ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Κ. Σημίτης: «Ενσωματωθείτε στον ευρωατλαντισμό»!

Η υποκρισία και οι συμβιβασμοί, το κύριο στοιχείο των εργασιών της Συνόδου, όπου αναζητήθηκε συμφωνία αποφυγής της ένοπλης ανάφλεξης και συνέχισης του πολέμου με τα άλλα - πλην βομβών - μέσα των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΚΟΠΙΑ (Του απεσταλμένου μας Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Οι διθυραμβικοί τόνοι με τους οποίους ο πρωθυπουργός επιχείρησε χτες να χρωματίσει τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου δε στάθηκαν ικανοί, για να αποκρύψουν τόσο τους συμβιβασμούς, όσο και την υποκρισία που κυριάρχησαν το προηγούμενο διήμερο στα Σκόπια.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των συμβιβασμών αυτό φάνηκε καθαρά, όταν στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου του Κ. Σημίτη αποκαλύφθηκε ότι από το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου - και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τελική του μορφή συνεχίζονται - είχαν απαλειφθεί οι επίμαχες φράσεις του αρχικού σχεδίου, όπου γινόταν λόγος για «Αλβανούς εξτρεμιστές», που δρουν τρομοκρατικά στο Πρέσεβο.

Στη θέση τους είχε παρεισφρήσει μια φράση σύμφωνα με την οποία καταδικάζονταν - γενικώς - «οι παράνομες και βίαιες ενέργειες τρομοκρατών», οι οποίοι - προφανώς - είναι άνευ... εθνικότητας.

Ας σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό αργότερα, στο κοινό ανακοινωθέν που η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ως τελικό κείμενο, η φράση η οποία χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο θέμα είναι η ακόλουθη: «Καταδικάζουμε έντονα τις βίαιες και παράνομες τρομοκρατικές πράξεις από εθνικιστικά κινούμενες εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες στη νότιο Σερβία». Οπως προκύπτει, η παραπάνω φράση εκτός του ότι δεν κατονομάζει τον αλβανικής προέλευσης μεταλλαγμένο «UCK» είναι και διπλής ανάγνωσης: Την ίδια ώρα που υπονοείται η δράση του «UCK» στην περιοχή κάποιοι άλλοι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι αυτοί που καταγγέλλονται και καταδικάζονται δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι αλλά οι δυνάμεις της Σερβίας, που η αλβανική πλευρά δεν παύει να ισχυρίζεται ότι ενεργεί εναντίον του αλβανικού στοιχείου της περιοχής από εθνικιστικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση μετά και απ' αυτή την εξέλιξη ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε και το χρέος του να έχει πράξει ως ένας εξ εκείνων που καταδικάζουν τη δράση του «μεταλλαγμένου» «UCK» στη νότια Σερβία, αλλά και ως συνεπής να παρουσιάζεται στην προσπάθεια για επίτευξη «συνεννόησης» στην περιοχή, από τη στιγμή που κάτω από μια τέτοια διατύπωση δε θα είχε πρόβλημα να βάλει την υπογραφή της και η Αλβανία, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη ομοφωνία στη σύνοδο. Το αξιοσημείωτο, δε, είναι πως ο πρωθυπουργός, αν και δε φείστηκε χαρακτηρισμών για τους τρομοκράτες και τη δράση τους που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ακεραιότητα χωρών με την τακτική τους (σ.σ. «παίζουν με τη φωτιά», «η στάση τους θα έχει καταστροφικές συνέπειες», «αναζωπύρωση αντιθέσεων», «αρνητική κλιμάκωση» κλπ.), όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται κι αν αυτοί είναι Αλβανοί εξτρεμιστές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν ξέρω αν είναι Αλβανοί. Αναφέρομαι σε όποιους κι αν είναι»...

Υποκρισία

Σε ό,τι αφορά το κλίμα υποκρισίας αποτέλεσε την άλλη πλευρά του «νομίσματος» της Διαβαλκανικής. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μίλησε για σύνοδο, η οποία «σηματοδότησε» την πολιτική βούληση των συμμετεχόντων για το σεβασμό των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την προστασία του (γεμάτου απεμπλουτισμένο ουράνιο...) περιβάλλοντος. Την ίδια, όμως, ώρα και ταυτόχρονα με την καταδίκη «του φαινομένου της τρομοκρατίας και των ακραίων εθνικιστών», ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να προσδιορίσει και τη... «διέξοδο» απ' όλα αυτά. Πώς; «Με τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για την είσοδό τους στις ευρωατλαντικές δομές και τους άλλους οργανισμούς διεθνούς συνεργασίας»! Φράση την οποία - σημειωτέον -χρησιμοποίησε και κατά την ομιλία του στη σύνοδο, γεγονός που πολύ θα πρέπει να ευχαρίστησε τον Σολάνα, ο οποίος παραβρέθηκε στη Διαβαλκανική ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα της ΚΕΠΠΑ. Χρησιμοποίησε μάλιστα και «σκληρή» γλώσσα κατά αυτών που εγκληματούν εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και επιτίθενται κατά της ΟΔΓ!!!

«Κανένα πακέτο για Σκόπια»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του ο πρωθυπουργός φάνηκε να μην ασπάζεται την πολιτική της μη αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπιανών, η οποία όμως είναι... επίσημη πολιτική της Ελλάδας. Σε σχόλιο δημοσιογράφου για το παράλογο να μην αναγνωρίζεται μια γλώσσα στην οποία έδωσε προχτές ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους, έχοντας τον Κ. Σημίτη δίπλα του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι το παράλογο είναι να θέτουμε όρους για το σε ποια γλώσσα θα μιλά στη χώρα του αυτός που μας φιλοξενεί. Παράλληλα, διέψευσε ότι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό τέθηκε οποιοδήποτε θέμα παροχής «πακέτου προσφοράς» από την Ελλάδα, με στόχο τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. «Για κανένα πακέτο δε μιλήσαμε, δεν υπάρχει πακέτο» είπε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανάλογη διάθεση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για τη διευθέτηση του ονόματος διαπίστωσε ότι υπάρχει και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σχολιάζοντας επιστολή που κυκλοφόρησε χτες στα Σκόπια από το Σύνδεσμο των λεγόμενων «Μακεδόνων του Αιγαίου» που εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας, ο Κ. Σημίτης είπε ότι κάθε πολίτης, αν θέλει, μπορεί να προσφύγει, είτε στα ελληνικά δικαστήρια είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν νομίζει ότι αδικείται.

Ανακοινωθέν στα μέτρα των Τιράνων

Τα Τίρανα κατάφεραν να επιβάλουν τη θέση τους και οι υπόλοιποι ηγέτες της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, δέχτηκαν στο κοινό ανακοινωθέν να μην κατονομάζονται οι «Aλβανοί» εξτρεμιστές, οι οποίοι με τη δράση τους λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στη Νότια Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Καταδικάζουμε τη βία και τις παράνομες και τρομοκρατικές ενέργειες από εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες στη Ν. Σερβία, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή και ζητούμε τον άμεσο και απόλυτο τερματισμό της βίας στην περιοχή», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής, αποδεχόμενοι - προς χάριν της ομοφωνίας - να μην κατονομάσουν τους Αλβανούς, ως τρομοκράτες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η αλβανική αντιπροσωπεία είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι δε θα υπέγραφε το κείμενο. Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται η υποστήριξη της διάσκεψης στις «προτάσεις της σερβικής κυβέρνησης για την αναζήτηση λύσης στη Νότια Σερβία»

Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κόσσοβο και υιοθέτησαν σχέδιο δράσης για την οικονομική συνεργασία.

Στο ανακοινωθέν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ, αναφορικά με την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, χαιρετίζεται η δέσμευση της χώρας να συνεχίσει την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της συμφιλίωσης και της πλήρους ενσωμάτωσης στη διεθνή κοινότητα.

Οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου καταδίκασαν την έκρηξη βίας στη νότια Σερβία και την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. «Τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να τερματιστούν άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες της Βαλκανικής ενθαρρύνουν τις ηγεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να εργαστούν με καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση σχετικά με το μέλλον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
«Κρουαζιέρα θα σε πάω... »

Φαίνεται ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα περί της μικρασιατικής καταστροφής, όπου γινόταν λόγος για «γενοκτονία» του 1922, ικανοποίησε σε τέτοιο βαθμό την τουρκική πλευρά, ώστε πλέον να διοργανώνονται ακόμα και ελληνοτουρκικές ...κρουαζιέρες στο Αιγαίο.

Ετσι, όπως συμφωνήθηκε χτες μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Ισμ. Τζεμ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεων, θα πραγματοποιήσουν από κοινού ...κρουαζιέρα στη Σάμο και το Κουσάντασι, τον ερχόμενο Μάη. Την ανακοίνωση έκανε, μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι από τις επαφές του με τον Ελληνα ομόλογό του στα Σκόπια, σχημάτισε την εντύπωση πως η Ελλάδα δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα (σ.σ.: της «γενοκτονίας»)...

Παράλληλα, ο Ισμ. Τζεμ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες εκτίμησε ότι «πάνε καλά», προβλέποντας ότι και τα «πιθανά σκαμπανεβάσματα» που ενδεχομένως υπάρχουν «θα ξεπεραστούν».

Ισως αυτό το ειδυλλιακό κλίμα να αποτελεί και την αιτία για την πραγματοποίηση επίσημου ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, που, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει μέσα στο Μάρτη, πριν φυσικά από την ...εαρινή κρουαζιέρα, αν και ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος. Αλλά και πριν το Μάρτη, πάντως, μόλις την επόμενη βδομάδα, οι Παπανδρέου - Τζεμ θα έχουν πάλι τη χαρά να τα πουν, αφού μετά τα Σκόπια ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις Βρυξέλλες, όπου και πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί είναι που θα συζητηθούν εκτενέστερα τα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Τουρκίας, αφού κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζονται οι δύο πλευρές, δεν έγινε στα Σκόπια. Ενδεχομένως, το κλίμα σε μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ να είναι και το «καλύτερο» για μια τέτοια συνάντηση, όπου θα τεθεί και πάλι το θέμα των ΜΟΕ, πολύ περισσότερο που θα πραγματοποιηθεί, αφού προηγουμένως οι δυο άντρες θα έχουν και την πρώτη τους επαφή με τον Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Μπους...

ΚΚΕ
Αποσκοπούν στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η 4η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής, στη FYROM, έκανε σαφέστατο, ότι η προσπάθεια των βαλκανικών κρατών, υπό την παρουσία και το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ και του Χ. Σολάνα, αποσκοπεί στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην περιοχή, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Ταυτόχρονα, έγινε φανερή η αδυναμία τους να τιθασεύσουν τις αλβανικές εθνικιστικές επιδιώξεις, που αποθρασύνθηκαν και γιγαντώθηκαν και εξαιτίας της πολεμικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας και της απόσχισης του Κοσσόβου, και που φοβούνται ότι είναι δυνατό να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τους ιμπεριαλιστές. Αυτό εκφράζει και η εκεί ομιλία του Χ. Σολάνα, ο οποίος είπε για τους Αλβανούς τα ίδια που έλεγε για τους Σέρβους, την περίοδο που βομβαρδίζονταν η Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη.

Το γεγονός ότι απ' το κοινό ανακοινωθέν απαλείφτηκε η καταγγελία των Αλβανών εθνικιστών και δεν κατονομάζονται ποιοι προκαλούν τη βία στη Ν. Σερβία και ποιοι έχουν εθνικιστικές επιδιώξεις, αποδείχνει, ότι τα περί θέλησης όλων των βαλκανικών κρατών να μην αλλάξουν παραπέρα τα σύνορα, στέκονται στον αέρα.

Τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να ησυχάσουν, όσο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ οργώνουν την περιοχή. Η τοποθέτηση της ΕΕ και του Κ. Σημίτη, ότι η διέξοδος θα έρθει με την είσοδο των χωρών των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, δείχνει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Από την άλλη, η αναφορά τους στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, μόνο υποκρισία υποδηλώνει. Το ιμπεριαλιστικό δίκαιο είναι αυτό ακριβώς που εφαρμόζουν και στα Βαλκάνια: Πλιάτσικο, πόλεμος, τρομοκρατία, εκμετάλλευση των λαών.

Η λαϊκή επαγρύπνηση, η συνεχής κινητοποίηση και η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη του λαού μας πρέπει να δυναμώσει».

Στη «γραμμή Σολάνα»

Η παρουσία του Σολάνα χτες στη Διαβαλκανική ήταν ένα πραγματικό «μάθημα». Μάθημα τόσο όσον αφορά τη χυδαιότητα και την προστυχιά των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού, όσο και «μάθημα» για την «αξιοπρέπεια» που κουβαλάνε οι μαριονέτες του ιμπεριαλισμού. Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, τις μαριονέτες, και μόνο το γεγονός ότι συσκέπτονταν για ώρες υπό την εποπτεία εκείνου που τους βομβάρδισε με απεμπλουτισμένο ουράνιο, εκτός των άλλων και - ενώπιον του επαναλαμβάνουμε - για τρόπους «συνεργασίας» για την προστασία του... περιβάλλοντος (!), ε, αυτό τα λέει όλα.

* * *

Ομως η πραγματική αποκάλυψη ήταν ο ίδιος ο Σολάνα. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος. Αρχισε από το «πρεσβεύουμε τη συνεργασία ενάντια στον εθνικισμό» και τελείωσε απευθύνοντας «μύδρους» (!) κατά των «εγκληματιών» (!) που επιτίθενται «βάρβαρα» (!) σε αθώους Σέρβους πολίτες (!) στο Κοσσυφοπέδιο και «πρέπει να τιμωρηθούν» (!). Αν όλη η ανθρωπότητα δε γνώριζε πως ο κύριος αυτός αποτέλεσε τον «αιμοδότη» του UCK, δεν αποκλείεται να έθετε υποψηφιότητα ακόμα και για την αγιοποίησή του από τη Σερβική Εκκλησία...

* * *

Με απασχολεί πολύ σοβαρά (τσ, τσ, τσ) το φαινόμενο των ένοπλων ομάδων που δρουν από το Κόσσοβο μέχρι τη Νότια Σερβία, είπε χτες ο Σολάνα, διότι, όπως συμπλήρωσε, με τις ενέργειές τους «η σταθερότητα και η ευδαιμονία στο Κοσσυφοπέδιο έχουν στραπατσαριστεί»! «Να συλληφθούν οι υπαίτιοι» (!) κατέληξε... Τι να υποθέσουμε; Μήπως ότι πάσχει από τύψεις συνείδησης; Αστεία πράγματα. Αλλού είναι το θέμα. Ο κ. Σολάνα (και ό,τι εκπροσωπεί) θα ήθελε να αποφευχθεί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση ένας νέος πόλεμος με «έξυπνες βόμβες». Διανύουμε την περίοδο που οι πολυεθνικές θέλουν να επιταχύνουν και να εντείνουν τον «πόλεμο» στην περιοχή, αλλά με άλλα μέσα. Με τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να λεηλατήσουν οικονομικά τα Βαλκάνια, να τα ενσωματώσουν όσο γίνεται βαθύτερα στον ευρωατλαντισμό που εκτός από βομβαρδιστικά διαθέτει και «ύαινες», που αδημονούν να βγουν στο σεργιάνι για το πλιάτσικο.

***

Αυτά είπε, λοιπόν, χτες ο κ. Σολάνα. Και έτσι εξηγείται και η «άνεση» του κ. Σημίτη να προτάσσει τα στήθη του κατά των «τρομοκρατών» που δρουν στη Νότια Σερβία. Οπως και τότε που ήταν υπέρ των τρομοκρατικών χτυπημάτων του ΝΑΤΟ, έτσι και σήμερα πάλι στη «γραμμή Σολάνα» κινείται ο Κ. Σημίτης.


Ν. ΜΠ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συμφωνία για διερεύνηση εξαγόμενων κεφαλαίων

Σε συμφωνία ότι «οι αρμόδιες αρχές Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας θα προχωρήσουν στην προσπάθεια να εξακριβώσουν την ταυτότητα των κεφαλαίων που εξάγονται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από τη Σερβία», φέρεται να κατέληξαν ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Γκόραν Σβιλάνοβιτς, με βάση το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου.

Η συμφωνία μοιάζει να «φωτογραφίζει» τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους μυστικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαθέτει σε ελληνικές τράπεζες, για τους οποίους έχει γίνει πολύ κουβέντα... Ωστόσο, κάποιοι δεν απέφυγαν να σχολιάσουν ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις, αναφέροντας συγχρόνως τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που φέρουν τον Σ. Κόκκαλη αναμεμειγμένο σε σκάνδαλο στη διαδικασία πώλησης και εξαγοράς του σέρβικου οργανισμού τηλεπικοινωνιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ