ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Και επίσημα γραφεία του ΝΑΤΟ στο Κίεβο

Από την υπογραφή της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση
Από την υπογραφή της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση
ΚΙΕΒΟ.--

Η ίδρυση, για πρώτη φορά, γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη χώρα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με τους αξιωματούχους της αντιδραστικής πραξικοπηματικής κυβέρνησης, που ενώ αιματοκυλά για σχεδόν δύο χρόνια το λαό, εμφανίζεται ως θύμα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη δημιουργία του γραφείου, η οποία επισημοποιεί το λεγόμενο διπλωματικό καθεστώς του ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Πρόκειται, βέβαια, για ένα γραφείο που θα οργανώνει με μέσα και πληροφορίες την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, που ξεκίνησε με την ενδοαστική αντιπαράθεση για τις συμμαχίες της χώρας και εξελίσσεται σε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες και τη Ρωσία.

Τυπικά, η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από την ουκρανική Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζεται και το παζάρι στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής (εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των θυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που συνεδρίασε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου είχε επιτευχθεί και η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας στις 12 Φλεβάρη, που εξακολουθεί να παραβιάζεται, όπως συνέβη 7 φορές και χτες. Οι εκπρόσωποι της Ομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την απόσυρση των όπλων διαμετρήματος κάτω από 100 χιλιοστά από τη γραμμή της εμπλοκής. Συμφωνήθηκε μόνο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και την επόμενη βδομάδα. Επίσης, η αντίστοιχη υποομάδα του συγκεκριμένου σχήματος για τη λεγόμενη πολιτική διευθέτηση συζήτησε στο Μινσκ το ζήτημα της διενέργειας τοπικών εκλογών, που οι πολιτοφύλακες προγραμματίζουν για τις 18 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ αντίστοιχα, χωρίς όμως να υπάρξει ούτε σε αυτό το ζήτημα συμφωνία. Το ζήτημα αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Κιέβου και τους συμμάχους της ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ οι πολιτοφύλακες αξιοποιούν τις διατάξεις της συμφωνίας του Μινσκ, που προέβλεπε καθεστώς αυτονομίας στις δύο περιοχές.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, που συσχέτισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με αυτές στη Συρία, λέγοντας ότι «αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, στη συνάντηση των ηγετών τους στη ΓΣ του ΟΗΕ, δεν έρθουν σε συμφωνία για τη Συρία, είναι πιθανή μια κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Ντονμπάς, αλλά και ολόκληρη την Ουκρανία, αμέσως μετά από αυτή». Βεβαίως, από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια προβοκάτσια από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου, όπως δείχνει και το πρόσφατο παρελθόν, ενώ και η προετοιμασία του στρατού από το ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα και όπλα που δεν απομακρύνονται από τη ζώνη αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.

ΚΥΠΡΟΣ - ΗΓΕΤΗΣ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Το αέριο μπορεί να γίνει «αιτία πολέμου»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην περίπτωση που τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «δε χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους», υποστήριξε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας αργά το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση στα Κατεχόμενα.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους υποστήριξε για πολλοστή φορά ανοιχτά ότι ο πλέον ωφέλιμος τρόπος «αξιοποίησης» του αερίου είναι η μεταφορά και πώλησή του στην Ευρώπη μέσω αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία, αναδεικνύοντας ότι η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει να ασκεί μεγάλες πιέσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρά τις κάλπικες προσδοκίες - και στην ελεύθερη Κύπρο - που πολλοί έσπευσαν να καλλιεργήσουν μετά την εκλογή Ακιντζί ότι δήθεν η Αγκυρα «περιθωριοποιείται», «θα πάρει απάντηση» κ.τ.λ.

Οπως μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους τόνισε ότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως το πιο λογικό είναι τα κοιτάσματα από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο με έναν ενεργειακό αγωγό να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Εσπευσε να συμπληρώσει όλο νόημα ότι αυτό θα γίνει εφικτό με μια «λύση» στην Κύπρο και τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσονται προσπάθειες αλλά και ότι μια ομάδα εταιρειών από την Τουρκία έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η παραπάνω τοποθέτηση Ακιντζί σημειώνεται λίγες μέρες μετά τη διαρροή εσωτερικού σημειώματος του αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο «οι προσπάθειες της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" να οικειοποιηθεί μόνη της τις αρμοδιότητες του νησιού έχουν διευρύνει το μέγεθος του κυπριακού προβλήματος. Πιθανές έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας που έχουν δηλωθεί στη διεθνή κοινότητα θα παρεμποδιστούν».

Στο μεταξύ, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι στόχος των διμερών επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι και «η διερεύνηση αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας, αν θέλετε, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά τα ενεργειακά θέματα και τη μεταξύ μας συνεργασία».

Οσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι «η όλη μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ακριβή διαφώτιση για την τρέχουσα εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος, τις θετικές και δημιουργικές συνομιλίες που διεξάγονται αλλά και την ανάγκη όπως οι σημαντικές χώρες που θα είναι μεταξύ εκείνων που θα συνεργαστούν να διαδραματίσουν τον επιβαλλόμενο ρόλο όσον αφορά την από πλευράς Τουρκίας εκδήλωση ενεργού εμπλοκής και υποβοήθησης, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο στόχος που όλοι επιθυμούν». Οσον αφορά το «στόχο που όλοι επιθυμούν», εξήγησε ότι αφορά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «με δεδομένη πλέον την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΚΙΝΑ
Ξανά πτώση των μετοχών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα μείωση εμφάνισαν χτες οι τιμές των μετοχών στα κινεζικά χρηματιστήρια, δίνοντας νέα τροφή στον προβληματισμό για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Φυσικά, η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η επιβράδυνση των ρυθμών αυτών γεννά ανησυχία, δεδομένου του ότι οι «αναπτυσσόμενες οικονομίες» σήκωσαν μεγάλο βάρος των διεθνών αναγκών για απορρόφηση συσσωρευμένων κεφαλαίων, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι αναπτυγμένες χώρες γνώρισαν βαθιά ύφεση και σήμερα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά στασιμότητα.

Χτες, το πρακτορείο «Σινχουά» σημείωνε ότι «με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τη μεταποίηση να υποχωρούν, οι μεθυστικές μέρες της ιλιγγιώδους, ταραχώδους επέκτασης (των ρυθμών ανάπτυξης) ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το πρώτο μισό του 2015 κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 7%. Αν και πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό σχεδόν στην τελευταία 25ετία, είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι η οικονομία εκτροχιάζεται». Απαντώντας στη συζήτηση που πυροδοτεί η κατάσταση στη λεγόμενη (στη γλώσσα των αστών) «χρηματαγορά», το Πεκίνο δίνει διαβεβαιώσεις ότι η διαμόρφωση των ισοτιμιών με το γουάν και γενικά οι κατευθύνσεις στην οικονομική πολιτική θα ενισχύονται σύμφωνα με «τους κανόνες της αγοράς», προσπαθώντας να καθησυχάσει διεθνείς επενδυτές που αξιοποιούν κεφάλαιά τους στη μεγάλη κινεζική αγορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ραδιόφωνο «Ελεύθερη Ασία» (με έδρα στις ΗΠΑ) μετέδωσε ότι την περασμένη Παρασκευή πέντε αστυνομικοί μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, μετά από επίθεση αυτονομιστών σε ανθρακωρυχείο. Την είδηση αναμετέδωσε το «Ρόιτερς», σύμφωνα με το οποίο το ραδιόφωνο επικαλείται σημείωμα των τοπικών αρχών.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Αποφάσισαν συνεκπαιδεύσεις για «ειρηνευτικές αποστολές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την απόφαση των δύο χωρών να εκπαιδεύσουν από κοινού στρατεύματα από έξι αφρικανικές χώρες πριν αυτά συμμετάσχουν σε «ειρηνευτικές αποστολές» του ΟΗΕ ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, μετά από τις διήμερες εργασίες του «Στρατηγικού και Εμπορικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ινδίας».

Σε κοινές δηλώσεις με την Ινδή ομόλογό του Σούσμα Σουαράι, ο Κέρι επισήμανε ότι η απόφαση «ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αποτελεσματικές, επαγγελματικές, διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές σε περιοχές συγκρούσεων». Τον τελευταίο καιρό, Νέο Δελχί και Ουάσιγκτον ενισχύουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, στο φόντο και των αυξανόμενων ανταγωνισμών στην Ασία, όπου η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας αλληλεπιδρά με διάφορες διεργασίες. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι, όπως ανέφερε ο Κέρι, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά σε λίγες μέρες, οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό τους Φούρνιο Κισίντα (η πρώτη του είδους σύμφωνα με το «Ρόιτερς»), για να «συντονιστούν οι πολιτικές μεταξύ των τριών αυτών μεγάλων δημοκρατικών χωρών».

Φυσικά, η σύσφιξη της αμερικανο-ινδικής συνεργασίας ευνοεί μια σειρά κολοσσούς όπως τον αμερικανικό αεροναυπηγικό όμιλο «Μπόινγκ, από τον οποίο η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει στρατιωτικά ελικόπτερα συνολικής αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, η αγορά θα αφορά 22 ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» και 15 «Σινούκ». Οσον αφορά το «Στρατηγικό και Εμπορικό Διάλογο» των δύο χωρών, οι υπουργοί ανέφεραν ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τη συνεργασία στην Ενέργεια και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ