ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Βράζουν» τα κατεχόμενα σε Α. Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη

Νεκροί τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι έφηβοι από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και πάνω από 450 Παλαιστίνιοι τραυματίες από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός χτύπησε στο ψαχνό
Στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός χτύπησε στο ψαχνό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Δεκάδες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών μαίνονται το τελευταίο διήμερο σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς η κλιμάκωση της κατοχής και της βίας των ισραηλινών αρχών πολλαπλασιάζει την ένταση επικίνδυνα, κάνοντας πολλούς να προβλέπουν ως πιθανή την αρχή μίας τρίτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (εξέγερσης). Από το Σάββατο έως χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και ένας 13χρονος μαθητής!), τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί από επίθεση 19χρονου Παλαιστίνιου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (με τον δράστη να σκοτώνεται αργότερα από σφαίρες στρατιωτών), ενώ στη διάρκεια συγκρούσεων πληγώθηκαν (σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ερυθράς Ημισελήνου) από ισραηλινά αληθινά πυρά ή σφαίρες καουτσούκ πάνω από 450 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Ο Αμπντέλ Ραχμάν Αμπντάλα, 13 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες στη διάρκεια συγκρούσεων, χτες το μεσημέρι. Είναι ο δεύτερος νεαρός Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα σε 24 ώρες στη Δυτική Οχθη, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά και ο 18χρονος Χουζέιφα Οτμάν Σουλεϊμάν στη διάρκεια συγκρούσεων στην Τουλκαρέμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Οχθης.

Σαν να μην έφθαναν οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και κατοχικών αρχών, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα πυραυλική επιδρομή σε βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας ως αντίποινα για την εκτόξευση μίας ρουκέτας από την οργάνωση «Ταξιαρχία του Σεΐχη Ομάρ Χαντίντ», που σχετίζεται με το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, κατήγγειλε την ισραηλινή κλιμάκωση της βίας έπειτα από τα νέα έκτακτα μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης του Παλαιστινιακού λαού που ανακοίνωσε προχτές βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται η επίσπευση της διαδικασίας κατεδάφισης σπιτιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στις δυνάμεις κατοχής, η απαγόρευση της εισόδου Παλαιστινίων προσκυνητών για τουλάχιστον δύο μέρες από την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, εκτός των Παλαιστινίων που κατοικούν στην περιοχή.

Το Σάββατο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», άδραξε την ευκαιρία και προειδοποίησε τις ισραηλινές αρχές ότι «παίζουν με τη φωτιά» και ότι διαπράττουν «έγκλημα σε βάρος του ισλαμικού κόσμου σε σχέση με ό,τι επιτελούν στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βιάζονται για «λύση» μέχρι τέλος 2015

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εντείνονται και παρασκηνιακά, πέρα από το «τραπέζι» των επίσημων διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει η επιλογή του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, να επαναλάβει ότι όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα θα κλείσουν μέσα στο 2015 και ότι η διαδικασία για «λύση» είναι μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σε επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε και σε νέο σύνταγμα που θα ετοιμαστεί, ώστε να εγκριθεί σε δημοψηφίσματα τον επόμενο Μάρτη.

Πάντως, οι δηλώσεις Αϊντε - που δεν εμφανίζεται πρώτη φορά τόσο «βιαστικός» - προκάλεσαν την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που είπε:

«Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Αϊντε να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια. Αλλά οφείλω να πω ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και ιδιαίτερα επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς, υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, αποτιμώντας σε συνέντευξη Τύπου τις πρόσφατες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν είχε συναντήσεις σε τέτοιο εύρος, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική εξέλιξη το ότι έχει αρχίσει η αναζήτηση «χρηματοδότησης» της λύσης. Ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο Ακιντζί είπε ότι «μας ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με όσα μοιραστήκαμε μαζί του».

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί υποστήριξε - σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα - ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ενάντια στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, αλλά στις επαφές του ήταν διάχυτη η προσδοκία για λύση και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν τις εκλογές στο «νότο» (δηλαδή τον προσεχή Μάρτη). Επιπλέον, για να μην υπάρξει καμιά αυταπάτη για το ότι και ο ίδιος στηρίζει μια γρήγορη «λύση» για να καρποφορήσουν επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό και μετά το κυπριακό αέριο, μαζί με το ισραηλινό, μπορεί να διοχετευθεί μέσω της Κύπρου στην Τουρκία και από εκεί στην ΕΕ. Εκανε λόγο πάλι για τη «λογικότερη» και τη «λιγότερο ακριβή» οδό. «Οι υδρογονάνθρακες, αν χρησιμοποιηθούν καταλλήλως, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών για μια κατάσταση από την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «εάν δε λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δε θα το λύσουμε με κανέναν» και πως ««υπερβάσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το «σχήμα της Νορμανδίας» επιδιώκει νέο συμβιβασμό

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο «φως της δημοσιότητας» από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας». Στις πεντάωρες συνομιλίες, οι Φρανσουά Ολάντ, Αγκελας Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο ομονόησαν γενικά για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και την προγραμματισμένη για το επόμενο διάστημα (ξεκίνησε από την Κυριακή) απόσυρση και των όπλων διαμετρήματος κάτω των 100 χιλιοστών από τη γραμμή αντιπαράθεσης, για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων. Συμφωνήθηκε επίσης το Νοέμβρη να γίνει νέα συνάντηση για να εξεταστεί η πορεία έως τότε.

Το ζήτημα της λεγόμενης πολιτικής διευθέτησης, δηλαδή η συνταγματική μεταρρύθμιση, το καθεστώς αυτονομίας και η διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ - που αντέδρασαν στο πραξικόπημα το Φλεβάρη του 2014 και την επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και βλέπουν ως πιο συμφέρουσα τη συνεργασία με τη Ρωσία - είναι ζητήματα που αποτελούν σημεία τριβής. Η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι 4 ηγέτες κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία να επανεξεταστεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτώβρη για το Ντονέτσκ και 1 Νοέμβρη για το Λουγκάνσκ. Η ουκρανική πλευρά επιμένει στην ακύρωσή τους, ενώ και οι Δυτικοί σύμμαχοί της (Γερμανία και Γαλλία) την κάλεσαν να μην επιμείνει και να επιδιωχθεί η διεξαγωγή με βάση τον ουκρανικό νόμο, επίβλεψη του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη σε λίγο μεταγενέστερο διάστημα. Επίσης, η απόδοση του καθεστώτος αυτονομίας (που και αυτό ερμηνεύεται διαφορετικά) μπορεί να αποδοθεί μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Από την πλευρά της, η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα αυτό σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και στους ηγέτες των πολιτοφυλάκων. Είναι ενδεικτικό ότι η λεγόμενη ομάδα επαφής (εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλακών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ) θα έχει συνάντηση σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου θα συζητήσει κυρίως το θέμα των τοπικών εκλογών αλλά και άλλα θέματα.

ΗΠΑ - ΧΩΡΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Υπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας Ειρηνικού (ΤΡΡ)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, ΤΡΡ) για τη δημιουργία νέας ζώνης «ελεύθερου εμπορίου», ώστε να διευκολυνθεί η δράση των μονοπωλίων, προχώρησαν χτες το απόγευμα οι υπουργοί Εμπορίου των 12 εμπλεκόμενων χωρών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις περίπου 10 ετών.

Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες σε εμπόριο και επενδύσεις, αναδιαμορφώνοντας βιομηχανικούς κλάδους, μεταποίηση και αγροτική παραγωγή. Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού αναμένεται έτσι να επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας μία αγορά με τζίρο 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα ισοδυναμεί περίπου με το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς αφορά τις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, του Μεξικού, του Περού, της Ν. Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας, της Χιλής, του Μπρουνέι, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Για τις ΗΠΑ, η εξέλιξη θεωρείται σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, ωστόσο υπάρχουν και τμήματα του κεφαλαίου των ΗΠΑ που διαφωνούν. Το ζήτημα της συμφωνίας πρέπει και τυπικά να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα από το Κογκρέσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ