Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο ρόλο του σκληρού ο νέος Αμερικανός «σερίφης»
  • Απαίτησε ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράκ
  • Ειλημμένη απόφαση, τα νέα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Διαφορετική προσέγγιση» για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το Γιουγκοσλαβικό, αλλά και «διαφοροποιήσεις» στο σύνολο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της νέας αμερικανικής ηγεσίας και της απελθούσας, διαπιστώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά το διήμερο της πρώτης επίσκεψης του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός «στρατηγός του πολέμου του Κόλπου», υπό τη νέα του ιδιότητα ως αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας, συμπεριφέρθηκε ως ηγεμόνας κατά το «διήμερο των Βρυξελλών», διακηρύσσοντας τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Μπους, τόσο στην ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, όσο και χτες στην «έκτακτη» πανηγυρική ΝΑΤΟική Σύνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το πρωί 15 ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, πρωτοστατούντος του Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκαν το νέο «σερίφη» στο ξενοδοχείο του, συνωστιζόμενοι, ανά μισάωρο, έξω από την πόρτα του για να υποβάλουν τα «σέβη» και τα διαπιστευτήριά τους. Και είναι εντυπωσιακής αλαζονείας το γεγονός ότι, καταργώντας κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ο στρατηγός - διπλωμάτης δε συνόδευε τους υποτακτικούς του μετά το πέρας της συνάντησης, οι οποίοι μπαινοβγαίνανε σαν υπηρετικό προσωπικό και από διαφορετικές πόρτες, για να εξυπηρετηθεί το χρονοδιάγραμμα του «μεγάλου αφεντικού».

Στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για εκδίκηση της νέας αμερικανικής ηγεσίας έναντι των Ευρωπαίων «συμμάχων», που είχαν υποστηρίξει μαζικά τους Κλίντον - Γκορ κατά την προεκλογική εκστρατεία. Την (...) πικρία του άφησε να διαφανεί και ο Γ. Παπανδρέου, που, μάλιστα, προσωποποίησε τις «διαφοροποιήσεις» μεταξύ της απελθούσας ΥΠΕΞ Μ. Ολμπράιτ και του Κ. Πάουελ. Επί της ουσίας, η νέα αμερικανική ηγεσία φαίνεται να δημιουργεί «ερωτηματικά» (Γ. Παπανδρέου) στους Ευρωπαίους «συμμάχους».

«Νέα» πολιτική ΗΠΑ;

Ο στρατηγός - διπλωμάτης Κ. Πάουελ παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες με «μπερδεμένα χαρτιά». Εχοντας διακηρύξει μια γενικόλογη «διαφοροποίηση σε διάθεση εμπλοκής» (Γ. Παπανδρέου), στη συνάντηση της Δευτέρας με τους αρμόδιους της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χ. Σολάνα (πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ) και Κρ. Πάτεν (επίτροπος), απαίτησε ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, κάνοντας δηλώσεις ως στρατηγός παρά σαν διπλωμάτης. Εξίσου σκληρός εμφανίστηκε ο Κ. Πάουελ και σε δύο άλλα θέματα «στρατηγικής» σημασίας. Οσον αφορά την αμερικάνικη υπεροπλία και τα νέα αντι-πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ, ο Κ. Πάουελ έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση και για «προεκλογικές δεσμεύσεις» (Γ. Παπανδρέου), που, βέβαια, μπορεί να «συζητηθεί», αλλά ως «απόφαση ΗΠΑ», γεγονός, που, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «δημιουργεί ερωτηματικά, τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Ρωσία». Για τα ζητήματα της «ευρωπαϊκής άμυνας» (ΚΕΠΑΑ), το θέμα συζητήθηκε και με την «τρόικα» της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους, ο Κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες» για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» (ΔΤΑ), η οποία, εκτός των άλλων, «θα προσθέσει επιχειρησιακή ισχύ στο ΝΑΤΟ». Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση στο μισθοφορικό σώμα από ευρωπαϊκές επίλεκτες δυνάμεις, αφού, έτσι κι αλλιώς, δεν αφορά την «ευρωπαϊκή άμυνα», αλλά την «ασφάλεια» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «η συμπαράσταση Μπους στην ευρωπαϊκή άμυνα ήταν ερωτηματικό μεταξύ των εταίρων, γιατί η νέα ηγεσία δεν είχε, εδώ και καιρό, επαφή με το ζήτημα. Αλλά η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία ενημέρωσαν την κυβέρνηση Μπους ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα 'ναι συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ και έτσι ο Πάουελ επέδειξε θετική στάση στη ΝΑΤΟική Σύνοδο». Αντίθετα, όσον αφορά το Γιουγκοσλαβικό, ο Κ. Πάουελ εμφανίστηκε στο ΝΑΤΟ περισσότερο ως διπλωμάτης παρά ως στρατηγός, δηλώνοντας πανηγυρικά ότι «μαζί εισβάλαμε, μαζί θα αποχωρήσουμε».

Οι ΗΠΑ, πάντως, φαίνεται ότι προσανατολίζονται προς μία μείωση των δυνάμεών τους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν (...) παράξενα αιχμηρός σ' αυτό το θέμα, δηλώνοντας ότι «στα θέματα Βοσνίας και Κοσσόβου ο Κ. Πάουελ είχε άλλη προσέγγιση από την Μ. Ολμπράιτ, από την εποχή ακόμη που ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου».

Τόσο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, όσο και η ΝΑΤΟική Σύνοδος εξέφρασαν «ανησυχίες» για τις «εξτρεμιστικές» και «τρομοκρατικές» επιθέσεις των αλβανικών ομάδων, χαρακτηρίζουν «θετικό» το λεγόμενο «σχέδιο Τσόβιτς» (απαραβίαστο των συνόρων) και προσανατολίζονται προς μείωση της Εδαφικής Ζώνης Ασφάλειας (GSZ) πέντε χιλιομέτρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, έκαναν λόγο για αποστολή «παρατηρητών» (EUMM) και για «αστυνόμευση», καθώς και «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην περιοχή. Τόσο για την ΕΕ, όσο και για το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται για «αποφάσεις».

Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά

Η κατ' ιδίαν συνάντηση Πάουελ - Παπανδρέου χτες το πρωί δεν πρέπει να ικανοποίησε την ελληνική πλευρά. Ο Γ. Παπανδρέου βγήκε μόνος του και έκανε συγκρατημένες δηλώσεις για «διαφορετική προσέγγιση, αλλά όχι ριζικές διαφορές» της νέας αμερικανικής ηγεσίας, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, που, μάλλον, «παγώνει». Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν έγινε συζήτηση για την τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, «ο Κ. Πάουελ έκανε λόγο για θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας, όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή άμυνα». Προπαγανδιστική αφασία επικρατεί και στο «βαλκανικό ρόλο» της Ελλάδας υπό τη νέα αμερικανική ηγεσία. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «είναι νωρίς για κρίσεις (...). Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τη διεθνή σκακιέρα (...). Μπορεί να είναι πιο συντηρητικοί στον παρεμβατισμό, επιλέγοντας μόνο θέματα ζωτικού συμφέροντος και χρησιμοποιώντας τοπικούς παίκτες για σταθεροποίηση στις περιοχές ζωτικής σημασίας γι' αυτούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ