Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βάζει πλάτη» σε σύλληψη - καταδίκη Μιλόσεβιτς

Ακρως αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΣΕΝΣΕ, το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του Ελληνα ΥΠΕΞ στους «λογαριασμούς Μιλόσεβιτς σε ελληνικές τράπεζες». Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, ανέφερε ότι μετά από έρευνα που έγινε πριν από μερικούς μήνες από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, «πάγωσαν» όλοι οι λογαριασμοί, που εντοπίστηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και οι οποίοι ανήκαν σε συνεργάτες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Δε γνωρίζω τα ακριβή ποσά σε αυτούς τους λογαριασμούς, είπε ο Γ. Παπανδρέου και τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε περαιτέρω συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησε το θέμα στα Σκόπια με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του κ. Σβιλάνοβιτς, με τον οποίο συμφώνησε να υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών για το ζήτημα, γιατί όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν, τόσο καλύτερη είναι η συνεργασία.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε, επίσης, πως και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας επιστολή, στην οποία τάσσεται υπέρ της καλύτερης συνεργασίας.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί το πρόβλημα, γιατί δεν επιθυμεί να τύχουν εκμετάλλευσης από μεμονωμένα άτομα τα χρήματα που ανήκουν στο γιουγκοσλαβικό λαό», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

Γίνεται, λοιπόν, καθαρό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία και με τη σημερινή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για πιθανή σύλληψη και καταδίκη στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης και του ίδιου του Μιλόσεβιτς.

Σπρώχνουν στην ευρωατλαντική στρούγκα την ΠΓΔΜ...

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ έχουν αλλάξει πολύ και ανέφερε πως είναι στα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας να διατηρεί στενές σχέσεις με την ΠΓΔΜ, χώρα την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο της. Θεωρούμε, επίσης, είπε, ότι η ΠΓΔΜ αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και επιθυμούμε να τη βοηθήσουμε στον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της, όπως επίσης επιθυμούμε να τη βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Η Ελλάδα, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αυτή τη χώρα, οι εμπορικές σχέσεις αναπτύσσονται σημαντικά, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και το εμπόριο της ΠΓΔΜ.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις μας, είπε ο Ελληνας υπουργός, είναι το θέμα του ονόματος και για το θέμα αυτό διεξάγονται συνομιλίες από ισότιμες θέσεις.

«Δεν επιθυμούμε να επιβάλουμε μονόπλευρες λύσεις και λαμβάνουμε υπόψη την ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα αυτό και στις δύο χώρες. Εχω την εντύπωση πως πλησιάζουμε σε μια λύση, αλλά δε θα ήθελα να αναφερθώ στις εκδοχές του ονόματος που συζητούνται, γιατί οι συνομιλίες συνεχίζονται», είπε ο Γ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή.

«Αν επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχει ιστορικές ρίζες, αυτό θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

...αλλά και όλες τις άλλες χώρες της Βαλκανικής

Βασική προϋπόθεση - τόνισε - για τη δρομολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, είναι η ανασυγκρότησή τους μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο δημιουργήθηκε με μεγάλες προοπτικές και υποσχέσεις, χωρίς, όμως, την κατάλληλη υποδομή. Υπήρξαν προβλήματα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, γιατί δόθηκαν υποσχέσεις για διάφορα κονδύλια, τα οποία δεν έχουν ακόμη επενδυθεί, αλλά «μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία οι δραστηριότητες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ανακοίνωσε, επίσης, πως σύντομα θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα Ινστιτούτο, στο οποίο θα ενημερώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των βαλκανικών χωρών για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη, κάτι που θα τους βοηθήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Κατά τα άλλα, περίσσεψαν οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού για την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων» και τις «άριστες σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ