντας στην αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Daily Beast», έριξε στο τραπέζι την πρόταση «ένταξης» και χρήσης των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (που θεωρείται παράρτημα της «Αλ Κάιντα» στη Συρία) κατά των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Ακόμα, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναδείκνυε τη χρήση εξειδικευμένων Αμερικανών κομάντος κατά τζιχαντιστών στη Συρία, υποστηρίζοντας και ότι μεταξύ των θυμάτων των «στοχευμένων» επιχειρήσεων ήταν ο Βρετανός τζιχαντιστής - χάκερ στη Ράκα, Τζουνάιντ Χουσάιν.

Ολα αυτά ενώ σε κεντρική πλατεία της Λαττάκεια στη γειτονική Συρία, ισχυρή έκρηξη αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Τέλος, χτες βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πρωταγωνιστής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βλέποντας την αύξηση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών, μίλησε υποκριτικά για «επίλυση» του πολέμου στη Συρία. Οπως είπε, «έχουμε δεχτεί έναν αριθμό αυθεντικών αιτούντων άσυλο από συριακούς καταυλισμούς προσφύγων και συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις αιτήσεις, αλλά πιστεύουμε πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα σε αυτό το μέρος του κόσμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ