ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Και επίσημη διάψευση για «συνεργασία»

Μήνυμα ότι ο ίδιος θα καθορίσει την τακτική του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές την «κατάλληλη ώρα» στέλνει ο Κ. Καραμανλής στα στελέχη του κόμματός του. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις που είχαν κάνει πρόσφατα στελέχη της ΝΔ (Π. Γιαννόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος), οι οποίες προκάλεσαν τη δυσφορία του προέδρου της ΝΔ και τις αποδοκίμασε μέσω δήλωσης του Β. Μεϊμαράκη. Προκειμένου να γίνει πιο ισχυρό το μήνυμα και να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ο Κ. Καραμανλής επανήλθε χτες και διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Θ. Ρουσόπουλου, ενίσχυσε τη δήλωση του Β. Μεϊμαράκη τονίζοντας ότι «τη ΝΔ εκφράζουν οι προχτεσινές δηλώσεις του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Β. Μεϊμαράκη». Στη δήλωση του εκπροσώπου επαναλαμβάνεται ότι «οι εκλογές για την ΤΑ θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια και σήμερα προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είχε ισχυριστεί προβοκατόρικα ότι είχε συμφωνηθεί συνεργασία της ΝΔ με το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές, επικαλούμενος ανύπαρκτη συνάντηση με τον Σπ. Χαλβατζή, υπεύθυνο του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στη δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου ότι θα καλέσει τη ΝΔ στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του, σχολίασε: «το κόμμα Αβραμόπουλου μού θυμίζει το φάντασμα της Οπερας. Ολοι το ακούνε και κανείς δεν το βλέπει».

Συνάντηση με γερουσιαστές

Τις θέσεις του κόμματός του για τα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την τρομοκρατία, εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στους Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε χτες παρουσία του Ν. Μπερνς. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τη Ρηγίλλης, «συμφώνησαν ότι η επίτευξη σταθερότητας στη Βαλκανική, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην ανάγκη σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων και αποτροπής δημιουργίας νέων κρατών. Για την τρομοκρατία υπογράμμισε την «ανάγκη δραστικής αντιμετώπισής» της και ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του, που ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης.

ΚΚΕ
Για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη, 1η του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με θέμα: «Κοινωνική Ασφάλιση - Θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη, 1η του Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με θέμα: «Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση».
  • Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Αμφισσα, την Παρασκευή 2 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα: «Κοινωνική Ασφάλιση - Θέσεις του ΚΚΕ».
  • Η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, την Παρασκευή 2/3, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο Θήβας, με θέμα: «Κοινωνική Ασφάλιση και Θέσεις του ΚΚΕ».
  • Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί στην πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 5 του Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία, με θέμα: «Κοινωνική Ασφάλιση και Θέσεις του ΚΚΕ».
Η σαπίλα επί της οθόνης

Η μπόχα από τη σαπίλα τους έχει αρχίσει να μολύνει αφόρητα κάθε τομέα της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Από όπου περνάνε, ό,τι αγγίζουν βρωμίζει ανεξίτηλα. Εχουν βυθιστεί τόσο πολύ στο βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς, ώστε μόνο ύβρεις, λάσπη και μπόχα ξέρουν να εκτοξεύουν. Αλίμονο σε εκείνους που θα τολμήσουν να διαφωνήσουν μαζί τους και να αμφισβητήσουν τις προθέσεις, την πολιτική και τα έργα τους. Αναγορεύονται σε «υπόπτους», σε «βαποράκια συμφερόντων», σε «εχθρούς της ανάπτυξης» και διαπομπεύονται και στιγματίζονται με ιεροεξεταστικές μεθόδους.

Οι «εκσυγχρονιστές» κυβερνώντες, γι' αυτούς γίνεται λόγος, έχουν αναδειχτεί στην υπ' αριθμόν ένα απειλή για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ενώ η συμπεριφορά τους έχει παρεκτραπεί σε αντιδημοκρατικά και ολισθηρά μονοπάτια. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε ο θλιβερός τηλεοπτικός σκυλοκαυγάς μεταξύ του Κ. Λαλιώτη και της Ντ. Μπακογιάννη. Δε θα μάθει, βέβαια, τώρα ο ελληνικός λαός για το βίο και την πολιτεία του «αιώνιου» υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ομως, στη συγκεκριμένη εκπομπή ο παραγωγός των πιο τερατωδών ψεμάτων και της φαιάς προπαγάνδας, ο μετρ της προβοκάτσιας, άφησε να διαφανεί ένα μέρος του πραγματικού εαυτού του. Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τους συνδικαλιστές της «Ολυμπιακής» «βαποράκια και όργανα των αεροπορικών εταιριών», ενώ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα χτυπήματα κάτω από τη μέση απέναντι στη συνομιλήτριά του, θυμίζοντας τι είχε πει... η μάνα της για τους βουλευτές και καταλογίζοντας ευθύνες «στο DNA της οικογένειάς της»! Με αυτές τις μεθόδους δούλευε πάντα το συγκεκριμένο ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα πια έχει το θράσος να τις εμφανίζει ως «σύγχρονο πολιτικό λόγο». Εχουν φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε την αλαζονεία, τον αυταρχισμό και τα ψέματά τους, να θέλουν να τα «νομιμοποιήσουν» ως την τελευταία λέξη του «ορθού λόγου». Και φυσικά, δεν περίμενε κανένας από τον Κ. Λαλιώτη να ζητήσει συγνώμη για την άθλια και αχρεία συμπεριφορά του. Είχε το θράσος να την υπερασπιστεί ως εξής: «Ο ελληνικός λαός θέλει αλήθειες, δε θέλει ευγένειες που στηρίζονται στο ψέμα. Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος, στο όνομα μιας αξιοπρέπειας και μιας ευγένειας ψεύτικης και τυπικής, να στρατεύομαι με το ψέμα. Θα στρατεύομαι με την αλήθεια».

Είναι εξοργιστικό ο αιώνιος υπηρέτης του ψεύδους να εμφανίζεται εραστής της αλήθειας. Γιατί όσα είπε στην εκπομπή για τα «μεγάλα έργα» του (αεροδρόμιο Σπάτων, μετρό) ήταν πελώρια ψέματα. Ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τάχα με την αλλαγή της σύμβασης με τη «Χόχτιφ» 100 δισ. δρχ., αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι το κόστος για το ιδιωτικό στην πραγματικότητα αεροδρόμιο βρίσκεται μέχρι τώρα πολύ πάνω από το διπλάσιο του προβλεπόμενου. Το ίδιο περίπου έγινε και με το «κολοβό» μετρό. Κατά τα λοιπά ο καυγάς Λαλιώτη-Μπακογιάννη θύμιζε, όπως εύστοχα γράφτηκε, δύο εκπροσώπους εταιριών προμηθευτών του δημοσίου που ανταγωνίζονταν σε μειοδοτικό διαγωνισμό.


Π. Κ.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία

Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ. Μέτωπο - Λαϊκή εξουσία - Λαϊκή οικονομία», πραγματοποιεί η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 1 Μάρτη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νέας Ιωνίας. Την πρόταση του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ψήφισμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Δάφνης

Να αποσύρει αμέσως όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία, καλεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Δάφνης.

Σε ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε την προσπάθεια επανάληψης των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής μέσω των Αλβανοφώνων του UCKA και τον κίνδυνο ανάφλεξης της περιοχής των Βαλκανίων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως όλο το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στη Γιουγκοσλαβία γιατί κανένας λόγος δε δικαιολογεί την παρουσία του εκεί, παρά μόνο αυτός της προστασίας ξένων συμφερόντων».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ημερίδα για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Ημερίδα για το πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τις συνέπειές του διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και άλλοι φορείς, την Τετάρτη 28 του Φλεβάρη και ώρα 6 το απόγευμα, στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Στην ημερίδα που έχει τίτλο: «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και οι συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στα Βαλκάνια και στη χώρα μας. Αντιμετώπιση των υπεύθυνων για το βρώμικο πόλεμο από τους φορείς και το λαό της περιοχής», θα μιλήσουν ο Θ. Παφίλης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Η. Παυλόπουλος, μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Δ. Λυμπουρίδης, γιατρός.

Φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ) κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λογιστών, οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος και ώρα 6.00 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ με εκλεκτά δώρα.

Εξάλλου, η ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης, την Παρασκευή 2 Μάρτη και ώρα 9.30 μ.μ., στο κέντρο «ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ», Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι επιτροπές καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να διασκεδάσουν με τους καλλιτέχνες: Παντελή Θαλασσινό, Ειρήνη Χαρίδου, Πάνο Ρεντίφη, Κατερίνα Παπαδοπούλου και την πολυμελή ορχήστρα τους.

Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 και Θεμιστοκλέους 56, αντίστοιχα, καθώς επίσης και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 38.44.853 και 38.27.303.

ΕΕΔΥΕ
Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

Το Σάββατο 3 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα, θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα φιλοξενηθούν στο δημαρχείο Καισαριανής που βρίσκεται επί της οδού Φιλαδελφείας και Βρυούλων (Στάση «Σχολεία»).

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν οι επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών ραδιενεργών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια ειρήνη: Αντιπυραυλικό Σύστημα των ΗΠΑ, διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, Κυπριακό, Παλαιστινιακό κ.ά. Επίσης, θα τεθούν οι άξονες δράσης του φιλειρηνικού κινήματος για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ