ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Παζάρια Ερντογάν στις Βρυξέλλες, συναντήσεις στη Λέσβο

Συνεχίζονται τα καραβάνια των ξεριζωμένων

Ενώ τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής που δέχονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όπου η καπιταλιστική βαρβαρότητα τσακίζει ζωές, συνεχίζονται ασταμάτητα (μαζί και οι θάνατοι), εντείνεται και το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων και των οργάνων τους. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται το ταξίδι του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, για συναντήσεις με τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Φυσικά, η Τουρκία, όπως και άλλοι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ), είναι αυτοί που φούντωσαν τέρατα τύπου «Ισλαμικό Κράτος», για να προωθήσουν τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο αγορών, πηγών ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους και σφαιρών επιρροής.

Χτες, πάντως, ο Ερντογάν, με αφορμή τη στάση της ΕΕ, άσκησε έντονη κριτική στο γιατί δε γίνονται πιο αποφασιστικά βήματα στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Φέρεται, με βάση τα τηλεγραφήματα, να είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ έχουμε φιλοξενήσει 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη ως σύνολο φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενώ θα γίνονταν συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Τουρκία για 6 νέους καταυλισμούς προσφύγων από τη Συρία μέσα στο έδαφός της, ώστε αυτοί να μη φεύγουν για την ΕΕ. Από τον περασμένο μήνα, η ΕΕ είχε υποσχεθεί ότι θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ για καταυλισμούς στις γειτονικές με τη Συρία χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο). Και βέβαια, ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί το μερίδιο που αναλογεί στη χώρα του ως «ανεπαρκές και μη βιώσιμο».

Επίσης, στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», εμφανίζεται σχέδιο για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, που περιλαμβάνει συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων υπό την αιγίδα της Frontex. Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά προωθεί, με αφορμή τους πρόσφυγες, τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια για συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν φαίνεται να παζαρεύει ισχυρά ανταλλάγματα, που αφορούν τόσο τη λεγόμενη ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της χώρας του στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, συνεχώς αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τους πρόσφυγες που θα ζητήσουν μέσα στο 2015 άσυλο στη Γερμανία, με γερμανικές εφημερίδες που επικαλούνται επίσημα έγγραφα να κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Ηδη και το προηγούμενο τριήμερο συνεχίστηκε η ροή όσων φτάνουν στα Βαλκάνια μέσω κυρίως της Ελλάδας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 13.000 άνθρωποι περάσαν στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία. Επίσης, η κυβέρνηση της Τσεχίας, που αντιδρά στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, ανακοίνωσε ότι θα στείλει 25 στρατιώτες στην Ουγγαρία για «τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Επίσης, η ισπανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε 301 μετανάστες από το Μαρόκο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην ΕΕ.

Ακόμα, στη Γερμανία και την Τσεχία συνεχίζονται οι ρατσιστικές εκδηλώσεις κατά των προσφύγων από αντιδραστικές δυνάμεις, ενώ στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας πυρπολήθηκαν δύο κέντρα υποδοχής.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο συναντώνται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάινμαν, όπου θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων, ενώ θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, με το Μέγαρο Μαξίμου να διευκρινίζει ότι αυτή θα κινείται αυστηρά στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο νησί, το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν οι σοροί ενός βρέφους και δύο ενηλίκων. Πρόκειται για ένα βρέφος από έξι μηνών έως ενός έτους, μία γυναίκα περίπου 64 χρόνων και έναν άνδρα 40-45 χρόνων, που βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης στις περιοχές Τιγκάκι και Λάμπη. Ο άτυχος άνδρας, όπως και η σορός της γυναίκας που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Λάμπη, έφεραν πορτοκαλί σωσίβια.

Ενα παιδί 3-5 χρόνων εντοπίστηκε από το Λιμενικό σε προχωρημένη σήψη σε παραθαλάσσια περιοχή της Κω. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στην περισυλλογή και διάσωση 1.743 μεταναστών και προσφύγων, σε 57 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στο ανατολικό Αιγαίο.

Στην Αθήνα

Τριάντα τέσσερις μετανάστες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και 12 παιδιά, που κρατούνταν με τη βία, εντοπίστηκαν από τις αρχές σε διαμέρισμα στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας. Οι αρχές συνέλαβαν 34χρονο Αφγανό, ως μέλος κυκλώματος που διευκόλυνε τη διαμονή και την έξοδο από την Ελλάδα μεταναστών, τους οποίους κρατούσε χωρίς τη θέλησή τους. Αναζητούνται, επίσης, άλλοι τέσσερις Αφγανοί κι ένας Αιγύπτιος, ως συνεργοί του.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο 34χρονος αναζητούσε καθημερινά μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας και με την υπόσχεση παροχής προσωρινού καταλύματος και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα με τη χρήση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, τους οδηγούσε στο σπίτι του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργών του και με απειλές και χρήση βίας, απαιτούσε από αυτούς χρήματα για τη διαμονή τους, διαφορετικά δεν τους επέτρεπε να φύγουν.

Αστικά λεωφορεία θα σταθμεύουν έξω από την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως, όποτε κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στις δύο προσωρινές δομές φιλοξενίας στο Γαλάτσι και το Ελληνικό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα σε Γερμανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις

Τα... πλεονεκτήματα της Τοπικής Διοίκησης, ως χώρου πρόσφορου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, προωθεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές που θα αλώσουν ό,τι έχει απομείνει από το όποιο κοινωνικό της πρόσωπο.

Σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση και να κερδοσκοπήσουν πάνω στα πλεονεκτήματά της. Μάλιστα, κατέθεσε και κατάλογο με αυτά τα πλεονεκτήματα, που κάνουν τον χώρο... ελκυστικό για επενδύσεις. Κατά το πρότυπο Τσίπρα, που απηύθυνε αντίστοιχη έκκληση για επενδύσεις, στη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Γ. Πατούλης είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι δήμοι παρουσιάζουν πλεονάσματα, αποτελεσματική διαχείριση, δείκτες υγιούς μακροοικονομικής κατάστασης, οικονομική σταθερότητα και μείωση των δαπανών τους και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. «Πλεονεκτήματα» που «χτίστηκαν» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία στερούνται τα στοιχειώδη από τους δήμους (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, μαζική άθληση, έργα υποδομής, κοινωνική πολιτική), ενώ η πλειοψηφία των υπηρεσιών τους είτε παρέχεται με το αζημίωτο είτε σε εξαθλιωμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Πλεονεκτήματα που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες προϋποθέσεις στον εργασιακό τομέα, όπου η ευκαιριακή απασχόληση τείνει να γίνει καθεστώς στους δήμους, σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο Γ. Πατούλης, στη συνάντηση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες, προσδιόρισε με σαφήνεια τη γενική φιλοσοφία της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ, όπου «ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί ένα βασικό παίκτη στην τοπική ανάπτυξη». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η ΚΕΔΕ έχει ήδη έτοιμη πρόταση για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ με τη δημιουργία τοπικών κέντρων υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρήσεων. Αλλωστε, ο ίδιος, επιχειρηματολογώντας υπέρ των λόγων που πρέπει Γερμανοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση, ανέφερε και τα ποσά του ΕΣΠΑ, που για την περίοδο 2014 - 2020 είναι ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχη προσπάθεια εμπλοκής Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών σε διάφορες μπίζνες, που μπορούν να γίνουν σε δήμους της Ελλάδας και της Γερμανίας, είχε ξεκινήσει με το λεγόμενο Σύμφωνο «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», με σαφή κατεύθυνση: «Εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων». Ορισμένοι από τους τομείς που προκρίνονταν για την εν λόγω συνεργασία, ήταν: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Αντίστοιχα, η ΚΕΔΕ ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρεί: Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Εξοικονόμηση πόρων Ενέργειας. Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων. Κοινωνική καινοτομία. Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών. «Εξυπνες» πόλεις.

Προσφορά

Στο κόμμα των εργαζομένων, το ΚΚΕ, για οικονομική ενίσχυση, δίνουμε 200 ευρώ. Με αγωνιστικότητα, μέσω ΚΟΒ Ανάκασας Αγίων Αναργύρων.

Πάνος και Παναγιώτα Κολλημιάτη

ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Η ΕΕΔΥΕ, που συμπλήρωσε φέτος 60 χρόνια ζωής και δράσης, εξήντα χρόνια αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών αγώνων, κρατά ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, με τους χιλιάδες των προσφύγων που συρρέουν στην Ελλάδα διωγμένοι από τα ιμπεριαλιστικά πυρά στις χώρες τους, η ΕΕΔΥΕ, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη δράσης και συμμετοχής στις πρωτοβουλίες στήριξης και διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ, κινητοποιεί τις δυνάμεις της - σε συνεργασία με αγωνιστικά συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ - με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης: κουβέρτες, πλαστικά ποτήρια και μπολ, γάλα σε κονσέρβες, είδη φροντίδας μωρών (πάνες κ.λπ.), παιδικά παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής και διατροφής.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά της. Η προώθηση της υλικής βοήθειας θα γίνεται σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ. Για τις λεπτομέρειες της συμβολής και κάθε άλλο ζήτημα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 - 17.00) στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα), στα τηλέφωνα: 2103844853, 2103844854 και στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης που λειτουργούν σε όλη την Αττική.

Στο Χαϊδάρι

Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου συνεχίζεται η συλλογή απαραίτητων αγαθών για να παραδοθούν σε προσφυγικές οικογένειες. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία στο ισόγειο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου και στα τηλέφωνα: 2132047266 - 2132047267.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ