Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό «υψηλή προστασία» τα Σκόπια

Η ΕΕ «πρόσφερε» στην ΠΓΔΜ συμφωνία Σύνδεσης και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σπεύδει την προσεχή Πέμπτη στα Σκόπια

Καθώς την ερχόμενη Πέμπτη φτάνει στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, για να δώσει οδηγίες στους ομολόγους του των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τους οποίους θα συναντηθεί στα Σκόπια, η ΕΕ, παρέκαμψε τις γραφειοκρατικές της διαδικασίες και σύναψε σε χρόνο - ρεκόρ, συμφωνία σύνδεσης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι θέλουν να δείξουν ότι δεν αποδέχονται, τουλάχιστον προς το παρόν, ενέργειες που έχουν σαν στόχο τη διάλυση της ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα, όμως, στη βάση της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας που υπέγραψαν με αυτό το κράτος, ζητούν από την κυβέρνησή του να προχωρήσει σε μια εκ βάθρων αλλαγή των δομών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ισονομία» για την αλβανική συνιστώσα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στη χώρα αυτή και στον τερματισμό των βίαιων επεισοδίων με τους αλβανόφωνους αντάρτες. Το σύμφωνο σύνδεσης και σταθερότητας δίνει σάρκα και οστά στην επιδίωξη της ΠΓΔΜ να γίνει υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα. Ταυτόχρονα δεσμεύει την κυβέρνηση στα Σκόπια να σεβαστεί πλήρως τους δημοκρατικούς θεσμούς και να λάβει μέτρα για την τήρηση του νόμου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον ανοίγει το δρόμο για την ελεύθερη πρόσβαση των περισσοτέρων προϊόντων της ΠΓΔΜ στις χώρες - μέλη της Κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ