ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής

Ηδη είναι Οκτώβρης και πάνω από το 80% των δομών Ειδικής Αγωγής είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να είναι στα σπίτια τους περιμένοντας πότε θα ξεκινήσουν τα παιδιά μάθημα, πότε οι εκπαιδευτικοί θα πιάσουν δουλειά. Αυτή η εκρηκτική κατάσταση, που έχει πλέον χρόνια χαρακτηριστικά, αλλά φέτος όλα δείχνουν ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο, οδήγησε την περασμένη Τετάρτη συνδικαλιστικούς φορείς, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων (οι οποίοι στελεχώνουν αυτές τις δομές περίπου στο 70%), εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Αίτημα αιχμής να ανοίξουν άμεσα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και να γίνουν μόνιμοι μαζικοί διορισμοί.

Μετά από πολύωρη αναμονή κι επιμονή των συγκεντρωμένων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, όπου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ευαγγελία Σούρλα, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων στην παρέμβασή της έθιξε: 1) Nα ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία. 2) Nα στελεχωθούν όλες οι απαραίτητες δομές της Ειδικής Αγωγής με το επαρκές προσωπικό. 3) Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ειδικότητες, που χρειάζονται στην Ειδική Αγωγή, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 4) Να ξεκινήσουν να μεταφέρονται όλα τα παιδιά στα σχολεία. Ουσιαστικά, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τις 20 Οκτώβρη, καθώς μέχρι τότε τα κενά δεν θα μπορούν να καλυφθούν...

«Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχει πιστώσεις μόνο για ΕΒΠ & ΕΕΠ, για εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι δεν έχει (πέρα από όσους θα πάρει από το ΕΣΠΑ) και μάλιστα, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα, είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι έκοψε προσλήψεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να πάρει υποτίθεται κόσμο στην Ειδική Αγωγή! Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο μάς εμπαίζει», είναι η απάντηση της Πρωτοβουλίας στα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας, ενώ στην παραδοχή του Ν. Φίλη ότι και η φετινή χρονιά θα κυλήσει με πολλά κενά, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων απαντάει: «Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δουλειά με δικαιώματα καθώς και για τη μόρφωση των παιδιών μας, είναι απ' ό,τι φαίνεται ψιλά γράμματα για το υπουργείο Παιδείας».

ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Διεκδικούν δωρεάν διαμονή και σίτιση σε σύγχρονες εστίες

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Την επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τη δωρεάν διαμονή και σίτιση των οικοτρόφων στις εστίες και την κατάργηση των χαρατσιών απαίτησαν χτες, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, της Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και της Εστίας Χανίων.

Αντιπροσωπεία των οικοτρόφων συναντήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, όπου παρουσίασαν μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις εστίες. Συγκεκριμένα:

  • Στην Εστία του ΑΠΘ οι φοιτητές πληρώνουν 150 ευρώ για να πάρουν το κλειδί τους. Πέφτουν σοβάδες, ενώ δεν υπάρχουν πλυντήρια. Στην Εστία του ΠΑΜΑΚ δεν υπάρχει καν εστιατόριο.
  • Στις Εστίες της Χαλκίδας μπήκε χαράτσι 200 ευρώ για να πάρουν οι φοιτητές της Εστίας το κλειδί τους.
  • Στον Βόλο η «δωρεάν» στέγαση παρέχεται μόνο για το πρώτο έτος σπουδών, με νοίκι 60 ευρώ το μήνα, χωρίς σίτιση και θέρμανση.
  • Στις Εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας για πρώτη φορά κανένας οικότροφος δεν παίρνει κλειδί αν δεν πληρώσει όλο το χαράτσι που υπάρχει από παλιά.
  • Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών μόνο 30 φοιτητές από τους 200 σιτίζονται στο εστιατόριο. Υπάρχει μούχλα σε τοίχους και στα μπάνια, ενώ το ζεστό νερό βγάζει σκουριά.
  • Στην παλιά Εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση και πολλές φορές ούτε ζεστό νερό. Τα ταβάνια σκάνε με την πρώτη βροχή.
  • Στην Εστία του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα δωμάτια έχουν υγρασία. Ζεστό νερό υπάρχει για 5 ώρες και τα πλυντήρια είναι επί πληρωμή.

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απάντησε με γενικολογίες, εναποθέτοντας τη λύση τους κάποια στιγμή στο μέλλον, αν μπορούν, ενώ απέφυγε να πάρει θέση μπροστά στα άμεσα μείζονα θέματα, όπως της σίτισης και της άσχημης υλικοτεχνικής υποδομής των εστιών.

Οι εστιακοί φοιτητές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας και στη διοίκηση των Εστιών του ΑΠΘ πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές.

Οπως καταγγέλλουν, τέσσερις φοιτητικές εστίες 9 και 10 ορόφων έχουν μείνει χωρίς ασανσέρ, γιατί Πανεπιστήμιο και εργολάβοι δεν τα έχουν βρει για το κόστος. Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει η τραγική κατάσταση με το κτιριακό, με σοβάδες και ψευδοροφές να πέφτουν. Παραμένει το χαράτσι των 150 ευρώ που πληρώνει κάθε οικότροφος με την είσοδό του στις εστίες.

Σε συνάντηση με τη Διεύθυνση, οι δυνάμεις του ΜΑΣ απαίτησαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την κατάργηση του χαρατσιού στους νέους οικότροφους.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ σχεδιάζουν νέες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, καθώς περισσεύουν τα προβλήματα στα τμήματα αλλά και στις εστίες.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και για τα ΕΠΑΛ

Να καταργηθεί άμεσα το μέτρο του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς ισοδύναμα και άλλη φοροεπίθεση, ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σημειώνοντας πως η επιβολή του μέτρου αυτού έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος στις ήδη εξαθλιωμένες λαϊκές οικογένειες, το κόστος της οποίας θα το πληρώσουν οι γονείς, αλλά και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση, με μειώσεις μισθών, ακόμα και με απόλυση.

Η ΑΣΓΜΕ ταυτόχρονα παλεύει για συνολικά αναβαθμισμένη αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, «για να μη γίνεται η ανάγκη για μόρφωση εμπόρευμα και να δίνεται ανάλογα με την τσέπη των γονιών». Ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για να λειτουργήσει η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Παράλληλη Στήριξη, μέτρα για τη στήριξη των φτωχών οικογενειών, δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών - φοιτητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ΑΣΓΜΕ παρεμβαίνει και για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε μαθητές της περσινής Γ' τάξης των ΕΠΑΛ που απορρίφθηκαν και δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους. Το υπουργείο αναγκάζει αυτά τα παιδιά είτε να ξαναγραφτούν στη Β' τάξη για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν, είτε να παρατήσουν την προσπάθειά τους και να μην αποκτήσουν κανένα τίτλο σπουδών.

Η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει πως η σχετική απόφαση του υπουργείου «αφορά ένα σημαντικό κομμάτι - αρκετές φορές εργαζόμενων μαθητών - και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τον ταξικό χαρακτήρα της Εκπαίδευσης με τον πιο χυδαίο τρόπο. Οι όποιες φτηνές δικαιολογίες της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες στη φετινή Γ' τάξη, γι' αυτό και τους επαναφέρει στη Β' τάξη, δεν αγγίζουν, ούτε αφορούν τους μαθητές και τους γονείς.

Το υπουργείο και η κυβέρνηση όφειλαν να γνωρίζουν πως με την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ πριν από δύο χρόνια, θα δημιουργούταν αυτό το πρόβλημα σε πολλούς μαθητές. Επρεπε να είχαν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται βίαια εκείνοι οι μαθητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν απολυτήριο να επαναλάβουν δύο χρονιές αντί για μία», τονίζει, ζητώντας άμεσα να λυθεί το ζήτημα προς όφελος των μαθητών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της, η ΑΣΓΜΕ θα δώσει και συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Με μεγάλα κενά κυλά και ο Οκτώβρης

Προτεραιότητα... αντί για πραγματικότητα παραμένει η λειτουργία των σχολείων, ενώ έχει μπει ο Οκτώβρης, με το υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πως «δίνει τη μάχη», ώστε στα μέσα του μήνα να καλυφθούν κάποια από τα κενά. «Εως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε φτάσει στις προσλήψεις περίπου 11.000 εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση», δήλωνε προχτές ο υπουργός Παιδείας, την ώρα που τα κενά ξεπερνούν τις 20.000.

Το υπουργείο ενημερώνει πως βρίσκεται στη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, με 4.000 προσλήψεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 3.700 από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές της Α' φάσης δεν καλύπτουν παρά στο ένα τέταρτο τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της περιφέρειάς μας ενώ παραμένουν κλειστά τα 2 Ειδικά σχολεία (Αχαρνών και Ωρωπού)», σημειώνει χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας και τη γενικότερη εικόνα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» που καλεί σε κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας κάλυψη των κενών. Την ίδια ώρα στο υπουργείο καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης». Παράλληλα, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και άλλοι φορείς αναπτύσσουν αυτό το διάστημα κατά τόπους πρωτοβουλίες, διεκδικώντας να λειτουργήσουν τα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ