Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάβουν πιο πολύ τη φωτιά του πολέμου και της διαίρεσης στην περιοχή

Με τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και βουλευτή, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

«Η υπερχείλιση της αλβανικής αποσχιστικής τρομοκρατίας δε θα ήταν δυνατή αν δεν είχε ενθαρρυνθεί από την KFOR και τις άλλες δυνάμεις στο Κόσσοβο», δήλωσε χτες κατηγορηματικά ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και βουλευτής - ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του ΚΚΕ - μετά τη συνάντησή του χτες με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολούθως εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση του Κόμματος προς τον γιουγκοσλάβικο λαό και προς την κυριαρχία και ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη ευρείας κινητοποίησης αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας και ενάντια σε όσους επιδιώκουν την παραπέρα διάσπαση της γειτονικής χώρας.

Απειλή για την ειρήνη κάθε ιδέα για μεγαλύτερη Αλβανία

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι αρκετές μέρες στη χώρα σας, δύο μέρες συμμετέχοντας στη διάσκεψη για τις συνέπειες από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Νομίζω ότι αυτή η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη και σημαντική, στην έκθεση όλων των συνεπειών της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλων τέτοιων απαγορευμένων όπλων. Συγκέντρωσε επιστήμονες και πολιτικούς για κάτι που φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή μας, αλλά και για την Ευρώπη, δίνοντας επίγνωση στο βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινό για τους τεράστιους κινδύνους από τη χρήση τέτοιων όπλων. Προσπαθούμε να πιέσουμε τις αντίστοιχες κυβερνήσεις να καταστρέψουν όλα τα υπάρχοντα αποθέματα, θέτοντας υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ κάθε εγκατάσταση με δυνατότητα παραγωγής όπλων ουρανίου και υποχρεώνοντας όλους τους υπευθύνους για τη δημιουργία και τη χρήση τους στην αποζημίωση όλων των θυμάτων και στην κάλυψη των εξόδων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα».

«Σήμερα - συνέχισε - άρχισα μια διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, με χαρά μου βρίσκομαι στην Ελλάδα έπειτα από την πρόσκληση της Αλέκας Παπαρήγα. Είχαμε παρατεταμένες και χρήσιμες συνομιλίες σχετικά με τις σημερινές τάσεις και τα γεγονότα στα Βαλκάνια, χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τις εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες μας. Για μένα αυτή ήταν μια χρήσιμη και πολλά υποσχόμενη συνάντηση που ασφαλώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας και θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που παραδοσιακά υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του σοσιαλιστικού κόμματος Σερβίας, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, για όλη την αλληλεγγύη, τη στήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια που ήρθε στο λαό της Γιουγκοσλαβίας μέσω του ΚΚΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Θέλω να σημειώσω και να υπογραμμίσω την ευγνωμοσύνη μας για όλη την ηθική, πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα. Ολοι οι άνθρωποι στη Γιουγκοσλαβία είναι ευγνώμονες για αυτή τη βοήθεια από τους Ελληνες. Είμαστε ειδικά ευγνώμονες για την υποστήριξη προς την κυριαρχία και την ακεραιότητα της ΟΔΓ, για την υποστήριξη προς τηνς αρχή του σεβασμού των διεθνών συνόρων και τη σαφή καταγγελία και καταδίκη της αλβανικής αποσχιστικής τρομοκρατίας, η οποία απειλεί τη σταθερότητα σε πολλές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, τόσο στο Κόσσοβο όσο και στη Νότια Σερβία».

Εν συνεχεία εξέφρασε την ανησυχία του «για την αύξηση του αλβανικού αποσχιτισμού που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια» και τόνισε πως «κάθε ιδέα για μεγαλύτερη Αλβανία είναι απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - τόνισε - πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του αποσχιτισμού είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και ότι η υπερχείλιση της αλβανικής αποσχιστικής τρομοκρατίας δε θα ήταν δυνατή αν δεν είχε ενθαρρυνθεί από την ΚΦΟΡ και τις άλλες ανάλογες δυνάμεις στο Κόσσοβο. Τελικά η βοήθεια προς την ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας σημαίνει βοήθεια στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Μένουμε σταθεροί στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Η πρόσφατη διαβαλκανική κυβερνητική σύσκεψη, έτσι όπως κατέληξε μ' ένα ανακοινωθέν που μιλάει γενικά και αφηρημένα για μια αλλαγή συνόρων και για τρομοκρατία, επιβάλλει στην Ελλάδα να κινητοποιηθούν οργανώσεις, κόμματα και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες με ένα συγκεκριμένο στόχο: Να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό του σέρβικου και του γιουγκοσλάβικου λαού, καθαρά ενάντια σ' όλους εκείνους - είτε είναι το ΝΑΤΟ, είτε ευρωπαϊκές δυνάμεις, είτε η KFOR - που επιδιώκουν την παραπέρα διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, την απόσχιση, ενθαρρύνοντας τις αλβανικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιτελούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο στην περιοχή και που το σχέδιο αυτό στοχεύει, όπως είπα στην αρχή, στην παραπέρα διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, μιας χώρας, η οποία αντιστάθηκε στη δεκαετία σε ξενική επέμβαση που στρεφόταν σε βάρος του λαού της. Επομένως, η ειρήνη στα Βαλκάνια σήμερα συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας και με την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια και ειδικότερα από τη Γιουγκοσλαβία. Δεν πρόκειται για δυνάμεις ειρηνευτικές, δεν πρόκειται για δυνάμεις ανθρωπιστικές αλλά για δυνάμεις οι οποίες ανάβουν όλο και πιο πολύ τη φωτιά της διαίρεσης και του πολέμου στην περιοχή.

Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στο πλευρό του σέρβικου, του γιουγκοσλάβικου λαού και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλες εκείνες τις δυνάμεις εκτός από τα κομμουνιστικά κόμματα, με τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που καταλαβαίνουν ότι τα Βαλκάνια μπορούν να ζήσουν πολύ καλά χωρίς το ΝΑΤΟ, χωρίς επεμβάσεις, που στόχο έχουν την επιβολή από τα έξω».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στο Κόσσοβο και για το αν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση, ο Ζ. Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική λύση πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας που τμήμα της είναι το Κόσσοβο και τα Μετόχια εδώ και αιώνες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας δεν περιμένει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα προβλέπονται στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η απόφαση, όπως γνωρίζετε, παρέχει μια λύση που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, εγγυάται τον πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό, πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσσόβου και της Μετόχια, ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια και περιλαμβάνει την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή 350.000 Σέρβων που εκδιώχθηκαν με τη βια από το Κόσσοβο. Χωρίς τέτοια λύση θεωρούμε πολύ απίθανη την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ