Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα σε Γερμανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις

Τα... πλεονεκτήματα της Τοπικής Διοίκησης, ως χώρου πρόσφορου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, προωθεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές που θα αλώσουν ό,τι έχει απομείνει από το όποιο κοινωνικό της πρόσωπο.

Σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση και να κερδοσκοπήσουν πάνω στα πλεονεκτήματά της. Μάλιστα, κατέθεσε και κατάλογο με αυτά τα πλεονεκτήματα, που κάνουν τον χώρο... ελκυστικό για επενδύσεις. Κατά το πρότυπο Τσίπρα, που απηύθυνε αντίστοιχη έκκληση για επενδύσεις, στη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Γ. Πατούλης είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι δήμοι παρουσιάζουν πλεονάσματα, αποτελεσματική διαχείριση, δείκτες υγιούς μακροοικονομικής κατάστασης, οικονομική σταθερότητα και μείωση των δαπανών τους και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. «Πλεονεκτήματα» που «χτίστηκαν» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία στερούνται τα στοιχειώδη από τους δήμους (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, μαζική άθληση, έργα υποδομής, κοινωνική πολιτική), ενώ η πλειοψηφία των υπηρεσιών τους είτε παρέχεται με το αζημίωτο είτε σε εξαθλιωμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Πλεονεκτήματα που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες προϋποθέσεις στον εργασιακό τομέα, όπου η ευκαιριακή απασχόληση τείνει να γίνει καθεστώς στους δήμους, σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο Γ. Πατούλης, στη συνάντηση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες, προσδιόρισε με σαφήνεια τη γενική φιλοσοφία της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ, όπου «ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί ένα βασικό παίκτη στην τοπική ανάπτυξη». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η ΚΕΔΕ έχει ήδη έτοιμη πρόταση για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ με τη δημιουργία τοπικών κέντρων υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρήσεων. Αλλωστε, ο ίδιος, επιχειρηματολογώντας υπέρ των λόγων που πρέπει Γερμανοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση, ανέφερε και τα ποσά του ΕΣΠΑ, που για την περίοδο 2014 - 2020 είναι ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχη προσπάθεια εμπλοκής Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών σε διάφορες μπίζνες, που μπορούν να γίνουν σε δήμους της Ελλάδας και της Γερμανίας, είχε ξεκινήσει με το λεγόμενο Σύμφωνο «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», με σαφή κατεύθυνση: «Εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων». Ορισμένοι από τους τομείς που προκρίνονταν για την εν λόγω συνεργασία, ήταν: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Αντίστοιχα, η ΚΕΔΕ ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρεί: Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Εξοικονόμηση πόρων Ενέργειας. Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων. Κοινωνική καινοτομία. Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών. «Εξυπνες» πόλεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά φόρους αντί για χρηματοδότηση (2016-10-13 00:00:00.0)
Ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία στους δήμους (2016-04-07 00:00:00.0)
Ο Φούχτελ και το ερωτηματολόγιο (2014-09-11 00:00:00.0)
Μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας (2012-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ