Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά πρέπει να πληρώσουν

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Την εγκληματική πρακτική των ηγεσιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης και σημείωσε πως πρέπει να πληρώσουν πολιτικά, ηθικά και οικονομικά, αυτοί που εγκλημάτησαν, αυτοί που κατάστρεψαν. Μάλιστα τόνισε πως οι αποζημιώσεις αυτές θα πρέπει να καταβληθούν ως αποζημιώσεις πολέμου.

Αναλυτικά, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή δεν περιορίζεται στα όρια της Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε πως πέρα από τις καταστροφές στο περιβάλλον, υπήρξαν και χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, τα οποία επιμελώς κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε.

Θύμισε πως ο Χ. Σολάνα όταν εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόσφατα, υπενθύμισε τους ευρωβουλευτές πως οι ίδιοι ήταν που πριν 2 χρόνια προέτρεπαν το ΝΑΤΟ να πάρει μέτρα και προχωρήσει σε στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόσχημα της επίκλησης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εγκληματική επέμβαση, ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε: «Ξέρετε πώς έχει χρησιμοποιήσει η ΕΕ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει υπάρξει αδιάφορη για τα δικαιώματα των Κούρδων, των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία. Εντούτοις όταν πρόκειται για "δικαιώματα" μειονοτήτων που οι στόχοι τους συμπίπτουν με τους πολιτικούς στόχους της ΕΕ, όπως π.χ. Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι προθυμότατοι να φτάσουν σε επιθέσεις».

Κατήγγειλε πως καμία συζήτηση για απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντίθετα, η όποια συζήτηση περιορίστηκε στην αναστολή της χρήσης τέτοιων όπλων. «Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων πυρομαχικών έως ότου γνωστοποιηθούν τα πορίσματα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Δηλαδή, λέει, συνεχίστε να σκοτώνετε, αλλά με άλλα όπλα που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Συνεχίστε να πραγματοποιείτε επιδρομές εναντίον ανεξαρτήτων χωρών και υπερήφανων λαών».

Μιλώντας για το περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, περιέγραψε το τι σημαίνει ανασυγκρότηση, όπως την προβάλλει η ΕΕ: «Η περίπτωση που καταστρέφεις τα πάντα για να διεισδύσεις μετά με επιχειρηματικά κεφάλαια και να ελέγξεις οικονομικά την περιοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τις δράσεις για την αποζημίωση».

Και παρουσιάζοντας τη στάση που κράτησε και κρατά το ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Εντονα βάζουμε το ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης τέτοιων όπλων, αλλά και του ίδιου του υλικού του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται και σε άλλες εφαρμογές. Απαιτούμε αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και για τη δική τους προστασία, αλλά κύρια γιατί δε θέλουμε σε καμία περίπτωση Ελληνες στρατιώτες να χρησιμοποιούνται ως τμήμα δυνάμεων κατοχής εναντίον γειτονικών φίλων λαών, αλλά και εναντίον κανενός λαού.

Αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά πρέπει να πληρώσουν για όποια καταστροφή προκλήθηκε στην περιοχή. Να θεωρηθεί ως πολεμική αποζημίωση. Να επιστρέψουν οι Ελληνες φοιτητές και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Να γίνει έρευνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την απόδοση ευθυνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ