Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χορωδία ΚΑΠΗ Καλύμνου στην Αλ. Παπαρήγα

Μια ξεχωριστή επίσκεψη δέχτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Τις γυναίκες της χορωδίας του ΚΑΠΗ Δήμου Καλύμνου, αρκετές ντυμένες με παραδοσιακές νησιώτικες στολές, που έψαλαν τα τοπικά κάλαντα του Λαζάρου, συνοδευόμενες από τις εξαίσιες μελωδίες παραδοσιακών οργάνων, όπως σαντούρι, τουμπερλέκι, λαούτο, αλλά και βιολί και κιθάρα.

Οι γυναίκες της χορωδίας χάρισαν στην Αλ. Παπαρήγα τοπικά προϊόντα της Καλύμνου και λαζαράκια, δηλαδή κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου που φτιάχνονται ειδικά αυτή την περίοδο. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΗ και δημοτικός σύμβουλος Γ. Κοπανέζος πρόσφερε μεταξύ άλλων στη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος βιβλία για την ιστορία της Καλύμνου και τον Κανονισμό Δημογεροντίας του νησιού του 1894, ενώ προσκάλεσε την Αλ. Παπαρήγα να επισκεφτεί την Κάλυμνο.

Μετά το τέλος της θαυμάσιας παρουσίας της χορωδίας, η οποία αριθμεί 43 μέλη και έχει «ζωή» ενός χρόνου, η Αλέκα Παπαρήγα αφού συγχάρηκε και ευχαρίστησε τις γυναίκες από την Κάλυμνο, είπε ανάμεσα στα άλλα:

«Ειλικρινά σας λέω ότι νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση από την παρουσία σας. Αποδείχνεται ότι η τρίτη ηλικία όχι μόνο μπορεί να μην είναι παροπλισμένη, αλλά και ότι είναι σε θέση να δημιουργεί, να προσφέρει. Είσαστε μακριά από το κέντρο, εμείς βεβαίως δε σαν νιώθουμε μακριά μας, αλλά γεωγραφικά είσαστε μακριά από το κέντρο και αντιλαμβανόμαστε την παρουσία σας εδώ ως εντολή να δούμε από κοντά πώς ζείτε, να δούμε τα προβλήματά σας. Αλλά κι εδώ στο κέντρο, πίσω από τη βιτρίνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, υπάρχουν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που δε διαφέρουν και πολύ από αυτά των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών. Υπάρχει μια ζούγκλα.

Χρειάζεται, βεβαίως, προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησί σας. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και μπορεί κανείς να τη διανύσει σε μια μέρα. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει καλός σιδηρόδρομος, καλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία - και όχι σαπιοκάραβα - και φθηνό εισιτήριο. Παράλληλα υπάρχουν οι δυνατότητες να μείνει στην Κάλυμνο και στα άλλα νησιά ο πληθυσμός - ιδίως η νεολαία - και να επιστρέψουν εκείνοι που έχουν φύγει, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εργασία, κατάλληλη υποδομή για την υγεία και αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας βεβαιώνουμε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στις λαϊκές παραδόσεις, που είναι σημαντική πλευρά του λαϊκού μας πολιτισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαία και συντονισμένη η επίθεση (2011-07-29 00:00:00.0)
Σημαντικά τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια (2004-05-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-03-18 00:00:00.0)
Τα κάλαντα (2001-04-11 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στην Κάλυμνο (2000-09-03 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ψαράδες και σφουγγαράδες (1997-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ