ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνονται για φυσιογνωμία και επικεφαλής

Eurokinissi

Στον ...αστερισμό τού αν θα είναι ή δε θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης, κινούνται επισήμως στη ΝΔ. Στην πραγματικότητα, το όλο θέμα δείχνει να προκαλεί πλέον ενοχλήσεις σε μια σειρά κύκλους, καθώς όσο το θέμα δεν ξεκαθαρίζεται, η υπόθεση εκφυλίζεται, αντανακλώντας μια μεγαλύτερη εικόνα ανικανότητας της ΝΔ να παίξει, έναντι της κυβέρνησης, το ρόλο της αστικής αντιπολίτευσης και της ανάδειξής της στον έτερο βασικό πυλώνα εναλλαγής στην αστική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς χτες ο Μεϊμαράκης για το αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι «οι ανακοινώσεις δεν είναι μία απλή δήλωση, θέλει περίσκεψη, πρόταση, υπογραφές». Πρόσθεσε ότι: «Θα ήταν εύκολο να πω το ναι ή όχι, όμως το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Θα ανακοινώσω την απόφασή μου όταν εγώ κρίνω».

Ο Μεϊμαράκης έβαζε ευθύς εξαρχής ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής προέδρου στη ΝΔ, που κατά τα πρότυπα του Γ. Παπανδρέου (!) μπορεί να εκλεγεί από οποιονδήποτε πάει, ακόμα και την Κυριακή της εκλογής, να γραφτεί μέλος της ΝΔ και δίνοντας 2 ευρώ να ψηφίσει, χωρίς να έχει προηγούμενα καμία οργανωτική σχέση με το κόμμα.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ διαπραγματεύεται ουσιαστικά τους όρους της υποψηφιότητάς του. Χαρακτηριστικά, έλεγε προχτές: «Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή», θέλοντας προφανώς να ακυρώσει σχέδια που υπάρχουν να λειτουργεί απλά ως «εξισορροπιστής» των διαφορετικών προσωπικών στρατηγικών που έχουν μεγαλοστελέχη της ΝΔ και του «συγκολλητικού στοιχείου» ανάμεσα στα βιλαέτια τους.

Πάντως, διάφοροι εκτιμούν ότι μάλλον κλίνει να κατέβει υποψήφιος. Αλλωστε, από συνεργάτες του διαχέονται πληροφορίες που προϊδεάζουν για μια τέτοια απόφαση, όπως ότι «αν είναι υποψήφιος, για να μην προκαλέσει τριβές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις δυνάμεις του κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα προσκομίσει υπογραφές από βουλευτές ή περιφερειάρχες, αλλά από άλλα στελέχη». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, όποιος δηλώσει υποψήφιος, για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του, πρέπει να προσκομίσει 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, το ανώτατο όργανο της ΝΔ.

Από την πλευρά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, διαχέεται ότι έχει ήδη βρει 70 υπογραφές, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγε χτες το πρωί ότι έχει συγκεντρώσει 24 και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και τις υπόλοιπες που χρειάζεται.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης, δήλωσε χτες ότι δε θα είναι υποψήφιος. Το όνομά του έπαιζε, αλλά όπως φαίνεται, υπερίσχυσε η θέση της μητέρας του, Ντ. Μπακογιάννη, που τάσσεται υπέρ μιας υποψηφιότητας Μεϊμαράκη.

«Κόμμα παραγόντων και βαρόνων»

Ολη αυτή η εικόνα γεννά στους κόλπους της ΝΔ προβληματισμό και αντιδράσεις. Ενδεικτικά, ο γνώστης του χώρου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος, έλεγε χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»:

«Κατά την άποψή μου, δεν έπρεπε ο κ. Μεϊμαράκης να ξεκινήσει τόσο γρήγορα τη διαδικασία για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ (...) Αυτό έγινε, επειδή δέχτηκε πίεση, βγήκαν κάποιοι είπαν ότι δεν τα κατάφερε (...) και αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση. Η άλλη σύγχυση είναι για το εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι ο κ. Μεϊμαράκης. Αλλοτε στέλνει μηνύματα ότι θα είναι, άλλοτε όχι. Και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί μπερδεύεται ο υπολογισμός (...) Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ξεπεράσει τις ενστάσεις του για τον τρόπο εκλογής, γιατί τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Ακόμα και σωστές να είναι οι ενστάσεις του - και έχει κάποια βάση η επιχειρηματολογία του -, δεν μπορεί όταν ξεκινάει μια διαδικασία με δική του πρωτοβουλία, να αμφισβητεί τον τρόπο εκλογής, γιατί μπορεί κάποιος να φτάσει σε πολύ αρνητικά συμπεράσματα, ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα παραγόντων, βαρόνων, οι οποίοι φοβούνται τη βάση, το άνοιγμα στην κοινωνία κ.λπ. Επομένως, περιμένουμε».

«Ως Δεξιά είναι καταδικασμένη»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ΝΔ, εάν θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να παίξει κέντρο και κεντροδεξιά. Εάν πάει προς τα δεξιά, είναι καταδικασμένη. Δεν υπάρχουν αρκετοί ψήφοι. Θα πρέπει να πλακώνεται με τη Χρυσή Αυγή, τον Π. Καμμένο, τον Β. Λεβέντη, για να αποσπά ορισμένα μικρά ποσοστά και θα χάνει στο κέντρο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δε γίνεται, δε βγαίνουν τα μαθηματικά.

»Θα ήθελα η ΝΔ να ενισχύσει τη σχέση της με το κέντρο και την κεντροδεξιά. Νομίζω ότι αυτό έκανε και ο κ. Μεϊμαράκης. Εκανε πιο ήπιο το προφίλ της, πολιτικά ανοίγματα και συνεργασίες.

»Ετσι παίζεται το παιχνίδι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι είναι υποχρεωμένη να παίξει και η ΝΔ (...) Αν αποτρέψουμε τη δεξιά διολίσθηση, που είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για τη ΝΔ, όλα τα άλλα μπορούν να αντιμετωπιστούν».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Προτείνουν ... πιο αντιλαϊκό μνημόνιο

«Είμαστε κόμμα της συναίνεσης» και «ήρθαμε να βοηθήσουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, στη διάρκεια συνέντευξής του την περασμένη Δευτέρα στο STAR, στην εκπομπή «Ενικός», για να επιβεβαιώσει ξανά ότι το κόμμα του είναι απλά μία ακόμα εφεδρεία του συστήματος με «αποστολή» να στηρίξει, αν χρειαστεί, την όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει δηλώσει (συνέντευξη την περασμένη Κυριακή στο «Mega») ότι όχι μόνο θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «χωρίς ανταλλάγματα», αλλά ότι έχει αποστείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, για να του διαμηνύσει ότι αν ναυαγήσει η κυβερνητική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, έχει ...«για ρεζέρβα» την Ενωση Κεντρώων.

Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, ο Β. Λεβέντης επισήμανε ότι «είμαι ο πλέον φανατικός της Ευρώπης (εννοώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση)» «και του ευρώ» και επανέλαβε τις γνωστές, πια, αντιλαϊκές θέσεις της Ενωσης Κεντρώων, τις οποίες έχει κωδικοποιήσει από την επομένη των εκλογών σε 9 σημεία. Κάνοντας ειδική αναφορά στις προτάσεις του για το συνταξιοδοτικό, αφού επαναδιατύπωσε τα γνωστά, για τη μείωση των συντάξεων μέσω της ενοποίησης κύριων και επικουρικών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ., πρόσθεσε ότι είναι υπέρ του «μοντέλου της Αυστραλίας», δηλαδή να δίνονται συντάξεις ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία, κάτι που εξάλλου προετοιμάζεται από την κυβέρνηση.

Για το μνημόνιο ανέφερε ότι δεν θα το ψήφιζε και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της με τους ξένους». Οχι βέβαια γιατί θεωρεί τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία αντιλαϊκά, αλλά, όπως είπε, «γιατί με τη συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας ρίπτονται ξανά όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα, υπερπροστατεύεται ο δημόσιος και η χώρα δεν πρόκειται να βγει ούτε σε 200 χρόνια από τα μνημόνια»...

Διευκρινίσεις... έδωσε και για τις προτάσεις του που αφορούν την «ανάπτυξη». Οπως είπε, αυτό που απαιτείται είναι να περάσει ένας «ήπιος νόμος» για όσους έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. «Ηπιος νόμος είναι να μην πληρώσουν φόρο ή πρόστιμο, αλλά να υποχρεωθούν να επενδύσουν το ήμισυ του ποσού αυτού εντός Ελλάδος».

ΙΛΙΟΝ
Αθωώθηκαν τα στελέχη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Αθώους έκρινε χτες το δικαστήριο τα στελέχη της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που οδηγήθηκαν σε δίκη μετά από μήνυση γονέα που είχε υποβληθεί το Σεπτέμβρη του 2013 κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ΚΝΕ έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου για τη διάδοση των θέσεων της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας. Η αστυνομία είχε σπεύσει τότε να συλλάβει τα μέλη της ΚΝΕ, γεγονός που καταγγέλθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Η δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ από τον «Ριζοσπάστη» είχε οδηγήσει σε επέκταση της μήνυσης και κατά της διεύθυνσης της εφημερίδας. Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους από κάθε κατηγορία.

«Εφυγε» ο σ. Αλέκος Τριανταφυλλίδης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, ο σύντροφος Αλέκος Τριανταφυλλίδης, από τη Θέρμη. Η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ