ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τις επιπτώσεις του πολέμου θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η διημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά, με την πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Associated Press

Η άμεση απαγόρευση της χρήσης ραδιενεργών και τοξικών όπλων, η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας και ευρύτερα της Βαλκανικής, από τις χώρες που πραγματοποίησαν το έγκλημα και η πολιτική, ηθική και οικονομική τιμωρία τους ως εγκληματιών πολέμου, ήταν τα βασικά σημεία που αναδεικνύονται και ως αιτήματα τα οποία διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ουράνιο, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και ΕΕ». Τη διημερίδα διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ολοι οι εισηγητές - επιστήμονες, πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων της ΤΑ, της εργατικής τάξης, αλλά και του κινήματος ειρήνης- συμφώνησαν πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και η χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο ήταν ένα έγκλημα, τις επιπτώσεις του οποίου θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές για πολλά χρόνια. Πως δεν πρέπει να επιτραπεί να περάσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρούν ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μηχανισμοί τους, προκειμένου να αποκρύψουν τις πραγματικές διαστάσεις του εγκλήματος που διέπραξαν οι ηγεσίες τους. Και πως αυτό μπορεί να συμβεί με την ενεργό συντονισμένη δράση των λαών στη Βαλκανική.

Στη δεύτερη μέρα των εργασιών, το πρωί του Σαββάτου, την εκδήλωση χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλης, ο οποίος κατήγγειλε την «ένοχη σιωπή της ΕΕ», αφού όπως είπε, από τον Απρίλη του '99, όταν πρωτοήρθε το θέμα χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ευρωκοινοβούλιο, η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική. Επίσης σημείωσε πως είναι υποχρέωση της ΕΕ να απαιτήσει μορατόριουμ για το ουράνιο, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Και κατέληξε τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να έχουμε όλα αυτά τα οπλοστάσια και μετά να αναζητούμε τις επιπτώσεις από τη χρήση τέτοιων όπλων».

«Ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο είναι να αφυπνίσουν τους λαούς, να συντονίσουν τις αντιδράσεις που αντικειμενικά γεννιούνται εξαιτίας της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», σημειωνόταν μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του δημάρχου Αγίου Παύλου, Μ. Μοσχονά, που μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Στεφανόπουλος. Και υπογραμμίζονταν πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ένα ρόλο ιμάντα, όσον αφορά τη σύνδεση αγωνιστικών πρωτοβουλιών με πλατιές μάζες. Μπορεί να συμβάλλει στη λαϊκή κινητοποίηση, αξιοποιώντας κατά πρώτο λόγο, το κύρος που έχει στο λαό, το γεγονός ότι είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση του κόσμου ως λαϊκός θεσμός».

Στις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τους εργαζόμενους και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ και κατέληξε τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι είμαστε πεισμένοι ότι η πρόοδος και η ευημερία του λαού μας και των λαών της Βαλκανικής στηρίζεται στην ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με σεβασμό στις διαφορές, κατοχύρωση των συνόρων, ελεύθερη επικοινωνία και φιλία των λαών, σε περιβάλλον ισότιμης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας».

Ο Μάρκος Λιάμος, μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ, σημείωσε πως η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πως αν κάποιο ραδιενεργό ή τοξικό κατάλοιπο απορροφηθεί από κάποιο φυτό μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον άνθρωπο. Και ο κύκλος αυτός έχει πολλαπλάσια εμβέλεια και επικινδυνότητα. Αναφερόμενος στο αν κάποιος πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών για να πειστεί πως υπήρξε καταστροφή, σημείωσε: «Οι ρυθμοί της έρευνας και η σταθερότητα των πορισμάτων δε συμβαδίζουν με το επείγον σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο πλανήτης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά πρώτιστα πολιτικό. Η μετατροπή της Γιουγκοσλαβίας σε χαβούζα πυρηνικών αποβλήτων δε συμβάλει στη σταθεροποίηση του βαλκανικού οικοσυστήματος και πάντως δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να το θεωρήσουμε ως κάτι το αμελητέο που μπορούμε να το δεχτούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, περιμένοντας τις μετρήσεις στα μαρούλια του Κοσσόβου».

Ο Νίκος Ζώκας ΓΓ της ΕΔΥΕΘ, κατήγγειλε πως «σήμερα η υποκρισία περισσεύει, γιατί πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι δε γνώριζαν για το συντελούμενο έγκλημα. Ολοι όμως ξέρουμε ότι με τις υπογραφές τους έγινε αυτό που έγινε. Ετσι είναι διπλά υπεύθυνοι γιατί γνώριζαν και συμμετείχαν, αλλά και γιατί απέκρυψαν την αλήθεια και έστειλαν σε βέβαιο θάνατο τους πολίτες τους. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό και με τους στρατιώτες της, αλλά και με τους φοιτητές που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία.

Ζητούμε να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία. Να μη γίνουν αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την αποκατάσταση όσο αυτό είναι εφικτό, των ζημιών και των θυμάτων».

Χαιρετισμό στη διημερίδα απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος.

Εγκληματική και όχι επιστημονική η ΝΑΤΟική επέμβαση

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρέθεσαν στις παρεμβάσεις τους αρμόδιοι επιστήμονες από τις βαλκανικές χώρες

O Ρούι Ναμοράντο Ρόσα, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Evora της Πορτογαλίας και διευθυντής του Γεωφυσικού Κέντρου του Πανεπιστημίου, στην ομιλία του με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» επισήμανε ότι η επέμβαση που ονομάστηκε «ανθρωπιστική», για να δικαιολογηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, «ήταν στην ουσία μια εγκληματική επέμβαση, όχι μόνο λόγω της παράνομης φύσης της, αλλά λόγω και της ακραίας βίας, που ήταν ακόμα χειρότερη με τη χρήση παράνομων όπλων».

Σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές χρησιμοποίησαν στη Γιουγκοσλαβία, o καθηγητής Ρόσα τόνισε: «Ο άμαχος πληθυσμός στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων είναι τελείως απροστάτευτος από τις χημικές και ραδιολογικές επιπτώσεις των όπλων αυτών (που η φύση τους δεν αποκαλύφθηκε ούτε στους συμμάχους των εισβολέων), κυρίως στη διάρκεια των βομβαρδισμών. Οι οικολογικές καταστροφές που προκάλεσε η χρήση αυτών των όπλων δε θα αποκατασταθούν ούτε από τους νικητές ούτε τους ηττημένους. Η επέκταση των οικολογικών επιπτώσεων ξεπερνά κατά πολύ το θέατρο του πολέμου. Οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές των πληθυσμών των χωρών της περιοχής υπόκεινται στις επιπτώσεις ενός χημικού και ραδιενεργού στοιχείου για μια απροσδιόριστη και πρακτικά ατελείωτη χρονική περίοδο».

Συνεχίζοντας το ανελέητο «κατηγορώ» του κατήγγειλε πως «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στο να αποκαλυφθεί η εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού και να καταδειχτεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ σαν ο πολεμικός βραχίονας του ιμπεριαλισμού. Ρίχνοντας τη μάσκα της αμυντικής του αποστολής και εξαπολύοντας τις επιθετικές του δραστηριότητες, το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει την πραγματική του φύση. Η κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται και επειδή καταλαβαίνει, απαιτεί τη διάλυση του ΝΑΤΟ».

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή των Βαλκανίων

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ειδικός σε ζητήματα περιβάλλοντος, Δρ. Ντάρκο Νάντιτς, στην εισήγησή του διακήρυξε ότι πέρα από τη σωστή διατύπωση ότι το «πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια», θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι «τα πρώτα θύματα του πολέμου είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον τους».

Τόνισε ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων και έρευνες «μέχρι το 1999, το περιβάλλον στη Γιουγκοσλαβία ήταν σχετικά καλύτερα διατηρημένο και απειλούνταν λιγότερο από ό,τι στις άλλες χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Η σημερινή «οικολογική καταστροφή της περιοχής των Βαλκανίων και της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε ο καθηγητής Νάντιτς, «είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο με όρους χρηματικούς ή άλλη υλική αξία. Ανυπολόγιστη απώλεια έχει προκληθεί μόνο από την καταστροφή των δασικών συστημάτων, τη ρύπανση ποταμών, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, τις επιπτώσεις στην ατομική υγεία των κατοίκων και τον αριθμό των φονευθέντων και αυτών που τώρα υποφέρουν από ασθένειες...

Τα μελλοντικά θύματα είναι τα αγέννητα παιδιά που δε θα ξέρουν τους λόγους ενός ανορθολογικού πολέμου. Οι βασανιστικές ερωτήσεις θα γίνουν μέρος της ατομικής και κοινωνικής μας συνείδησης. Εχει γίνει κατάχρηση της επιστήμης που έχει καταστεί δούλη της πολιτικής...».

Απαγορεύεται από τις Διεθνείς Συνθήκες

Η Ζνέζανα Παύλοβιτς, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών Vinca, του Βελιγραδίου, μιλώντας για τη ραδιενεργό ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία υπογράμμισε ότι η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου «αποτελεί παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου και απαγορεύεται από τις Συνθήκες της Χάγης του 1899 και 1907 και τις Συνθήκες της Γενεύης 1923, 1925 και 1949 και την απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης το 1945».

Η Σνέζανα Παύλοβιτς επισήμανε πως οι τύποι των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου «έχουν θανατηφόρες επιπτώσεις σε στρατιωτικό προσωπικό και προκαλούν μεγάλης κλίμακας ρύπανση. Η ρύπανση έχει τοξικές και ραδιενεργείς επιπτώσεις που προξενούν καρκίνο. Η ραδιενέργεια και η τοξικότητα του ουρανίου και των προϊόντων του προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως: δερματίτιδα, νεφροπάθεια, οξεία αρτηριοσκλήρωση και θάνατο. Εισπνέοντας μικρά σωματίδια στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους των εσωτερικών οργάνων».

Στοιχεία «οικολογικού πολέμου»

Η Δρ. Ζνέζανα Μάτιτς - Μπεζάραβιτς ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελιγραδίου στην εισήγησή της με τίτλο: «Η επίδραση της επίθεσης του ΝΑΤΟ στο περιβάλλον και την υγεία στη Γιουγκοσλαβία - Σερβία», στάθηκε ιδιαίτερα στον εγκληματικό σκοπό των βομβαρδισμών και τόνισε: «Η ρίψη βομβών σε κατά κύριο λόγο πολιτικούς στόχους, υγειονομικές εγκαταστάσεις, χημικά εργοστάσια, υδατοδεξαμενές, ηλεκτρικά εργοστάσια και σταθμούς, γεφύρια, η καταστροφή της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς... όλα αυτά αποτελούν αναμφίβολα στοιχεία ενός "οικολογικού πολέμου"».

Η Δρ. Μάτιτς αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στην εκτεταμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ρύπανση του ποταμού Δούναβη, σαν αποτέλεσμα των βομβαρδισμών. Λόγω της καταστροφής εργοστασίων, ηλεκτρικών σταθμών, αποθηκών χημικών και τοξικών ουσιών, υπογράμμισε, μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών έχουν εκχυθεί στα νερά του ποταμού. Κατά την άποψη των επιστημόνων η ρύπανση των νερών του ποταμού είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων για τους λαούς της περιοχής.

Να ερευνηθούν οι συνέπειες από την ακτινοβολία Α`

Ο Κογιουχάνοφ, καρδιολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου της Σόφιας, σημείωσε πως «οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια προσχεδιασμένη οικολογική καταστροφή» και πρόσθεσε πως όφειλαν να προειδοποιήσουν για τις τεράστιες συνέπειες από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και ιδιαίτερα επιδρά δραματικά στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.

Επίσης, σημείωσε πως πολύ μεγάλο ποσοστό φυτικής και ζωικής παραγωγής έχει καταστραφεί στη Βουλγαρία και ιδιαίτερα σε περιοχές (π.χ. Βρέγκοβο) που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, σημείωσε πως οι επίσημες ανακοινώσεις στη Βουλγαρία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που οι άνθρωποι βλέπουν και ζουν καθημερινά.

Τέλος, κατέθεσε την πρότασή του τονίζοντας πως πρέπει «να προτείνουμε στην ΕΕ να δημιουργηθεί μια επιτροπή από ειδικούς από κράτη που βρίσκονται γύρω από τη Γιουγκοσλαβία. Να ερευνήσουμε για τις συνέπειες από την ακτινοβολία α`. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να πληρώσουν για τις καταστροφές που προκάλεσαν. Οι ηθικές βλάβες που προκλήθηκαν βέβαια δεν πληρώνονται».

Βίαιες αλλαγές στο γενετικό υλικό

Ο Ζαχαρίας Σκούρας καθηγητής της ΣΘΕ του ΑΠΘ, σημείωσε κατηγορηματικά πως «οι βίαιες αλλαγές στο περιβάλλον προκαλούν βίαιες μετατροπές στο γενετικό υλικό. Προκαλούν θανατοφόρες μεταλλάξεις ή μεταλλάξεις που ενσωματώνονται στους οργανισμούς και στους πληθυσμούς και προκαλούν ανυπολόγιστες βλάβες στο γενετικό υλικό ή και τον αργό θάνατο, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποικιλομορφίας, τη δημιουργία συνδρόμων, την εξαφάνιση ειδών, τη μείωση της βιοποικιλότητας».

Διευκρίνισε πως οι ηθικοί κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες δε διαμορφώνονται μόνο από τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις επιστημονικές θεωρίες. «Είναι αποτέλεσμα αλληλοεπίδρασης των επιστημών και των εφαρμογών τους με τις πολιτιστικές παραδόσεις, τις θρησκευτικές αξίες, το επίπεδο της τεχνολογίας, τις οικονομικές δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά». Και έκλεισε την παρέμβασή του, δηλώνοντας πως «είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της ζωής μας».

Κατακόρυφη αύξηση καρκίνων

Η Ιφιγένεια Δανοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε στοιχεία από ένα υγειονομικό οδοιπορικό στη Βοσνία. Αρχικά κατήγγειλε την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει για να «θολώσουν τα νερά», αντί να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα ραδιενεργά όπλα.

Και παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιπτώσεις από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία ανέφερε: «Πρόσφυγες που έφυγαν από ένα προάστιο του Σεράγεβο και εγκαταστάθηκαν σε μια άλλη περιοχή της Βοσνίας πέθαναν σε μεγάλο βαθμό από κακοήθη νοσήματα (300 σε 5.000)». Στο Ντομπόι, ένα μεγάλο γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί 7 κοινότητες της περιφέρειας του Σεράγεβο, εμφανίστηκε μεγάλη αύξηση στα καρκινώματα του πεπτικού συστήματος. «Από τις 40 λευχαιμίες που νοσηλεύτηκαν τα 2 τελευταία χρόνια οι 32 είναι από τις βομβαρδισμένες περιοχές και μόνο οι 8 από τις μη βομβαρδισμένες και μέσα σ' αυτές στρατιώτες από το Πάλε».

Και κατέληξε, λέγοντας πως «για να μην αναρωτιόμαστε ποιος θα είναι ο επόμενος πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε "απεμπλουτισμένους πολίτες", δηλαδή πολίτες αδιάφορους».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά πρέπει να πληρώσουν

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Την εγκληματική πρακτική των ηγεσιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης και σημείωσε πως πρέπει να πληρώσουν πολιτικά, ηθικά και οικονομικά, αυτοί που εγκλημάτησαν, αυτοί που κατάστρεψαν. Μάλιστα τόνισε πως οι αποζημιώσεις αυτές θα πρέπει να καταβληθούν ως αποζημιώσεις πολέμου.

Αναλυτικά, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή δεν περιορίζεται στα όρια της Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε πως πέρα από τις καταστροφές στο περιβάλλον, υπήρξαν και χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, τα οποία επιμελώς κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε.

Θύμισε πως ο Χ. Σολάνα όταν εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόσφατα, υπενθύμισε τους ευρωβουλευτές πως οι ίδιοι ήταν που πριν 2 χρόνια προέτρεπαν το ΝΑΤΟ να πάρει μέτρα και προχωρήσει σε στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόσχημα της επίκλησης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εγκληματική επέμβαση, ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε: «Ξέρετε πώς έχει χρησιμοποιήσει η ΕΕ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει υπάρξει αδιάφορη για τα δικαιώματα των Κούρδων, των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία. Εντούτοις όταν πρόκειται για "δικαιώματα" μειονοτήτων που οι στόχοι τους συμπίπτουν με τους πολιτικούς στόχους της ΕΕ, όπως π.χ. Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι προθυμότατοι να φτάσουν σε επιθέσεις».

Κατήγγειλε πως καμία συζήτηση για απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντίθετα, η όποια συζήτηση περιορίστηκε στην αναστολή της χρήσης τέτοιων όπλων. «Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων πυρομαχικών έως ότου γνωστοποιηθούν τα πορίσματα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Δηλαδή, λέει, συνεχίστε να σκοτώνετε, αλλά με άλλα όπλα που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Συνεχίστε να πραγματοποιείτε επιδρομές εναντίον ανεξαρτήτων χωρών και υπερήφανων λαών».

Μιλώντας για το περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, περιέγραψε το τι σημαίνει ανασυγκρότηση, όπως την προβάλλει η ΕΕ: «Η περίπτωση που καταστρέφεις τα πάντα για να διεισδύσεις μετά με επιχειρηματικά κεφάλαια και να ελέγξεις οικονομικά την περιοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τις δράσεις για την αποζημίωση».

Και παρουσιάζοντας τη στάση που κράτησε και κρατά το ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Εντονα βάζουμε το ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης τέτοιων όπλων, αλλά και του ίδιου του υλικού του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται και σε άλλες εφαρμογές. Απαιτούμε αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και για τη δική τους προστασία, αλλά κύρια γιατί δε θέλουμε σε καμία περίπτωση Ελληνες στρατιώτες να χρησιμοποιούνται ως τμήμα δυνάμεων κατοχής εναντίον γειτονικών φίλων λαών, αλλά και εναντίον κανενός λαού.

Αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά πρέπει να πληρώσουν για όποια καταστροφή προκλήθηκε στην περιοχή. Να θεωρηθεί ως πολεμική αποζημίωση. Να επιστρέψουν οι Ελληνες φοιτητές και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Να γίνει έρευνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την απόδοση ευθυνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ