ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
Ενα μικρό Φεστιβάλ από μόνο του θα είναι το Μαθητικό Στέκι

Την επόμενη βδομάδα ανοίγει τις πύλες του το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο γνώριμο χώρο του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Το Φεστιβάλ κορυφώνει το καλοκαιρινό του ταξίδι μ' ένα τριήμερο εκδηλώσεων, στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη, με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Στο χώρο του πάρκου θα λειτουργήσουν το τριήμερο τρεις μεγάλες σκηνές, που θα φιλοξενήσουν γνωστούς κι αγαπημένους καλλιτέχνες, μαζί με νέους δημιουργούς που ξεσηκώνουν το νεανικό κοινό. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν όλοι οι γνώριμοι χώροι του Φεστιβάλ, όπως ο Παιδότοπος, η Διεθνούπολη, οι χώροι των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργατών κ.ά.

Στο χώρο δίπλα στη λίμνη του πάρκου «Τρίτση» θα δώσουν, για άλλη μια χρονιά, οι μαθητές το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της σχολικής χρονιάς στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το Μαθητικό Στέκι θα έχει τη δική του σκηνή αλλά και πολλές γωνιές νεανικών δραστηριοτήτων.

Εκεί θα δεσπόζει μια διαδραστική έκθεση με θέμα το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Πρόκειται για μια κατασκευή, όπου με διαδραστικό τρόπο, μέσα από την εναλλαγή ιστοριών, κειμένων, πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού κ.ά., μέσα από ένα «ταξίδι» στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας, θα αναδεικνύει στον επισκέπτη ότι «δύο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση: Από τη μία ο λαός, οι εργαζόμενοι, που με τη συλλογική προσπάθεια, το μυαλό, τα χέρια και τους κόπους τους παράγουν τα πάντα και από την άλλη ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών, που καρπώνονται τη δουλειά, τον ιδρώτα και τους κόπους εκατομμυρίων. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση κομμουνιστών, αγωνιστών, νεολαίων και όχι μόνο, οι μαθητές θα μπορέσουν να «ανακαλύψουν» τι είναι αυτό που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, αλύγιστοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Θα δουν πώς καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ήρωες, μέσα από τη δύναμη της συλλογικής πάλης, την ακλόνητη πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.


Παράλληλα, στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργούν καθημερινά από τις 7 μ.μ. εργαστήρια graffiti και stencil, με θέματα που δένονται άμεσα με την επικαιρότητα, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και η πάλη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των εργαστηρίων, είναι καλό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν συμμετοχή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: mathitikosteki.kne@gmail.com.

Ακόμα, οι μαθητές επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν στο δικό τους Στέκι να έρθουν σε επαφή με αντιπροσωπείες από τα λαϊκά φροντιστήρια της Αττικής, να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους ή και να γραφτούν στο λαϊκό φροντιστήριο της περιοχής τους.

Από το Μαθητικό Στέκι δε θα μπορούσε να λείπει το περίπτερο του Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας που διεξήγαγε την περσινή σχολική χρονιά η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής». Στο περίπτερο θα προβάλλονται οι εργασίες των τεσσάρων νικητριών ομάδων του διαγωνισμού που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή, αλλά θα είναι διαθέσιμες για προβολή και όλες οι υπόλοιπες εργασίες των μαθητικών ομάδων απ' όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

Θα υπάρχει, επίσης, μια επιλεγμένη ειδικά για μαθητές έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα υπάρχουν και χώροι για επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ κ.ά.

Οσο για τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού, εκεί θα συναντηθούν μαθητικά συγκροτήματα με γνωστούς καλλιτέχνες, αγαπητούς στη νεολαία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σκηνής έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Οκτώβρη

20.00 Συναυλία με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα: Red Dreams από το Κερατσίνι, μαθητές από το 15o ΓΕΛ Κυψέλης, Crazy Dimples από το Περιστέρι, Χρίσμα Θανάτου από Σεπόλια, 292-bps από Πετρούπολη

21.30 Rebellion Connexion + Frank (Manifesto the label)

22.45 Ησαΐας Ματιάμπα και Μύρωνας Στρατής

Παρασκευή 9 Οκτώβρη

20.00 Μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα από μαθητές «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

21.00 Συζήτηση: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα (...) μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο;

22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Orbital devise από τη Μεταμόρφωση

22.30 Συναυλία με τους Sober

23.10 Συναυλία με τους KollektivA

23.45 Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη

Σάββατο 10 Οκτώβρη

18.45 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.30 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου

22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή»

23.00 George Zervos and the band

23.45 Συναυλία με τους Imam Baildi



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ