Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βιάζονται για «λύση» μέχρι τέλος 2015

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εντείνονται και παρασκηνιακά, πέρα από το «τραπέζι» των επίσημων διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει η επιλογή του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, να επαναλάβει ότι όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα θα κλείσουν μέσα στο 2015 και ότι η διαδικασία για «λύση» είναι μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σε επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε και σε νέο σύνταγμα που θα ετοιμαστεί, ώστε να εγκριθεί σε δημοψηφίσματα τον επόμενο Μάρτη.

Πάντως, οι δηλώσεις Αϊντε - που δεν εμφανίζεται πρώτη φορά τόσο «βιαστικός» - προκάλεσαν την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που είπε:

«Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Αϊντε να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια. Αλλά οφείλω να πω ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και ιδιαίτερα επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς, υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, αποτιμώντας σε συνέντευξη Τύπου τις πρόσφατες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν είχε συναντήσεις σε τέτοιο εύρος, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική εξέλιξη το ότι έχει αρχίσει η αναζήτηση «χρηματοδότησης» της λύσης. Ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο Ακιντζί είπε ότι «μας ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με όσα μοιραστήκαμε μαζί του».

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί υποστήριξε - σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα - ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ενάντια στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, αλλά στις επαφές του ήταν διάχυτη η προσδοκία για λύση και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν τις εκλογές στο «νότο» (δηλαδή τον προσεχή Μάρτη). Επιπλέον, για να μην υπάρξει καμιά αυταπάτη για το ότι και ο ίδιος στηρίζει μια γρήγορη «λύση» για να καρποφορήσουν επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό και μετά το κυπριακό αέριο, μαζί με το ισραηλινό, μπορεί να διοχετευθεί μέσω της Κύπρου στην Τουρκία και από εκεί στην ΕΕ. Εκανε λόγο πάλι για τη «λογικότερη» και τη «λιγότερο ακριβή» οδό. «Οι υδρογονάνθρακες, αν χρησιμοποιηθούν καταλλήλως, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών για μια κατάσταση από την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «εάν δε λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δε θα το λύσουμε με κανέναν» και πως ««υπερβάσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ