Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
«Πράματα και θάματα» στο τραπέζι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

Γερμανικό... φερμπότεν στις ατομικές ελευθερίες φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Στο τραπέζι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν πέσει προτάσεις, που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στο στραπατσάρισμα ακόμα και αυτών των νομικών αρχών που αποτελούσαν βασικές αρχές των φιλελεύθερων αστικών καθεστώτων.

Σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» («ΚΕ») αναφέρονται μέτρα, όπως: Επέμβαση των διωκτικών αρχών και αποκλεισμός περιοχών, μέσα στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να κινούνται ύποπτα άτομα, επέκταση των ερευνών που μπορούν να πραγματοποιούν οι δυνάμεις καταστολής, με εντατικούς ελέγχους και με ειδικά μπλόκα στους δρόμους κάθε πόλης, την παγίδευση των σπιτιών και άλλων ιδιωτικών χώρων, όπου ζουν και εργάζονται ύποπτοι με «κοριούς» και κρυφές κάμερες, τη διευκόλυνση των τηλεφωνικών υποκλοπών, την άρση του απόρρητου της αλληλογραφίας, συμβατικής και ηλεκτρονικής, τη διασταύρωση πληροφοριών και την επεξεργασία στοιχείων που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Για τα παραπάνω οι διωκτικές αρχές θα προτείνουν και τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια θα εγγυώνται...

Τα παραπάνω διαψεύστηκαν μεν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, αλλά, μαζί με τις πιέσεις που ασκούνται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκάλεσαν την παραίτηση και τέταρτου μέλους της, του Αργύρη Καρρά. Η παραίτηση έγινε επειδή θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας και δε χρειάζεται νέος ποινικός νόμος ούτε δικονομικές παρεμβάσεις, αλλά βελτιώσεις στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι «στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προωθούνται ρυθμίσεις» όπως αυτές που αναφέρονται στο δημοσίευμα της «ΚΕ». «Μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος είναι ανακριβές», αναφέρει. «Οταν οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο, που έχει στόχο την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία, και, φυσικά, αφού εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα υπάρχει η ευχέρεια της κριτικής».

Φαίνεται, από την ανακοίνωση, ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζονται, πλέον, όχι στη σύνταξη αυτοτελούς «τρομονόμου», αλλά σε αλλαγές στην ποινική νομοθεσία. Υπάρχουν προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 187 ΠΚ, που αφορά στη σύσταση και συμμορία. Ομως, αυτές κάνουν λόγο για καθιέρωση της συλλογικής ευθύνης. Της τιμωρίας, δηλαδή, ενός ατόμου που συμμετέχει σε μια εγκληματική οργάνωση ακόμα και για πράξεις στις οποίες το ίδιο δεν πήρε μέρος. Επίσης, να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η απλή συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, ενώ με ποινή από 20 χρόνια έως ισόβια να τιμωρείται ακόμα και εκείνος που αποδέχεται τους σκοπούς της ομάδας. Θα τιμωρείται αυστηρά κι αυτός που θα διευκολύνει τους σκοπούς της και θα ποινικοποιηθεί και η τέλεση των προπαρασκευαστικών πράξεων που σήμερα είναι ατιμώρητες.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την κριτική πολλών εκπροσώπων του νομικού κόσμου της χώρας, η οποία εκφράστηκε και στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει, προτάσσοντας την αναγκαιότητα των μέτρων για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά και ως προς αυτό πολλοί ποινικολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις και προτείνουν ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο και πιο ασφαλές για τις ατομικές ελευθερίες το χτύπημα της διαφθοράς και η βελτίωση της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα.

Εφιαλτικό σκηνικό κρατικής αυθαιρεσίας

Ο νέος «τρομονόμος» που προωθεί η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εφιαλτικό σκηνικό κρατικής αυθαιρεσίας και αστυνομοκρατίας, που έχει στόχο τη γενικότερη ανατροπή βασικών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Αυτό τονίστηκε χτες από τους εκπροσώπους της «Επιτροπής κατά του νέου τρομονόμου - Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτες επισημάνσεις για τις αντιδραστικές αλλαγές (2019-03-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο «εμπλουτισμού» του «τρομονόμου» (2017-10-18 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ (2012-03-15 00:00:00.0)
Δράση τώρα να μην περάσει (2001-05-20 00:00:00.0)
Προάγει την «αμετροέπεια» των αστυνομικών οργάνων (2001-04-11 00:00:00.0)
Στο τελευταίο στάδιο οι «ζυμώσεις» και τα «μαγειρέματα» (2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ