Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δεδομένη η προεκλογική εκμετάλλευση των παλιννοστούντων
  • Συζητήθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις ελληνοποιήσεις
  • ΚΚΕ: Αυτό το παιχνίδι το κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των ελληνοποιήσεων ασχολήθηκε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με την πρόταση να έχει την υποστήριξη μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι είναι δεδομένη η προεκλογική εκμετάλλευση των παλιννοστούντων, τονίζοντας όμως ότι δε θα προσφέρει διορθωτική παρέμβαση η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για το θέμα των ελληνοποιήσεων. Αναφερόμενος στα συλλεγέντα στοιχεία, τόνισε πως «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αποσκοπεί σε ένα οριστικό και πλήρες ξεκαθάρισμα. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει να εντοπιστούν. Να καταλογιστούν εκεί που ανήκουν και να μπει φραγμός σε αυτές τις πρακτικές που κατάντησαν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι». Κατέληξε επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι «αν αρνηθείτε, δηλώνετε ενοχή και εμμονή σε μια νόθο κατάσταση πραγμάτων», τονίζοντας ότι «συνέχιση της καθεστωτικής συντήρησης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι το θέμα των ελληνοποιήσεων «είναι υπαρκτό πρόβλημα», τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια από την πλευρά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «υπήρχε μια τάση από ελληνικής πλευρά που ενθάρρυνε την παλιννόστηση». Επισήμανε παράλληλα ότι «δεν είναι ο νόστος» το κίνητρο των παλιννοστούντων, αλλά οι εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ΝΔ περί προεκλογικής εκμετάλλευσης των παλιννοστούντων, επισήμανε ότι «αυτό είναι παιχνίδι που κάνουν όλες οι ελληνικές κυβέρνησης πριν από τις εκλογές», προσθέτοντας πως «πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταλέντο σε αυτό το παιχνίδι». Επίσης τόνισε ότι σήμερα «κανένας δε γνωρίζει πόσοι έχουν ελληνοποιηθεί, πόσοι έχουν γραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και πόσοι έχουν ψηφίσει», καταλήγοντας στο ότι η Εξεταστική των Πραγμάτων Απιτροπή δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης υποστήριξε πως «οι παλιννοστούντες την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται στο ύψος των 59.351, ενώ την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ύψος των 44.150», σημειώνοντας ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση για τη χορήγηση ιθαγένειας «και τώρα μιλάει για χαλάρωση». Παράλληλα υποστήριξε πως «εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με αποστολή των αιτήσεων και των φωτογραφιών των ομογενών στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και στις εισόδους της χώρας», ενώ «με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών έγινε έλεγχος στις βασικές νομαρχίες και αφαιρέθηκαν 400 περίπου ιθαγένειες που είχαν χορηγηθεί με ελεγχόμενα για τη γνησιότητά τους πιστοποιητικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ