Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η προσπάθεια για «πλιάτσικο»

Στο Βελιγράδι βρίσκεται επιχειρηματική αποστολή από τη Βόρεια Ελλάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη

Εντείνεται η οικονομική επέλαση στη Γιουγκοσλαβία ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μετά και τις «θετικές» αλλαγές στη Σερβία, που φαίνεται πως άνοιξαν διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματίες Ελληνες και ξένους. Αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο η πραγματική αιτία της βάρβαρης δολοφονικής επέμβασης του ΝΑΤΟ δύο χρόνια πριν, αλλά και ορισμένοι από τους λόγους συντήρησης της κρίσης στη Νότια Σερβία.

Στο πλαίσιο της οικονομικής διείσδυσης, λοιπόν, της επιχείρησης που εκδηλώνεται από τη χώρα μας παράλληλα με τις αντίστοιχες δράσεις των άλλων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, χτες έφτασε στο Βελιγράδι επιχειρηματική αποστολή, της οποίας ηγείται ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ). Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμα η διοίκηση του ΟΛΘ ΑΕ και η HELEXPO ΑΕ. Ηδη χτες πραγματοποιήθηκαν επαφές μεταξύ 80 ελληνικών και 200 περίπου γιουγκοσλαβικών επιχειρήσεων, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με συντονιστή τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας Δρ. Κόρατς, ο Γ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς και στον αργό ρυθμό προσαρμογής των θεσμικών και νομικών πλαισίων των βαλκανικών χωρών στις σύγχρονες απαιτήσεις ως παράγοντα καθυστέρησης στην προσαρμογή της χώρας στα διεθνή δεδομένα και στη συνέχεια στην ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς. Σημείωσε πως πρέπει η Γιουγκοσλαβία να επιταχύνει τις διαδικασίες προσέγγισης των αναπτυγμένων οικονομιών και πρότεινε τη δημιουργία κοινού μετώπου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού στο τετράπτυχο: ιδιωτικός τομέας, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, υποδομές, περιβάλλον.

Ομως έσπευσε να αναφέρει πως «οι πρόσφατες θετικές αλλαγές στη Σερβία έριξαν και τα τελευταία εμπόδια για μια οργανωμένη περιφερειακή συνεργασία». Μάλιστα, παρουσιάζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Γιουγκοσλαβίας για την επιχειρούμενη οικονομική διείσδυση, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της στα Βαλκάνια, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, κυρίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας και τη σημαντική πρωτογενή παραγωγή της. Ενώ μιλώντας για τους στόχους του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σημείωσε πως «θα δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια». Και «κεντρικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών και ξένων κρατικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων παίζει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη».

Οι Γιουγκοσλάβοι

Στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται στη χώρα του «μετά την επάνοδο στη Δημοκρατίας», αναφέρθηκε ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας κ. Πάτιτς, που πρόσθεσε πως ήδη προωθείται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς: φορολογικό σύστημα, ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και αλλαγή της νομοθεσίας των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ).

Ο υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας κ. Βλάσοβιτς αναφέρθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με εξαίρεση στρατηγικής σημασίας μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ΔΙΠΕΚ, κ. Μπακατσέλος, έδωσε το στίγμα των ενδιαφερόντων των ελληνικών (ελληνικά και ξένα κεφάλαια) επιχειρήσεων, τα οποία όπως ανέφερε δεν περιορίζονται στις σχέσεις διμερούς εμπορίου και μεταποίησης. Επεκτείνονται στην εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, μεταφορές και ενέργεια, καθώς και στους τομείς των υπηρεσιών και κυρίως χρηματοοικονομικών και τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ