Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Προάγει την «αμετροέπεια» των αστυνομικών οργάνων

Νέες συμμετοχές στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Προσωπικοτήτων ενάντια στον «τρομονόμο»

Αμετροεπής είναι η κριτική κατά του «τρομονόμου», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, που έγιναν την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ). Ομως, την ίδια ώρα που υποστήριζε αυτήν την άποψη, αστυνομικός της προσωπικής του ασφάλειας επιδόθηκε στο ...έργο της εξακρίβωσης στοιχείων, απαιτώντας την ταυτότητα δικηγόρου, μέλους του συλλόγου. Ετσι, επιβεβαιώθηκε ότι ο κίνδυνος παραπέρα «αμετροέπειας» των αστυνομικών οργάνων είναι υπαρκτός, παρά τις απόψεις του υπουργού για τη ...δημοκρατικά θωρακισμένη κοινωνία μας. Το μόνο που μένει είναι ο «τρομονόμος» για να τους λυθούν τα χέρια...

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Πριν ανέβει στο βήμα ο Χ. Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο αστυνομικός ζήτησε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων στην Ελένη Δημουλέα, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που συμμετείχε στην εκδήλωση. Εγινε παρέμβαση από τους συμμετέχοντες και ο Μ. Σταθόπουλος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «η πράξη δεν ήταν σωστή. Ηταν ατόπημα». Προσπάθησε, όμως, να συγκαλύψει την παρουσία της Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο, δηλώνοντας ότι βρίσκεται εκεί για την προσωπική του προστασία. Μετά από αυτό το περιστατικό, ομάδα φοιτητών αποχώρησε από την εκδήλωση, καταγγέλλοντας το γεγονός ως παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Επίσης κατήγγειλαν και τον «τρομονόμο».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, υπερασπιζόμενος το σχετικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί. Αναφερόμενος στα κείμενα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον «τρομονόμο», είπε ότι θα μελετηθούν...

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χ. Αργυρόπουλος και ο Α. Καρρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τόνισαν ότι με τις ρυθμίσεις του «τρομονόμου» ανατρέπονται βασικά χαρακτηριστικά του Ποινικού Δικαίου, ενώ ο Δ. Φιλίππου, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, είπε ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Β. Μπένος, ο πρόεδρος του ΔΣΠ Β. Βενέτης και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΣΠ Γ. Αποστολίδης. Επίσης μίλησε και ο καθηγητής Ν. Λιβος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πάντως δε δόθηκε η δυνατότητα παρεμβάσεων σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρά το ότι στην αρχή της εκδήλωσης είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Ν. Σερρών

Πεπεισμένοι πως ο «τρομονόμος» δεν πρέπει να περάσει γιατί θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στο λαό, στους αγώνες και τις κατακτήσεις του, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ των Σερρών καλούν το λαό να αντιδράσει και αγωνιστικά να εμποδίσει την ψήφιση και εφαρμογή του.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών, «είναι ένας νόμος που περιορίζει τα δικαιώματα του λαού. Καθιερώνει τον όρο "εγκληματική οργάνωση", χωρίς να τον αποσαφηνίζει, δίνοντας δυνατότητα να τον ερμηνεύει όπως θέλει ο καθένας. Καθιερώνει το χαφιεδισμό και τον καταδοτισμό και δίνει τη δυνατότητα στις αρχές για άρση του απορρήτου σε πολλές περιπτώσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για τον περιορισμό μέχρι και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την ίδια στιγμή που η τρομοκρατία των εργατών στους χώρους δουλιάς έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει τα κρούσματα αστυνομοκρατίας που συνέβησαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και κατά τη συνέντευξη της Επιτροπής Αλληλεγγύης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων, που δόθηκε χτες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Σε αυτήν την περίπτωση, αστυνομικοί απαίτησαν να κατεβούν οι αφίσες που είχε αναρτήσει μέσα στο κτίριο του ΔΣΑ η Επιτροπή Αλληλεγγύης. Μετά από παρεμβάσεις, οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το κτίριο, αλλά η παρουσία τους ήταν εμφανής έξω από αυτό.

«Ο ελληνικός λαός, οι δημοκράτες και οι δημοκράτισσες θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Δυναμώνουν τον αγώνα τους για να μην περάσει ο τρομονόμος και η αστυνομοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Προσωπικοτήτων ενάντια στον «τρομονόμο», υποδέχτηκε νέες συμμετοχές στην προσπάθειά της, ενώ αναμένεται συνέχεια. Την έκκλησή της συνυπέγραψαν και οι:

Ειρήνη Αστίθα,Νίκος Βουλγαράκης γεωπόνος - συνδικαλιστής, Παντελής Βούλγαρης σκηνοθέτης, Θανάσης Γκεσούλης, Μάρω Δούκα συγγραφέας, Χρήστος Θηβαίος τραγουδοποιός, Γρηγόρης Καλομοίρης γγ ΟΛΜΕ, Κυριάκος Κατζουράκης ζωγράφος, ΓιώργοςΚατσικάτσος πανεπιστημιακός, Κάτια Γέρου ηθοποιός, Ιωάννα Καρυστιάνη πεζογράφος, Αποστόλης Κοκόλιας δικηγόρος, Χριστόφορος Λιοντάκης ποιητής, Βούλα Μανή,Τζένη Μαστοράκη ποιήτρια, Μπάμπης Μεδούρης,Ηλίας Μπρέκας πρόεδρος σωματείου χειριστών, Χρήστος Παπαδέας, μέλος διοίκησης Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ξένων Αεροπορικών Εταιριών, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, Σάββας Σάββας, Διονύσης Τσακνής τραγουδοποιός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ