Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ι. ΤΖΕΜ
«Αναταραχή» αν δε λυθεί το Κυπριακό!

Λίγες μόνο μέρες μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, από την Αγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το οποίο, όπως τόνισε, εάν δεν επιλυθεί σύντομα «θα προκύψει τέτοια αναταραχή που θα αναστατωθούν όλες οι ισορροπίες».

Μιλώντας για το Κυπριακό στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT-1, ο Ι. Τζεμ δήλωσε ότι «ο χρόνος προχωράει σε βάρος όλων» και προειδοποίησε ότι «στην περίπτωση που την προσεχή περίοδο δεν μπορέσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια λογική και ρεαλιστική λύση, αυτό θα αποβεί σε βάρος όλων».

Μάλιστα, προέβλεψε ότι «θα υπάρξει τέτοια αναταραχή που θα αναστατωθούν όλες οι ισορροπίες. Δε θα βρει ησυχία η ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Επίσης και η ΕΕ θα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση».

Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο δήλωσε ότι δε θεωρεί σωστές τις επικρίσεις, ότι δεν μπόρεσαν με τον Γ. Παπανδρέου «να περάσουν στα ουσιαστικά θέματα και έχουν μείνει μόνο στα επιφανειακά».

Το εμπόριό μας αυξήθηκε 50%, επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και παρατήρησε ότι «η προσέγγιση (σ.σ. Αθήνας-Αγκυρας) επέφερε σοβαρή οικονομική αναζωογόνηση και στη Θράκη και στο Αιγαίο, και στη δική τους πλευρά και στη δική μας».

Ο Ι. Τζεμ τόνισε, επίσης, ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση άρχισε «μετά από αντιθέσεις που κράτησαν 40 χρόνια» και παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθήθηκε δεν ήταν εύκολο. Ο ίδιος επισήμανε ότι συμφωνήθηκαν ορισμένα μέτρα αύξησης της εμπιστοσύνης και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ορισμένα άλλα.

«Εμείς προχωρήσαμε σε μια εξέλιξη πολύ συγκεκριμένη, σχεδιασμένη και προσεκτική και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε. Μπορεί να σημειωθούν στο μέλλον πολύ στενόχωρες εξελίξεις και από δικής μας πλευράς και από την πλευρά της Ελλάδας. Κινούμεθα έχοντας την επίγνωση αυτού. Μέχρι στιγμής, κάθε τι που θέλησα με τον καιρό υλοποιήθηκε. Το σημαντικότερο ήταν η προσέγγιση των κοινωνιών μεταξύ τους. Αυτό το υλοποιήσαμε. Εχει αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ