Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κόβουν" φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας

Ερχεται ενιαία λίστα για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Η αποδοχή της λίστας για τα φάρμακα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση σε επιλογές που "τρομάζουν" ακόμα και εκείνους που δέχονται τη λίστα.

Ετσι χτες, σε συνέντευξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εκφράστηκε η άποψη ότι με αντιεπιστημονικά και "οικονομίστικα" κριτήρια καταρτίστηκε η ενιαία λίστα που πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επισημάνθηκε ότι με βάση αυτά τα κριτήρια "κόβονται" από την ενιαία λίστα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που η τιμή τους είναι μεν πιο ακριβή, η διάρκεια της θεραπείας όμως και η αποτελεσματικότητά τους τα καθιστούν πιο φθηνά από άλλα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Αναφέρθηκε ότι η λίστα, η οποία ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις γιορτές, καταρτίστηκε με βάση το σύστημα ATC-DDD, το οποίο χρησιμοποιείται για στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση φαρμάκων και όχι για τη σύγκριση τιμών φαρμάκων και ότι πάρθηκε υπόψη μόνο ένας παράγοντας: το κόστος ημερήσιας θεραπείας σε σχέση με την τιμή του φαρμάκου και όχι σε συνδυασμό με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τη διάρκεια της θεραπείας.

Πάντως στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι με την εφαρμογή της λίστας δεν πρόκειται να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, ούτε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση και η πολυφαρμακία.

Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό προτείνει την έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να καταρτιστεί λίστα με επιστημονικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ