Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Κινητοποιούνται ψαράδες και σφουγγαράδες

Θα καταλάβουν σήμερα δημόσια κτίρια διαμαρτυρόμενοι για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τη φορομπηχτική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος τους. Η αρχή θα γίνει με κατάληψη των δημοσίων κτιρίων του νησιού (Επαρχείο, Δημαρχείο, ΔΟΥ) και ο αγώνα τους θα κλιμακωθεί ανάλογα με τη στάση του αρμοδίου υφυπουργού, με κλείσιμο του λιμανιού στις 2/1/1998.

Την απόφαση για την κινητοποίηση την πήραν οι σύλλογοι αλιέων - σπογγαλιέων Καλύμνου σε έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή και στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Το βασικό αίτημά τους είναι να παραμείνουν στο παλιό καθεστώς που τους χαρακτηρίζει Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, ώστε να μην τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης τονίζεται ότι η φορομπηχτική πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών από 1/1/1998 στοχεύει να ξεκληρίσει ό,τι έχει απομείνει από την αλιευτική - παραγωγική δραστηριότητα στο νησί, υπηρετώντας πιστά τις εντολές των Βρυξελλών για μείωση του αλιευτικού στόλου. Η κυβέρνηση από το νέο έτος δε χαρακτηρίζει τους αλιείς της παράκτιας και μέσης αλιείας, καθώς και τους σφουγγαράδες και τους αλιείς ξιφία, ως αγρότες και τους επιβάλει στο να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και ταμειακή μηχανή στα σκάφη τους... Οι σύλλογοι αλιέων - σπογγαλιέων Καλύμνου χαρακτηρίζουν αυτό το μέτρο άδικο, παράνομο και εκβιαστικό και τονίζουν ότι θα αναγκάσει τους αλιείς και σπογγαλιείς να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και θα οδηγήσει το νησί σε οικονομικό μαρασμό. "Στους σφουγγαράδες και ψαράδες - αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα - οφείλεται η επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές του Αιγαίου, στους ανθρώπους που ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια μακριά για να ζήσουν και να κρατήσουν αυτό το νησί ζωντανό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ