Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Κοινωνικές παροχές και ειρήνη στο στόχαστρο της ΕΕ

Επεξηγώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στα ψηφίσματα τα αναφερόμενα στη Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής σημειώνονται παραπέρα βήματα σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και η σύνοδος της Στοκχόλμης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στο στόχαστρο ήταν, για μια ακόμα φορά τα συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερο και να απολαμβάνουν λιγότερα.

Στην κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι έκδηλη η ανησυχία τους για την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και θεωρούν ότι «θα προκαλέσει σημαντική πίεση στα συστήματα κοινωνικών παροχών, ειδικότερα στις συντάξεις, στα συστήματα υγείας και στη φροντίδα των ηλικιωμένων». Η «ευημερία» λοιπόν κινδυνεύει από την αύξηση της μακροζωίας! Και η λύση είναι να αυξηθεί η απασχόληση των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών κατά 50% μέχρι το 2010, τη στιγμή που η ανεργία και η υποαπασχόληση μαστίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες.

Στο θέμα των Βαλκανίων, συνεχίζουν την πολιτική της ελεγχόμενης αποσταθεροποίησης, και η δήθεν φιλική στάση τους απέναντι στην ΠΓΔΜ συνοδεύεται από την προσπάθεια να αναδείξουν τον UCK σε ισότιμο συνομιλητή της κυβέρνησης της χώρας αυτής. Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή και ότι η αποχώρηση του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί. Οσο για την Παλαιστίνη, συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην κρατική τρομοκρατία που εφαρμόζει το Ισραήλ και το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για πατρίδα.

Στο οικονομικό πεδίο περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, προχωρούν σε παραπέρα βήματα φιλελευθεροποίησης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας, ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές.

Οι κοινές προτάσεις ψηφισμάτων όχι μόνον υποδέχονται θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά επιχαίρουν και για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς και ζητούν την παράδοσή του στο λεγόμενο "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία" στη Χάγη. Για τους λόγους αυτούς, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τις καταψηφίσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ