Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στον αυταρχισμό και από τη νεολαία

Συνάντηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» με νεολαιίστικους φορείς

Ολο και περισσότεροι νέοι συναντούν σήμερα την τρομοκρατία κι τον αυταρχισμό στη δουλιά, στη σχολή, στο σχολείο. Γι' αυτό και ήταν σημαντική η ανταπόκριση στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» προς νεολαιίστικους φορείς, για μια πρώτη συνάντηση και συζήτηση ανίχνευσης των σχετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους, αλλά και των δυνατοτήτων κοινής αγωνιστικής δράσης και απάντησης.

Εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, νυχτερινοί μαθητές και νέοι εργαζόμενοι, βρέθηκαν χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών - προσωρινή έδρα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» - και σε πολύ θερμό κλίμα συζήτησαν με τους εκπροσώπους της για τα προβλήματα αυταρχισμού, καταστολής και καταπάτησης των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, που καθημερινά εντείνονται. Ταυτόχρονα, από αυτή την πρώτη επαφή αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη κοινής δράσης και στο χώρο της νεολαίας ώστε να μπει φραγμός στην πολύμορφη αντιδραστική επίθεση που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

«Για να περάσει αυτή η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται την καταστολή», είπε ο Γιάννης Νάκης, ανοίγοντας την κουβέντα εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και εξήγησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει ένα πλέγμα αντιδραστικών νόμων που θα αφορούν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και θα έχουν στο στόχαστρο κυρίως όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να συνενώσει την αντίσταση του λαού και της νεολαίας ώστε να αποκρουστεί αυτή η πολιτική.

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, συμπλήρωσε ότι ιστορικά στο χώρο της νεολαίας υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία για ζητήματα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και υπογράμμισε ότι υπάρχει έδαφος για να συνενωθούν ευρύτερες δυνάμεις, να εκφραστεί πλατιά η νεολαιίστικη αντίσταση.

Ενώ, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, είπε: «"Βάζουν χέρι" στο είναι του καθενός. Αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει τα όρια. Είναι η εποχή να δώσουμε έναν αγώνα - και να συναντηθούμε μεταξύ μας - ώστε το είναι μας να καθορίζει το περιβάλλον μας».

Οι καταγγελίες και η καταγραφή των προβλημάτων που ακολούθησαν από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των νεολαιίστικων φορέων δεν ήταν λίγες. Περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε συγκεκριμένες σχολές (π.χ. Θεολογική), ζητήματα καταπάτησης του φοιτητικού ασύλου, «γραφειοκρατική» δήθεν παρεμπόδιση των εκδηλώσεων των φοιτητικών παρατάξεων μέσα στις σχολές (π.χ. Νομική), ηλεκτρονική παρακολούθηση των σπουδαστών στις ιδιωτικές σχολές, αυταρχισμός από τους σχολάρχες που απαγορεύουν το συνδικαλισμό και φτάνουν ακόμα και σε συλλήψεις σπουδαστών. Δεν έλειψαν από τη συζήτηση όμως και τα ζητήματα του τρομονόμου, των μεταναστών, της παρακολούθησης και καταστολής των διαδηλώσεων.

Απέντι σε όλα αυτά, εκφράστηκε η κοινή θέληση όλων να εντείνουν τις προσπάθειες για να διευρυνθούν οι δυνάμεις της αντίστασης. Εκδηλώσεις στις σχολές, διακίνηση της διακήρυξης και υλικών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και μαζική συμμετοχή νεολαίων στην εκδήλωση που διοργανώνει η κίνηση στις 5 του Μάρτη για τον τρομονόμο, είναι μερικές από τις μορφές που θα ακολουθήσουν, ενώ συμφωνήθηκε η επικοινωνία τους να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ