Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρομοσυστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι πρώτοι καρποί της ελληνοβρετανικής συνεργασίας μετά τη δολοφονία Σόντερς φάνηκαν χτες, καθώς η Πολιτική Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε κείμενο με συστάσεις για την υιοθέτηση της δέουσας πρακτικής από τις αστυνομικές αρχές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το κείμενο απορρέει από την ελληνοβρετανική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς στην Αθήνα, και θέτει για πρώτη φορά πρότυπο σε επίπεδο ΕΕ για την αντίδραση της αστυνομίας σε τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του κειμένου τονίζουν την ανάγκη προστασίας των ευρημάτων των ερευνών με επαγγελματικό τρόπο, τον περιορισμό της πρόσβασης στο χώρο του συμβάντος με τη δημιουργία κατάλληλων φραγών και την ταχεία αποστολή ειδικών στον τόπο του εγκλήματος.

Ακόμη, δίνεται έμφαση στην ανάγκη κατάλληλου χειρισμού διεθνών παραμέτρων μέσω της στενής συνεργασίας με άλλες εμπλεκόμενες χώρες και προτείνονται τρόποι συμπεριφοράς προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά και προς τα ΜΜΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διανεμηθούν στις χώρες - μέλη, καθώς και σε τρίτες, ώστε να εφαρμοστούν από αστυνομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ