ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στα σχολεία

Συνάντηση ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας

Με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κάτι που επιβεβαίωσαν οι χτεσινές συναντήσεις των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου, «οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της υπουργού, αφορούν συνολικά 14.000 εκπαιδευτικούς (12.000 από ΕΣΠΑ και 2.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό), τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 20.000, όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζονται τα κενά που μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς δεν είχαν καλυφτεί, τα 30άρια τμήματα που συγκροτούνται στα σχολεία, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν είναι απίθανο πολλά σχολεία, κυρίως ολιγοθέσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, να μην ανοίξουν στις 11 Σεπτέμβρη». Αναφέρεται δε στον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη καλούνται να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους.

«Η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρή ευθύνη. Συνέχισε στα ίδια βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ρίχνοντας επιπλέον στις πλάτες μας το 3ο βάρβαρο μνημόνιο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που βασανίζει το λαό, που ρημάζει τα σχολεία και στερεί τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να ενισχυθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας», τονίζει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε κοινή δράση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να αντιπαλέψουν την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Πολλά Φεστιβάλ σήμερα και αύριο

Μεγάλο ταξίδι σε πολλές πόλεις της χώρας κάνει σήμερα και αύριο το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Αναλυτικά, είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Παρασκευή

Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, με: Συναυλία με τον Στάθη Αρτινό, ομιλία από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας της ΕΑΜικής Αντίστασης από το φακό του Κ. Μπαλάφα (υλικά που έχει προσφέρει στο Αρχείο του ΚΚΕ ο αδερφός του, Παύλος Μπαλάφας).

Πρέβεζα, στην πλατεία Ανδρούτσου, με: Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τους Sober και Rebellion Connexion, λαϊκό γλέντι.

Λαμία, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου, με: Χαιρετισμό από τον Φοίβο Ιακωβίδη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Βέροια, στις 9 μ.μ., στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Οδυσσέα Τζαμάλ Μάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πολύγυρο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία «Εξι βρύσες», με ομιλήτρια την Αγγελική Χριστιανού, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Γιαννιτσά, στο Πολύκεντρο, με ομιλήτρια την Κατερίνα Στύλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Φλώρινα, στις 8 μ.μ., στο Νέο Πάρκο, με ομιλία από τον Βασίλη Καραντζίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή, συναυλία με έντεχνο σχήμα και παιδότοπο.

Σιάτιστα, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Γεράνιας, με ομιλία από τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή και λαϊκό γλέντι με την «Αργειτική Κομπανία».

Αύριο, Σάββατο

Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Σχολείο, με: Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία από τον Δημήτρη Δήμα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Πύργος, στο πάρκο Κούβελου, με: Συναυλία από νεανικά συγκροτήματα, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό σύλλογο «Μωραΐτες», μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου (σκηνοθετική επιμέλεια: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος), ομιλία από την Ζωή Χαχάμη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι.

Χίος, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Βουνακίου, με: Εκθέσεις, βιντεοπροβολές, παρουσίαση μοντέρνου χορού, συναυλία με μαθητικό συγκρότημα, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στις Γυναικείες Φυλακές Χίου (1948 - 1949), ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Σύρος, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μιαούλη, με αφιέρωμα στην ιστορία των αγώνων του νησιού, ομιλία και μουσικό πρόγραμμα.

Αθλητικό Camp στην Πάτρα

Αύριο ξεκινούν οι διήμερες δραστηριότητες του Αθλητικού Camp, που διοργανώνει η ΚΝΕ στην Πάτρα, ενόψει της κεντρικής φεστιβαλικής εκδήλωσης στην πόλη, που θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ.

Το Αθλητικό Camp θα διεξαχθεί στο χώρο της πλαζ, θα αρχίσει αύριο στις 9.30 π.μ. με ποδηλατικό αγώνα από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ και θα συνεχιστεί με τουρνουά μπάσκετ 3on3, beach volley και ping pong, αλλά και με έναν αγώνα δρόμου το πρωί της Κυριακής.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δεν δίνουν το κλειδί του δωματίου στους εστιακούς φοιτητές

Να μη δοθεί το κλειδί του δωματίου της Εστίας σε όποιον φοιτητή δεν έχει να πληρώσει εφάπαξ και προκαταβολικά το χαράτσι των 400 ή 150 ευρώ, (ανάλογα με το είδος του δωματίου), αποφάσισε η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αρνούμενη ακόμα και να κάνει κάποια διευκόλυνση της πληρωμής, όπως γινόταν παλιότερα.

Ανάμεσα στους φοιτητές που δεν μπόρεσαν να πάρουν κλειδί, είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ, ο οποίος, μάλιστα, είναι ΑμΕΑ, (παραπληγικός) με συγκεκριμένες ανάγκες.

Εκπρόσωποι του ΜΑΣ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στον Πρόεδρο του ΤΕΙ.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία η Διοίκηση του Συλλόγου, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει τις αυξημένες ανάγκες για στέγαση των σπουδαστών σε συνθήκες όξυνσης της φτώχειας, σημειώνει ότι η φοιτητική μέριμνα δεν μπορεί να λειτουργεί ως «εισπρακτική μέριμνα» και επισημαίνει την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το όξυναν παραπέρα με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία κι όλους τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση και μαζί με τους εστιακούς φοιτητές να απαιτήσουν:

  • Να παρθούν τώρα πίσω οι αντιδραστικές, εκβιαστικές αποφάσεις για την πληρωμή.
  • Να δοθούν κλειδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους σπουδαστές που εγκρίθηκε η αίτησή τους.
  • Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία, για να στεγαστούν και οι 100 φοιτητές/τριες που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.
  • Να φτιαχτούν νέες Εστίες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
ΑΛΥΚΕΣ ΒΟΛΟΥ
Μεταφέρουν μαθητές σε σχολείο πολύ μακριά από τα σπίτια τους

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς των μαθητών της Α' τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στις Αλυκές, από τους οποίους ζητείται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, επειδή, λόγω της φετινής αύξησης των μαθητών της πρώτης δημοτικού που οδήγησε στη συγκρότηση δύο τμημάτων, δεν υπάρχει χώρος να στεγαστεί αυτή η τάξη.

Το θέμα έφεραν, με Επερώτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας τις ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής Μπέου, καθώς και των προηγούμενων, που, ενώ γνώριζαν το πρόβλημα και εδώ και χρόνια είχαν υποσχεθεί την επέκταση του σχολικού κτιρίου, δεν πήραν κανένα μέτρο και καμιά πρωτοβουλία λύσης του προβλήματος.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ επερωτούν τη δημοτική Αρχή τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξει και τι μέτρα θα πάρει για να λυθεί το πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή των Αλυκών Βόλου, έτσι ώστε οι μικροί μαθητές να φοιτούν σε χώρους κατάλληλους και ασφαλείς, με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Από αύριο οι διήμερες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα

Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα, όπου στο πλαίσιό τους θα γίνει και εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο, ενταγμένη στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Σάββατο στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα γίνει η επίσκεψη στο Λαζαρέτο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη:

  • 20.30: Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
  • 21.00: Χοροθεατρικό δρώμενο.
  • 21.30: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 22.15: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τον Θάνο Μικρούτσικο.
  • 23.45: Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επίσης, θα φιλοξενείται έκθεση εικαστικών έργων τέχνης με θέμα τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στην οποία συμμετέχουν με 20 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής οι εξής καλλιτέχνες: Αθανασίου Νικολέτα, Ανθη Γιολάντα, Ανυφαντή Δήμητρα, Δημητράτος Τζίνος, Κεφαλληνός Γιώργος, Λάσκο Λαρίσα, Μοναστηριώτη Γεωργία, Μουζακίτη Ελισάβετ, Πηγής Νίκος, Σουέρεφ Ελενα, Σοφιανός Δημήτρης, Χυτήρη Ερη.

Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη:

  • 10.30 π.μ.: Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
  • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
  • Κατάθεση στεφάνων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ