ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
Η πάλη για δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση ξεκινάει στο σήμερα και φτάνει στην εξουσία του λαού

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Είστε ενάντια στην ιδιωτική Εκπαίδευση, είναι γνωστό, όμως στην περίπτωση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα φροντιστήρια για τα πανεπιστήμια και τις τεχνικές σχολές, εσείς είχατε μια άλλη τοποθέτηση. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο και πώς αξιολογείτε το αρχικό επιχείρημα, γιατί εν τω μεταξύ υπήρξε διαφοροποίηση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι δηλαδή αυτό ήταν το αντίμετρο για να πάει το βόειο κρέας στο 13% και να μη φορολογηθούν οικονομικά αδύναμοι. Θέλω και το πολιτικό σκέλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο, γιατί πράγματι το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή όταν ήρθε το θέμα στη Βουλή μέσα απ' το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, ψήφισε «όχι» σε όλο το μνημόνιο, σε όλα τα προαπαιτούμενα και σε αυτό. Αλλα ήταν τα κόμματα, που βρίσκονται σήμερα εδώ, που ψήφισαν υπέρ του 23% στο ΦΠΑ και στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Εμείς το βλέπουμε απ' τη σκοπιά ότι πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια. Διότι σήμερα με την κατάσταση που είναι η Παιδεία, με το χάλι που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους και σε φροντιστήρια και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και σε μια σειρά τέτοιες σχολές της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ενα αυτό.

Δεύτερο, οι περισσότερες από αυτές τις σχολές, τα φροντιστήρια, οι σχολές ξένων γλωσσών αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι ουσιαστικά βγάζουν το μεροκάματο εκεί με τις οικογένειές τους, άντε το πολύ πολύ να έχουν κάποιους εργαζόμενους και με χίλιες δυσκολίες, με όλες αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν αυτό το διάστημα, προσπαθούν να λειτουργήσουν αυτές τις σχολές.

Αρα, λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί, είναι άδικο μέτρο κι απ' αυτή τη σκοπιά το παλεύουμε, βέβαια στα πλαίσια μιας αντίληψης συνολικής που έχουμε, από σήμερα ξεκινάει μέχρι αύριο, όταν ο λαός θα είναι στην εξουσία, για δημόσια δωρεάν ενιαία Εκπαίδευση.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αρα, αυτό δεν είναι χτύπημα στην πλουτοκρατία, γιατί ελέχθη κι αυτό περίπου, δηλαδή το να επιβληθεί 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση, στο σύνολο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ομως, εγώ ξέρετε τι διακρίνω, γι' αυτό το θέμα τουλάχιστον, δεν έχετε καμιά διαφορά απ' τον κ. Λαφαζάνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ξέρετε, είναι κοροϊδία να λέτε - όχι εσείς, οποιοσδήποτε - ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το να βάλει 23% ΦΠΑ.

Με τον κ. Λαφαζάνη πολλές διαφορές μπορεί να έχουμε, πάντως το κύριο ζήτημα είναι ότι η άποψη του κόμματος του κ. Λαφαζάνη δεν οδηγεί πραγματικά σε αυτό που λέμε μια νέα κοινωνία, με την ιδιοκτησία που θα την έχει ο λαός, αλλά οδηγεί ξανά δυστυχώς - μακάρι να ήταν διαφορετικά και το λέω ειλικρινά - σε νέα μνημόνια, σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Παλεύουμε για ένα άλλο κράτος, με το λαό στην εξουσία

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Από το '74 και μετά το κόμμα σας, αλλά και συνδικάτα της αριστεράς, ασκούν μεγάλες πιέσεις για την αύξηση του δημόσιου τομέα. Εχετε αναλογιστεί ποτέ ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του Δημοσίου που έφερε μεγάλα ελλείμματα και συχνά αναποτελεσματικότητα στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εχουμε μάθει τόσα χρόνια και έχουμε ζήσει, ο ελληνικός λαός και όλοι μας, και κυρίως απ' το '74 και δώθε να ζούμε σε ένα δημόσιο τομέα, σε έναν καπιταλιστικό τομέα, δημόσιο, κρατικό, ο οποίος έχει και διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω της πολιτικής που ασκείται απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εξαιτίας του ότι άμεσα είναι συνυφασμένος με μια εξουσία παράπλευρη, που είναι η πραγματική εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, δηλαδή πολλές φορές βλέπουμε ένα δημόσιο τομέα, κρατικό τομέα, διεφθαρμένο, διογκωμένο και δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μονοπώλιο, που είναι το κεφάλαιο που συμβάλλει σε αυτό.

Απ' αυτήν την άποψη, λοιπόν, εμείς δε μιλάμε για έναν τέτοιο δημόσιο τομέα, για έναν κρατικό τομέα. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, για έναν τομέα ο οποίος βεβαίως θα ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στο κράτος το καπιταλιστικό, στο κράτος το σημερινό, αλλά σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα είναι στην εξουσία, θα μπορεί να ελέγχει αυτόν τον κρατικό τομέα, μέσα απ' την παραγωγική μονάδα, μέσα απ' τη συνέλευση του χώρου δουλειάς, μέσα απ' το συνεταιρισμό των αγροτών, μέσα από διάφορες μορφές πραγματικής λαϊκής εξουσίας με εργατικό έλεγχο και κοινωνικό λαϊκό έλεγχο.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωστόσο το Κόμμα σας και τα συνδικάτα της αριστεράς, ο αριστερός συνδικαλισμός στο υπάρχον σύστημα και στο υπάρχον δημόσιο τομέα, ασκούσε εντονότατες πιέσεις να αυξάνεται συνεχώς. Και επιμένω στην ερώτησή μου, διότι δύο πυλώνες της ιδεολογίας του κόμματός σας, ο Λένιν στο «Κράτος και επανάσταση» και ο Μαρξ στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» τάσσονται εναντίον της δημοσιοϋπαλληλίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πολύ Λένιν και Μαρξ πέφτει το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θα ήθελα να το σχολιάσω.

Κοιτάξτε να δείτε, αν κοιτάξουμε σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Στη Σύρο που πήγα, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Κομοτηνή, εδώ στην Αθήνα, στην περιφέρεια Αττικής λείπουν νοσηλευτές, λείπουν γιατροί και πεθαίνει ο κόσμος.

Να πάμε στους εκπαιδευτικούς, στο δημόσιο, που είναι τα παιδιά μας, που είναι στα σχολειά τους. Πόσοι λείπουν; Δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί. Χρειάζεται να αναπτυχθούν αυτές οι θέσεις; Υπάρχουν τεράστια κενά και ήδη μεθαύριο έχουν αγιασμό τα σχολεία.

Η λύση για το λαό βρίσκεται έξω από τον καπιταλισμό και τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Γενικέ, 24 Ιούλη, όταν παιζόταν η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, πήρατε θέση, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ, διαβάζω, «είναι κάθετα αντίθετο με το να φύγει η χώρα μας απ' το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, διότι έτσι όπως είναι η κατάσταση αν πας σε δραχμή οι επιπτώσεις στο λαό θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και το μνημόνιο». Θεωρείτε, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα ότι ο κ. Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση;

Με αυτήν την άποψη που θέτετε συμφωνούσε και ο κ. Γλέζος, ο οποίος έως την περασμένη βδομάδα ψήφιζε ΚΚΕ και αν δεν κάνω λάθος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ. Ενα σχόλιο και γι' αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Και για τον κ. Γλέζο και για το ευρώ και για τη δραχμή; Δεν φτάνει ο χρόνος.

Για τον κ. Γλέζο δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ. Κατέβασε τη γερμανική σημαία σε δύσκολα χρόνια, είναι ένα σύμβολο μιας ηρωικής εποχής όπου λίγοι ζουν σήμερα, αλλά οι απόγονοί τους, εμείς δηλαδή, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο τους. Από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές κρίνονται για το τι τοποθετήσεις κάνει ο καθένας και βεβαίως μπορεί να κρίνει ο ελληνικός λαός. Την περασμένη βδομάδα είπε μια αλήθεια, την οποία τη λέει όλος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ότι στο ΚΚΕ σήμερα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει το αποκούμπι, υπάρχει εμπιστοσύνη.

Αυτή τη στιγμή, η εξέλιξη όπως είχε με το μνημόνιο, με την πρόταση του κ. Τσίπρα, άλλωστε εμείς δεν ήμασταν ούτε μάντεις κακών ούτε προφήτες, το έχουμε πει επανειλημμένα, ξέραμε ακριβώς ότι θα οδηγούσε σε μνημόνια, θα οδηγούσε μέσα στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», στο ευρώ, με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι, το έχουμε επανειλημμένα πει αυτό. Το ίδιο είναι και η άποψη άλλων, του κ. Λαφαζάνη και άλλων επίσης συνεταίρων του, συναδέλφων του στην προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι τώρα έφυγαν απ' το κόμμα αυτό και πήγαν και φτιάξανε διαφορετικό κόμμα, η άποψη για τη δραχμή - την απάντησα σε προηγούμενο ερώτημα - επίσης από άλλο δρόμο οδηγεί σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό, άρα λοιπόν η λύση βρίσκεται έξω απ' αυτά τα πλαίσια, έξω απ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης, έξω απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

  • Στο σημείο αυτό ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε το γεγονός ότι αφού γίνεται όπως γίνεται η διαδικασία του ντιμπέιτ (σ.σ. το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων πάνω σε διαφορετικά ερωτήματα για κάθε πολιτικό αρχηγό), θα πρέπει τουλάχιστον να γίνεται κάθε φορά μία ερώτηση και όχι περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος να απαντηθούν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ