Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξένες δυνάμεις υποσκάπτουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Οι Αμερικανοί μεθοδεύουν παράκαμψη του υπουργείου Εξωτερικών
  • Εντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Τακτική υπονόμευσης του κύρους και της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθούν τους τελευταίους μήνες κάποιες ξένες δυνάμεις, με τεχνάσματα και κινήσεις, που φαίνεται να οδηγούν σε σταδιακή εξίσωση του κατοχικού καθεστώτος με το κράτος.

Οπως μετέδωσε προχτές βράδυ το ΡΙΚ, η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα διαμηνύοντας ότι οι κινήσεις και μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, ενώ παράλληλα κατάρτισε σχέδιο άμεσης δράσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξένες χώρες διοργάνωσαν κοινές δραστηριότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όχι όμως απλών πολιτών ή ομάδων επαφής και επαναπροσέγγισης, αλλά επίσημων λειτουργών της Δημοκρατίας από τη μια και αντίστοιχων, δήθεν, λειτουργών του ψευδοκράτους.

Πρόσφατα, Τουρκοκύπριοι, δήθεν επίσημοι, επιδίωξαν να αναγάγουν τη συμμετοχή τους σε εκπροσώπηση κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί μεθοδεύουν παράκαμψη του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης και επιδιώκουν τη διοργάνωση απευθείας συναντήσεων σε επίπεδο κατώτερων λειτουργών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και διαμήνυσε στην αμερικανική πρεσβεία ότι οι κινήσεις αυτές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να κάνουν πίσω.

Ηδη εντεταλμένοι λειτουργοί του υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας για να καθοριστεί πλαίσιο για τη διοργάνωση επαφών ή άλλων δραστηριοτήτων με δικοινοτική συμμετοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών κατάρτισε σχέδιο δράσης και εξέδωσε σαφείς οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες αλλά και τα άλλα υπουργεία, ώστε όλες οι συμμετοχές σε διεθνείς δραστηριότητες, στις οποίες μετέχουν Τουρκοκύπριοι, να γίνονται σε συνεννόηση και συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών.

Δυσκολίες «βλέπουν» και οι Ρώσοι

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πρίγκιν, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση όσον αφορά στο Κυπριακό δεν είναι καθόλου εύκολη και εξέφρασε τη λύπη του για τη διακοπή των συνομιλιών.

Ο Β. Πρίγκιν είχε χτες το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο ο Ρώσος απεσταλμένος εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει και πάλι στη διαδικασία των συνομιλιών και συνέστησε προς όλες τις πλευρές υπομονή, θέληση και πολιτική βούληση για αναζήτηση λύσης.

Ο Βλαντιμίρ Πρίγκιν απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον η Ρωσία θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες στην πλευρά που ευθύνεται για το ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος για το Κυπριακό είχε επίσης χτες το απόγευμα συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του, ο Ντενκτάς είπε ότι εξήγησε στο Ρώσο διπλωμάτη γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά σταμάτησε τις συνομιλίες, λέγοντας ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και ότι δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν οι συνομιλίες με τον τρόπο που γίνονται.

Απέδωσε μάλιστα την αποτυχία των συνομιλιών στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα, κατά την έκφρασή του, η τουρκοκυπριακή πλευρά με την ελληνοκυπριακή.

Σε δηλώσεις του, ο Β. Πρίγκιν εξέφρασε λύπη για την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει στις συνομιλίες και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες είναι η μόνη διέξοδος για επίλυση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ