ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ

Επιδρομές βρετανικών και γαλλικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με μεγαλύτερη, επικίνδυνη ένταση φορτίζεται η μεθόριος της νοτιοανατολικής Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, έπειτα και από τις χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις τουρκικών δυνάμεων μέσα στο τελευταίο 48ωρο, για πρώτη φορά από το 2011. Την ίδια περίοδο, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη αυξάνουν τον ιμπεριαλιστικό ρόλο τους στη Συρία, συμμετέχοντας στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοί τους, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...

Επέμβαση Τούρκων στο βόρειο Ιράκ

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός για την «περιορισμένη» επέμβαση στο ιρακινό έδαφος, ήταν η δίωξη Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι, την Κυριακή, σε βάρος Τούρκων στρατιωτών, στην επαρχία Χακάρι. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από περίπου 40 Τούρκους κομάντος στο βόρειο Ιράκ και οι βομβαρδισμοί από 53 τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-4, που έριξαν περίπου 130 βόμβες σε βάρος «βάσεων του ΡΚΚ» στα όρη Καντίλ, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 40 ή και 60 Κούρδων μαχητών.

Ωρες αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι δε θα «εγκαταλείψει τη χώρα στους τρομοκράτες» και εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία «που ξεπέρασε πολυάριθμες κρίσεις, θα καταφέρει να απαλλαγεί από την πληγή της τρομοκρατίας».

Η σιωπή της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων ήταν εκκωφαντική, όπως επίσης και εκείνη της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος στο βόρειο Ιράκ, Σαΐντ Μαμούζινι, κατήγγειλε ότι τις τελευταίες μέρες, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) απήγαγαν στη Μοσούλη 127 παιδιά, με στόχο να τα εκπαιδεύσουν στη χρήση όπλων και στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Επιδρομές Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, παραδέχτηκε προχτές βράδυ στη Βουλή ότι σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η βρετανική πολεμική αεροπορία στις 21 Αυγούστου στη βόρεια Συρία, σκοτώθηκαν δύο νεαροί Βρετανοί φερόμενοι τζιχαντιστές, οι Ρόχουλ Αμιν και Ρέαντ Καν. Η αποκάλυψη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις για την εν κρυπτώ ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού ρόλου στη Συρία, μέσω αεροπορικών επιδρομών που υποτίθεται πως τα βρετανικά αεροσκάφη θα ξεκινούσαν χτες.

Επιδρομές με πρόσχημα τους τζιχαντιστές στη Συρία ξεκίνησαν και οι Γάλλοι, ενώ οι Ρώσοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει από τον εθνικό εναέριο χώρο της τη διέλευση ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία, επικαλούμενη «εσφαλμένες πληροφορίες» που δόθηκαν από τις ρωσικές αρχές.

Η άρνηση της Βουλγαρίας ενόχλησε το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, που εκτίμησε ότι η απόφαση των βουλγαρικών αρχών «θέτει ζήτημα σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Σόφιας, αφού εκτίμησε ότι ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες έτοιμος να συζητήσει με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου «να βρεθούν τρόποι τερματισμού του πολέμου στη Συρία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ειρήνη και δημοκρατία στη χώρα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ

Μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών την Κυριακή (φωτ. από το σημείο της επίθεσης) κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ
Μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών την Κυριακή (φωτ. από το σημείο της επίθεσης) κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ακόμα μια πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ σημειώθηκε χτες στην ανατολική Τουρκία, η δεύτερη τέτοιου εύρους που εξαπολύεται σε ένα διήμερο, με το «θερμόμετρο» να ανεβαίνει διαρκώς και την κυβέρνηση να εξασφαλίζει αφορμές να κλιμακώνει τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στο όνομα της υπεράσπισης των συνόρων και της ασφάλειας της χώρας. Η χτεσινή αφορούσε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στην ανατολική επαρχία Ιγκντίρ, κατά την οποία, το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 αστυνομικοί.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε νέους πολύωρους βομβαρδισμούς στα βουνά Καντίλ, με στελέχη της να κάνουν λόγο για το θάνατο πάνω από 35-40 μαχητών του ΡΚΚ. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η επίθεση του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι με αποτέλεσμα το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «αυτά τα βουνά θα καθαριστούν από τους τρομοκράτες, θα αποκατασταθεί η δημόσια τάξη και η κυριαρχία των νόμιμων δυνάμεων ασφαλείας σε κάθε γωνιά και κάθε εκατοστό αυτής της χώρας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί αλλά οι εκλογές της 1ης Νοέμβρη (σ.σ. που ορίστηκαν μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας) θα διεξαχθούν υπό φυσιολογικές, νόμιμες και δημοκρατικές συνθήκες».

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά την επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία της εφημερίδας «Χουριέτ» στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα υποστηρικτών του AKP, που πέταγαν πέτρες και φώναζαν συνθήματα υπέρ του σημερινού Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν (λέγοντας κατά τα ρεπορτάζ της «Χουριέτ» ότι θα τον κάνουν Πρόεδρο όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών). Την επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν αλλά και κόμματα όπως το εθνικιστικό MHP.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ταύτιση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην πραγματοποίηση νέων διμερών διαβουλεύσεων με στόχο «την αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας τον 21ο αιώνα» συμφώνησαν μεταξύ άλλων, κατά την τελευταία τους συνάντησή στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, μετά την άνοδό του στο θρόνο.

Σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα από το Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες έκαναν έναν απολογισμό των διμερών στενών σχέσεων, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις προτεραιότητές τους είναι και οι «προσπάθειες αντιμετώπισης των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν», με το Σαουδάραβα μονάρχη, παρ' όλα αυτά, να χαιρετίζει την προ δύο μηνών διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, υποστηρίζοντας ότι «όταν εφαρμοστεί πλήρως, θα εμποδίσει την απόκτηση ιρανικών πυρηνικών όπλων και θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή».

Οι ηγέτες ΗΠΑ - Σ. Αραβίας επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους για τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος του λαού της Υεμένης, εκφράζοντας αφενός υποκριτική «ανησυχία» για την «ανθρωπιστική καταστροφή» που οι ίδιοι με τις βόμβες τους προκαλούν στην πολύπαθη χώρα, αφετέρου σημείωσαν πως θα συνεχίσουν το ναυτικό αποκλεισμό της, με πρόσχημα την εξασφάλιση «της διεθνούς ναυτιλίας και της ασφάλειας των θαλασσών».

Υποστήριξαν αμφότεροι πως στηρίζουν τις προσπάθειες για την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ (τους οποίους θέριεψαν, πριν μερικά χρόνια, μαζί με άλλους συμμάχους τους, ως μοχλό ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων). Τέλος, σημείωσαν τη σημασία για τερματισμό του πολέμου στη Συρία «με διατήρηση των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών, της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», τις «μεταρρυθμιστικές» προσπάθειες του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι και την επιθυμία τους για την εξεύρεση «δίκαιης, βιώσιμης λύσης» στο Παλαιστινιακό ζήτημα, θέτοντας ως βάση την «Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία» του 2002.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η σύγκρουση υποβόσκει

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Παρά τη γενική τήρηση της κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, χτες σημειώθηκαν ορισμένες σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης και των πολιτοφυλακών στις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στην περιοχή Μπολότενε, στο Λουγκάνσκ, σε μάχη σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες της 128ης ταξιαρχίας και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, πολιτοφύλακες μπήκαν σε περιοχή της γραμμής αντιπαράθεσης για να πάρουν τις σορούς συμμαχητών τους και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, ενώ 5 ένοπλοι με στολές των πολιτοφυλάκων ανακοινώθηκε ότι «σκοτώθηκαν από έκρηξη κοντά σε ορυχείο». Ακόμα, χτες, ανταλλάχτηκαν 2 Ουκρανοί στρατιώτες με 4 πολιτοφύλακες επίσης κρατούμενους, στο πλαίσιο συμφωνίας των δύο πλευρών. Χτες έγινε επίσης γνωστό ότι συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στο Μινσκ, με αντικείμενο την απόσυρση των βαρέων όπλων.

Πάντως παρά τα βήματα εκτόνωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις «μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές», κάτι που χαρακτήρισε ζήτημα «που μπορεί να διαταράξει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ». Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική της ρευστότητας που επικρατεί, καθώς είναι ολοφάνερο ότι οι διαφορετικές ερμηνείες της συμφωνίας του Μινσκ, της 12ης Φλεβάρη του 2015, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αποτελούν αιχμές στη σύγκρουση στην Ουκρανία, που ξεκίνησε ως ενδοαστική και ταυτόχρονα ενδοϊμπεριαλιστική.

ΙΡΑΝ
Επίσκεψη του Αυστριακού Προέδρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, έγινε χτες ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφτηκε το Ιράν μετά το 2004, επιχειρώντας να «κεφαλαιοποιήσει» την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στα μέσα του περασμένου Ιούνη, στην πρωτεύουσα της χώρας του, Βιέννη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αυστριακός Πρόεδρος και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ροχανί, εξέφρασαν την προθυμία και ετοιμότητά τους για άμεση σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα δράσης. Ο Αυστριακός Πρόεδρος είναι επικεφαλής πολυάριθμης αντιπροσωπείας αξιωματούχων και επιχειρηματιών (ανάμεσά τους διευθυντές εταιρειών όπως η «Andritz», που ειδικεύεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, βιομηχανία χάρτου, χάλυβα κ.ά., της OMV, εταιρείας πετρελαίου - φυσικού αερίου, της «Lenzing», παραγωγής ινών κυτταρίνης και οι τραπεζικοί όμιλοι «Raiffeisen» και «Erste Bank»). Ο Φίσερ σημείωσε ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη» να ξεπεράσει τον όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών σε τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια, τονίζοντας ότι η Αυστρία είναι «ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα, που δίνει μεγάλη σημασία στις εγκάρδιες σχέσεις με άλλες χώρες».

Αμφότεροι ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» για βελτίωση των διμερών, μακροχρόνιων οικονομικών σχέσεων «ως το 2020». Επιβεβαίωσαν ακόμη τις προθέσεις τους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «διεθνής συντονισμός» για την καταπολέμησή της.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχουν επισκεφτεί την Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ