Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Ναι» στους πυλώνες της ΔΕΗ στο Κρυονέρι

Η τελευταία πράξη ενός δικαστικού σίριαλ, που έχει κρατήσει πάνω από έξι χρόνια με τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Κρυονέρι Αττικής, «παίζεται» αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο εισηγητής της υπόθεσης Ν. Σκλίας θα ταχθεί υπέρ της διέλευσης της εναέριας γραμμής υψηλής τάσης μέσα από την κοινότητα του Κρυονερίου και θα προτείνει να απορριφθούν οι προσφυγές των κατοίκων. Ουσιαστικά, με μια τέτοια απόφαση, ανατρέπεται η μέχρι τώρα νομολογία του ΣτΕ που προστάτευε το περιβάλλον από τους πυλώνες.

Η υπόθεση με τους πυλώνες κρατάει χρόνια τώρα. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ παλαιότερα είχε ακυρώσει τη μελέτη των περιβαλλοντικών όρων για το έργο, επειδή δεν την υπέγραφε ο υπουργός Υγείας και δεν είχαν αποφανθεί οι ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της υγείας.

Τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ήρθε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέβαλαν και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής (κατέθεσαν προσφυγή), όπου υποστήριζαν ότι θα υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους από τα ηλεκτρονικά πεδία των γραμμών.

Στη συνέχεια η Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας εκδίδει απόφαση - ταυτόσημη με την κοινή προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση - όπου εγκρίνονται και πάλι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Πάντως, οι κάτοικοι του Κρυονερίου αντιδρούν, καθώς βλέπουν τα καλώδια των γραμμών υψηλής τάσης να περνούν πάνω από τις στέγες των σπιτιών τους, ενώ νεότερες επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία από τους πυλώνες υψηλής τάσης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Στο δικαστήριο αύριο ο εισηγητής Ν. Σκλίας θα προτείνει την κατάργηση της δίκης, με το σκεπτικό ότι η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση καταργήθηκε σιωπηρά μετά την έκδοση της απόφασης του Οργανισμού της Αθήνας.

Αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο δε δεχτεί αυτή την άποψη, τότε θα προτείνει την απόρριψη της προσφυγής των κατοίκων με το αιτιολογικό ότι οι τιμές έντασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είναι πιο χαμηλές από τα όρια των διεθνών οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ