Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΛΕΝΤ
Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΜΠΛΕΝΤ.--

Οι δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη και οι πιέσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για βελτίωση των υποδομών και της ενεργειακής διασύνδεσής τους κυριάρχησαν στη διήμερη διάσκεψη του «Φόρουμ Στρατηγικής Μπλεντ» στη Σλοβενία που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην ομώνυμη σλοβενική πόλη. Το Φόρουμ που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας με «χορηγούς» ευρωπαϊκά μονοπώλια όπως οι εταιρείες BMW, Generali, και ο σλοβενικός όμιλος Ενέργειας, τεχνολογίας και κατασκευών «Riko», προκάλεσε το ενδιαφέρον δεκάδων ξένων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ και η πρέσβειρα της Κίνας στην ΕΕ, Γιάνγκι Γιανγκ.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ εστίασε τις πιέσεις του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι μολονότι επιτυγχάνουν «σταθερή πρόοδο», απομένει ακόμη «πολλή δουλειά» κυρίως στους τομείς των υποδομών και της ενεργειακής διασύνδεσης.

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης - Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, άσκησε πιέσεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ «με την αίσθηση του κατεπείγοντος», υποστηρίζοντας ότι «αν τώρα δεν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα».

Ο Σλοβένος υπουργός Οικονομίας, Δρ. Ντούσαν Μράμορ, εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας στις προσπάθειες της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του) για ανάκαμψη.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν την «ώθηση» που δόθηκε στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής από τη Διαδικασία Σλοβενίας - Κροατίας Μπρντο - Μπριούνι, και τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ