Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστική συμπαράταξη

Η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε επιτυχία. Για πρώτη φορά όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές εφημερίδες δε μετέδωσαν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν χτες Τρίτη. Η απεργία πραγματοποιήθηκε κάτω από την απαίτηση της βάσης του κλάδου των δημοσιογράφων και οργανώθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την απεργιακή επιτροπή. Η ενεργητική, άμεση συμμετοχή πολλών εκατοντάδων δημοσιογράφων, ιδιαίτερα νέων δημοσιογράφων, δείχνει ότι είναι πολλά και σοβαρότατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Είναι το πρόβλημα της αντικειμενικής, δημοκρατικής ενημέρωσης που δεν παρέχουν τα ΜΜΕ τα οποία προτιμούν τον ευτελισμό της «λάιφ στάιλ» ενημέρωσης και προβάλλουν μια εικονική πραγματικότητα μακριά από τα πραγματικά κοινωνικά δρώμενα, μακριά από τη ζέουσα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που ξεθεμελιώνει κατακτημένα δικαιώματα, που τρομοκρατεί με τους «τρομονόμους» και τις επερχόμενες απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, με τις ανατροπές των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων όπως και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Είναι δηλαδή το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της αναξιόπιστης ενημέρωσης που υπηρετεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ και την κυβερνητική προπαγάνδα. Μιας κατάστασης που τη χρεώνεται όλος ο κλάδος των δημοσιογράφων...

Είναι ακόμα, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες παραπληροφόρησης και της σκληρής αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, το πρόβλημα των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών που αντιμετωπίζουν και οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος για χιλιάδες, ιδιαίτερα νέους, δημοσιογράφους. Επαγγελματίες που εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες ανασφάλειας χωρίς κατώτερο μεροκάματο, χωρίς δικαιώματα, αφού υποχρεώνονται να εργάζονται 10ωρα και 15ωρα εξαθλίωσης χωρίς ασφάλιση ή άλλη εξασφάλιση. Είναι το καθεστώς «γαλέρας» που ισχύει στους εργαζόμενους της δημόσιας ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων αλλά και σε εφημερίδες, αφού και οι ισχύουσες ΣΣΕ καταστρατηγούνται και δεν εφαρμόζονται μόνο και μόνο για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ.

Αυτή η άθλια πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, και η οποία κρύβεται πίσω από την βιτρίνα, είναι που υποχρεώνει τους δημοσιογράφους να αγωνιστούν για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για την ίδια την αξιοπρέπειά τους. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση βιώνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι εδώ βρίσκεται η αντικειμενική βάση και η αναγκαιότητα της αγωνιστικής συμπαράταξης των δημοσιογράφων με το μαχόμενο εργατικό συνδικαλιστικό, το λαϊκό κίνημα. Προβάλλει σαν αδήριτη ανάγκη, μπροστά στη γενικευμένη κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα.

Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων εξασφαλίστηκε με την κινητοποίηση του ίδιου του κλάδου και με την πλατιά συμπαράσταση ευρύτερων τμημάτων των εργαζομένων. Ο δρόμος είναι σκληρός και δύσκολος, αλλά ο δρόμος της κλιμάκωσης του αγώνα είναι η μόνη προοπτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι οι ίδιοι σκληρά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι. Και σαν τέτοιοι, δεν μπορεί παρά να στέκονται και να αγωνίζονται δίπλα στους άλλους εργαζόμενους, βάζοντας και ως χρέος ταξικό, εκτός των άλλων καθηκόντων τους στην πάλη, και την όλο και μεγαλύτερη προβολή των δίκαιων κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης. Αλλη λύση δεν υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ