ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Ουρές ταλαιπωρίας για συντάξεις πείνας

Κοροϊδία και ταλαιπωρία αντιμετώπισαν και χτες, για μία ακόμη φορά χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα, που υποχρεώθηκαν σε ατελείωτες ουρές έξω από υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την περασμένη βδομάδα με τις ιδιωτικές τράπεζες. Αποτέλεσμα ήταν και χτες χιλιάδες συνταξιούχοι να μείνουν απλήρωτοι. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ζήτησε, μεν, χτες «συγνώμη» από τους συνταξιούχους, αλλά τους επέρριψε και ευθύνες, επειδή πήγαν μαζικά στην Αγροτική να πάρουν τις συντάξεις τους!

Η όλη ταλαιπωρία επιβεβαιώνει τη θέση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ να επιλέγουν οι ίδιοι από πού θα πληρώνονται.

Το παιχνίδι κυβέρνησης και τραπεζών για τον «εκσυγχρονισμό» της καταβολής των συντάξεων πείνας συνεχίστηκε και χτες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν την περασμένη βδομάδα όταν περίπου 25.000 συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι από διάφορα λάθη τραπεζών και διοίκησης ΙΚΑ... Χτες σε όλα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής έγινε ένα πραγματικό «αλαλούμ», καθώς εκτός από τους 25.000 απλήρωτους συνταξιούχους στάλθηκαν εκεί και οι περίπου 200.000 που δεν είχαν απογραφεί για να πληρώνονται από τράπεζες (αρνήθηκαν να τους καλύψουν οι ιδιωτικές τράπεζες). Το μέτρο της πληρωμής σε τρεις μόνο μέρες, ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους, δεν έγινε γνωστό και από νωρίς το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι «στοιβάχτηκαν» μέσα και έξω από τις τράπεζες σε μια ατελείωτη ταλαιπωρία για να λάβουν τη μίζερη σύνταξη της κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές όπως Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ζωγράφου, Πειραιά, Καλλιθέα κ.α. Στη Νέα Ιωνία υπήρχε από νωρίς το πρωί μία ουρά 200 αγανακτισμένων συνταξιούχων, με παρουσία αστυνομικών για να «συντονίζουν» την ταλαιπωρία. Στον Πειραιά έγινε το αδιαχώρητο, καθώς εκτός από τους συνταξιούχους της πόλης πήγαν εκεί να πληρωθούν και από όλους τους γύρω δήμους (Κερατσίνι, Νίκαια). Στο Δήμο Ζωγράφου οι φωνές διαμαρτυρίας εκατοντάδων συνταξιούχων χαρακτήρισαν την κατάσταση, ενώ στα Δυτικά Προάστια και συγκεκριμένα στο Περιστέρι έγινε το αδιαχώρητο.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε όμως και στην επαρχία. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πολλοί συνταξιούχοι στοιβάχτηκαν έξω από τις τράπεζες για να εισπράξουν την πενιχρή σύνταξη. «Και όλα αυτά για να εκσυγχρονίσουν την καταβολή των συντάξεων, λες και το πρόβλημα των συνταξιούχων είναι ο τρόπος καταβολής και όχι οι συντάξεις πείνας που δίνει η κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός των απόμαχων της δουλιάς πρέπει να σταματήσει, όπως και η παρακράτηση χρημάτων από τις τράπεζες, οι οποίες βρήκαν ακόμη έναν τρόπο να μειώσουν περισσότερο τις συντάξεις πείνας των συνταξιούχων και να κερδίσουν σε βάρος των συνταξιούχων», σημειώνει το ΕΚ.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η αντίδραση των συνταξιούχων στο χαράτσι των 500 δραχμών σε όσους θέλουν να πληρώνονται από τα ταχυδρομεία, χαράτσι που προσφέρεται από την κυβέρνηση ως προίκα στους επίδοξους αγοραστές των ΕΛΤΑ.

Τη χτεσινή απαράδεκτη κατάσταση κατήγγειλαν όμως και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική, οι οποίοι αντιμετώπισαν όλη την αγανάκτηση και ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αγροτική καταγγέλλει ότι «επιτελεία ανίκανα στη σχεδίαση και τον προγραμματισμό - στελεχωμένα με ερασιτέχνες στη λειτουργία, αλλά επαγγελματίες στις απολαβές - τα έκαναν για μια ακόμα φορά θάλασσα και μπροστά στα δικά τους αδιέξοδα βρήκαν την εύκολη λύση: την Αγροτική!». Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την πληρωμή των συνταξιούχων, αλλά αδυνατούν να το κάνουν και στο μέλλον καθώς δεν υπάρχει η υποδομή και οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στη δίκαιη και εύλογη απαίτηση να πληρωθούν όλοι μαζί και γρήγορα.

ΠΑΤΡΑ
Συλλαλητήριο οργής για την ανεργία

Αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 στην πλατεία Γεωργίου

«Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας στους εργαζόμενους της πόλης, και τους καλεί στο αυριανό συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τους απολυμένους του «Κρητικού», με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ο τόπος προσυγκέντρωσης της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) είναι στην πλατεία Γεωργίου στις 6:30 μ.μ. Σε ανακοίνωσή της η ΣΕ καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το κλείσιμο του εργοστασίου:

  • Την κυβέρνηση, η οποία παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και ότι τάχα δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η διαφορά είναι ανάμεσα σε ιδιωτική τράπεζα και στην εργοδοσία.
  • Τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους σε Δήμο και Νομαρχία (Φλωράτος και Σερέτης) γιατί αυτό που πάσχιζαν αυτό το διάστημα ήταν πώς θα «αρπάξει» και άλλα ο Κρητικός.
  • Την άθλια ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας που προσπάθησε να διασπάσει τους εργαζόμενους, πίεζε να σταματήσουν την κατάληψη, έκανε ό,τι μπορούσε για να αμβλύνει τη δύναμη και αποφασιστικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν και την ολόπλευρη αλληλεγγύη του λαού της Πάτρας.
  • Την πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου και τον πρόεδρό του, γιατί προώθησαν τη γραμμή της διάσπασης και της αποδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων του «Κρητικού».

Στη συνέχεια τονίζεται στην ανακοίνωση πως «δε χάθηκαν ακόμα όλα, έχουμε τη δύναμη:

  • Εάν κάνουμε στην άκρη τους ξεπουλημένους στο ΕΚΠ.
  • Εάν παρακάμψουμε τα εμπόδια που βάζει η τακτική της πλειοψηφίας και του προέδρου του σωματείου.
  • Εάν αξιοποιήσουμε τη διάθεση για αγώνα που έχει η εργατική τάξη και ο λαός της Πάτρας».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Συνέλευση για αγώνες

Σε γενική συνέλευση με στόχο τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που προωθεί την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και λεηλατεί τα ασφαλιστικά ταμεία, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής - Πειραιά και νησιών, τη Πέμπτη 1 Μάρτη και ώρα 5 το απόγευμα στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης, 2ος όροφος).

Θέματα της γενικής συνέλευσης θα είναι:

1. Η υπεράσπιση - διεύρυνση των κατακτήσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια.

2. Η κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και

3. η διεκδίκηση νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με 11.500 δραχμές βασικό ημερομίσθιο, με 287.500 δραχμές βασικό μισθό. Ποσά που προκύπτουν από τις ανάγκες μιας εργατικής οικογένειας, όταν σήμερα το όριο φτώχειας για μια 4μελή οικογένεια είναι πάνω από 480.000 δραχμές, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η συμμετοχή του κάθε εργαζομένου στη γενική συνέλευση, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και θα είναι μια πρώτη συμβολή στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους που έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους. Οπως προκύπτει από στοιχεία σχετικής έκθεσης της ΕΕ, που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση, οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι, αλλά με περισσότερες ώρες εργασίας, οι χαμηλόμισθοι έχουν την υψηλότερη φορολογία, καταβάλλονται τα υψηλότερα ασφάλιστρα για υγεία και σύνταξη, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει τις λιγότερες δημόσιες δαπάνες - ποσοστιαία - για υγεία και παιδεία. Ακόμα η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, τη στιγμή που το κεφάλαιο έχει τα υψηλότερα κέρδη σε όλη την ΕΕ. Παράλληλα, τονίζει το συνδικάτο, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση 8ωρου), λεηλατεί τα ασφαλιστικά ταμεία και σα να μην έφθαναν όλα αυτά επιχειρεί και την αλλαγή προς το χειρότερο της κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτά τα προβλήματα, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, δε γίνεται να λυθούν με τη συναίνεση και τον υποτιθέμενο κοινωνικό διάλογο που προωθούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση αντίδραση των εργαζομένων και πως η δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θέτει τις βάσεις του ταξικού πόλου αντίστασης για ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σήμερα η απεργία των υπαλλήλων

Με βασικά αιτήματα την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών τους απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) επισημαίνει ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι επιβεβλημένη γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί επιλεκτική τακτική στον τομέα της εισοδηματικής πολιτικής.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΙΚΑ

Την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ζακύνθου για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ζητά σ' έγγραφό του προς τον Διοικητή του ΙΚΑ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Οπως σημειώνεται, η «συνεχιζόμενη παραμέληση των υπηρεσιών του ΙΚΑ αξιοποιείται σήμερα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης αυτών των υπηρεσιών, στη νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής». Ενδεικτικό της κατάστασης: ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, διατήρηση θέσεων γιατρών παρ' ότι δεν υπηρετούν στα υποκαταστήματα, παραβιάσεις ωραρίων από γιατρούς, αδυναμία του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού να ελέγξει επιχειρήσεις και τεχνικά έργα στο νησί.

Απαιτεί, λοιπόν, άμεσα από το ΙΚΑ: την πλήρωση θέσης Διευθυντή για το υποκατάστημα Ζακύνθου, τη στελέχωση υπηρεσιών ελέγχου και διοικητικών υπηρεσιών και τέλος την πλήρη μηχανοργάνωση της υπηρεσίας.

ΠΑΜΕ
Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση

Πρόσκληση σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εκλεγμένους αντιπροσώπους για το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ απευθύνει η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργανώνει την Τετάρτη 7 Μάρτη στις 6 το απόγευμα. Θέμα της σύσκεψης: «Η κατάσταση στη ΓΣΕΕ, οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ταξικής προοπτικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, στον δεύτερο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ