ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Αύξηση κερδών 67,5% σε βάρος των καταναλωτών!

Η τακτική των αυξήσεων των τιμολογίων ύδρευσης - αποχέτευσης (μέχρι και 40%) σε βάρος των καταναλωτών, που ακολουθήθηκε αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, απέδωσε... καρπούς. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ - που εκδόθηκε βέβαια για να δελεάσει τους ιδιώτες μετόχους της και για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα στο Χρηματιστήριο - τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Επιχείρησης σημείωσαν το 2000 αύξηση κατά 67,5% σε σύγκριση με το 1999, φτάνοντας στο ποσό των 35,5 δισ. δρχ. από 21,2 δισ. δρχ. του 1999. Το ίδιο διάστημα τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Εταιρίας, ανήλθαν σε 41,4 δισ. δρχ., έναντι 36 δισ. δρχ. του 1999, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 15%.

Βέβαια, η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ αποσιωπά ότι τα κέρδη αυτά τα πλήρωσαν οι καταναλωτές, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα, επισημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας το 2000 αυξήθηκε κατά 12,1% και έφτασε στα 87,5 δισ. δρχ., έναντι 78 δισ. δρχ. του 1999, ενώ ταυτόχρονα το κόστος πωλήσεων υποχώρησε το 2000 από τα 52,9 δισ. δρχ. στα 46,6 δισ. δρχ. (μείωση 11,6%). Η μείωση βέβαια αυτή δικαιολογείται με τη μείωση κατά 6,2 δισ. δρχ. των ενσωματωμένων στο κόστος παραγωγής αποσβέσεων, το οποίο οφείλεται στο «κόλπο» της μεταβίβασης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της στη δημόσια και ξεχωριστή εταιρία που δημιουργήθηκε «Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ»!

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δ. Ξένος, σε δήλωσή του υποσχέθηκε συνέχιση της ανοδικής της πορείας. Αλλωστε σε λίγους μήνες έρχεται και νέο κύμα αυξήσεων των τιμολογίων, λόγω ιδιωτικοποίησης...

ΚΟΖΑΝΗ
Θέλουν το δήμο επιχειρηματία και φορομπήχτη!

Καταγγελία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Για πρώτη φορά τόσο φανερά και χωρίς καμία περιστροφή η πολιτική του Δήμου Κοζάνης σε οικονομικά και άλλα θέματα εναρμονίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, όπως αποκάλυψε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2001.

Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), που επισημαίνει ότι το πνεύμα που κυριάρχησε στην εισήγηση του δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, που τελικά ψηφίστηκε από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό, «ήταν πέρα και έξω από κάθε διεκδικητικό πλαίσιο».

«Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή, άκρατα νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς βρίσκει γόνιμο έδαφος και αποδοχή στον πλειοψηφούντα συνδυασμό», τονίζει η ΔΑΣ, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια και ο δήμαρχος είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι τη στιγμή που το κράτος οφείλει στο Δήμο Κοζάνης 10,5 δισεκατομμύρια δραχμές, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πολλά έργα τα οποία θα έλυναν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα της πόλης, στους στόχους της δημοτικής αρχής δεσπόζουσα θέση έχουν η επιβολή φόρων, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ανταποδοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσει για περισσότερους φόρους, όταν μάλιστα το 55% του συνόλου των οικονομικών εσόδων του δήμου προέρχεται από φόρους, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα των δημοτικών επιχειρήσεων.

«Με αυτόν τον τρόπο ο δήμος γίνεται επιχειρηματίας, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχος του είναι το κέρδος και όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη», υπογραμμίζει η ΔΑΣ. Τονίζει, τέλος, ότι «πρέπει να υπάρξει αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική με τη συσπείρωση όλων των φορέων του δήμου στην κατεύθυνση του αγώνα για επίλυση ζωτικών προβλημάτων, με την αγωνιστική στάση κατά της φορομπηχτικής πολιτικής του δήμου και της σύμπλευσής του με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και με τη μαχητική διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Ναι» στους πυλώνες της ΔΕΗ στο Κρυονέρι

Η τελευταία πράξη ενός δικαστικού σίριαλ, που έχει κρατήσει πάνω από έξι χρόνια με τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Κρυονέρι Αττικής, «παίζεται» αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο εισηγητής της υπόθεσης Ν. Σκλίας θα ταχθεί υπέρ της διέλευσης της εναέριας γραμμής υψηλής τάσης μέσα από την κοινότητα του Κρυονερίου και θα προτείνει να απορριφθούν οι προσφυγές των κατοίκων. Ουσιαστικά, με μια τέτοια απόφαση, ανατρέπεται η μέχρι τώρα νομολογία του ΣτΕ που προστάτευε το περιβάλλον από τους πυλώνες.

Η υπόθεση με τους πυλώνες κρατάει χρόνια τώρα. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ παλαιότερα είχε ακυρώσει τη μελέτη των περιβαλλοντικών όρων για το έργο, επειδή δεν την υπέγραφε ο υπουργός Υγείας και δεν είχαν αποφανθεί οι ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της υγείας.

Τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ήρθε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέβαλαν και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής (κατέθεσαν προσφυγή), όπου υποστήριζαν ότι θα υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους από τα ηλεκτρονικά πεδία των γραμμών.

Στη συνέχεια η Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας εκδίδει απόφαση - ταυτόσημη με την κοινή προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση - όπου εγκρίνονται και πάλι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Πάντως, οι κάτοικοι του Κρυονερίου αντιδρούν, καθώς βλέπουν τα καλώδια των γραμμών υψηλής τάσης να περνούν πάνω από τις στέγες των σπιτιών τους, ενώ νεότερες επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία από τους πυλώνες υψηλής τάσης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Στο δικαστήριο αύριο ο εισηγητής Ν. Σκλίας θα προτείνει την κατάργηση της δίκης, με το σκεπτικό ότι η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση καταργήθηκε σιωπηρά μετά την έκδοση της απόφασης του Οργανισμού της Αθήνας.

Αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο δε δεχτεί αυτή την άποψη, τότε θα προτείνει την απόρριψη της προσφυγής των κατοίκων με το αιτιολογικό ότι οι τιμές έντασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είναι πιο χαμηλές από τα όρια των διεθνών οργανισμών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Σάββατο

Το Παράρτημα Ναυπάκτου - Δωρίδος της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 3.3.2001, στα γραφεία του.

Συνεστίαση

Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και των Πολιτικών ΠροσφύγωνΝ. Κιλκίς, οργανώνουν συνεστίαση - συνάντηση στο Δημοτικό Κήπο για τα 58 χρόνια της τρισένδοξης ΕΠΟΝ, το Σάββατο 3 Μάρτη και ώρα 7.30 μμ.

Κυριακή

-Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2001 διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών οργανώσεων:

  • Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης - Τρίπολης διοργανώνουν εκδήλωση, ώρα 11.30πμ, στη θέση Βίγλες Μεγαλόπολης για να τιμήσουν τους εκεί εκτελεσμένους 212 πατριώτες, στις 24.2.44 από τους Γερμανούς κατακτητές.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για τη μετακίνηση εκεί όσων το επιθυμούν και αναχωρεί την Κυριακή 4.3.2001 και ώρα 7.30 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος (τηλ: 8234.296 και 8222.952).

  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, ώρα 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).
Συνελεύσεις

Γενική συνέλευση των μελών τους πραγματοποιούν την Κυριακή 4 του Μάρτη, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Λαμίας, ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα των γραφείων του Παραρτήματος (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος).
  • Ν. Κόσμου, ώρα 10.30 το πρωί, στο συνοικιακό Κοινωνικό Κέντρο στον Αγιο Σώστη (οδός Κριναγόρου).
  • Κερατσινίου, ώρα 9.30 πμ, στα γραφεία του Παραρτήματος (Ρεπούλη 19 Κερατσίνι).
  • Μενιδίου, ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα Α' ΚΑΠΗ του Δήμου Μενιδίου (πλατεία Αγ. Νικολάου, Παλιό Δημαρχείο). Αν δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση θα γίνει στις 11/3 στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα.
  • Ιλίου, ώρα 9.30 πμ στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου.
  • Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, ώρα 10.30 πμ, στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).
Μακρόνησος 1947-2001

Ο Δήμος Λαυρίου, Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 4-3-01, στις 10.30 πμ στο Λαύριο, στο χώρο του Μνημείου, πολιτιστική εκδήλωση, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές - αγωνίστριες της Μακρονήσου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2001 και ώρα 9.50 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών διά την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας

ΗΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτικού Μηχανικού

Η μητέρα του: Αννα. Τα αδέλφια: Γιούλια και Γεώργιος Συγγελάκης, Γιάννης και Αθηνά Κοσμοπούλου. Τα ανίψια: Γιάννης, Μαριάννα, Αντώνης, Ολιάννα.

Οικογενειακή τραγωδία

Οικογενειακή τραγωδία στο χωριό Στουρναρέικα Τρικάλων. Ενας έφηβος, η νέα μητέρα του, ο παππούς και η γιαγιά του βρέθηκαν όλοι νεκροί στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας, χτες τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για τους Τηλέμαχο Παλάσκα 19 ετών, Ευανθία Παλάσκα 42 ετών, Γ. Αγγελούκο 67 ετών και Ερμιόνη Αγγελούκου 66 ετών, κάτοικοι, εν ζωή, Τρικάλων, τους οποίους βρήκαν νεκρούς γείτονές τους στο χωριό - μαρτυρίες αναφέρουν ότι μάνα και γιος βρέθηκαν αγκαλιασμένοι - και ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία και κάνει τις σχετικές ανακρίσεις, ενώ τα πτώματα έχουν δοθεί για νεκροτομή και νεκροψία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δίνονται από την Αστυνομία, πιθανές αιτίες πρόκλησης του θανάτου, που υπολογίζεται ότι επήλθε την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, μπορεί να είναι είτε η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα σπό το μαγκάλι που υπήρχε στο σπίτι, ή τοξική δηλητηρίασή τους από τρόφιμα που έφαγαν, ενώ ερευνώνται όλες οι εκδοχές...

5 ΜΑΡΤΗ 1943
Εκδηλώσεις για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης τιμά, την Δευτέρα 5.3.2001, την 58ηεπέτειο του μεγαλειώδους αγώνα του λαού της Αθήνας και του Πειραιά (5.3.1943) που ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση που κατ' εντολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

Η εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Συγκέντρωση και επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ώρα 11 το πρωί.
  • Μετάβαση στην πλατεία Κοραή, όπου, ώρα 11.30 το πρωί, θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο και ομιλία.
  • Ενώ, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στα υπόγεια της Κομανταντούρ (Κοραή 4), που εκείνη τη μέρα, αλλά και τις άλλες μέρες στις διαδηλώσεις του ίδιου χρόνου, μα και καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής, γέμιζαν με πατριώτες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγελίες εργαζομένων για τα ασθενοφόρα

Τα 30 περίπου από τα 70 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι τελείως ακατάλληλα, σύμφωνα με καταγγελία που έκαναν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της επείγουσας μεταφοράς ασθενών στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν σήμερα στάσεις εργασίας το πρωί και το απόγευμα.

Οι σοβαρές και επικίνδυνες τεχνικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στα πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, ηλικίας 10-15 ετών, που συνεχίζει και σήμερα η υπηρεσία μας να διατηρεί σε λειτουργία, σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Προσθέτουν ότι καθημερινά εκτίθενται σε κίνδυνο όχι μόνο οι ζωές τους αλλά και των πολιτών που επιβαίνουν στα ως άνω ασθενοφόρα.

Ο εισαγγελέας Ε. Ζάχαρης χτες το πρωί παρέλαβε την καταγγελία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και μελετά την υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ