Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σύστημα... ΔΙΑΣ

Αρχές δεκαετίας του '50 μόλις τέλειωσε το στρατιωτικό. Ητανε κι εκείνος ο εμφύλιος, ο θάνατος είχε επισκεφθεί το σπιτικό του, παίρνοντας τον αδελφό του κι έτσι ποιος άλλος να βγει στη βιοπάλη; Ο ήρωάς μας, βέβαια, δούλευε τσαγκαράκι από τα δεκατέσσερα. Αλλά τώρα είχε γίνει μάστορας πρώτος κι έστησε με τον καλό του φίλο ένα μικρό μαγαζάκι με «επί παραγγελίας» αλλά και επιδιορθώσεις.

Οι δεκαετίες κύλησαν. Η οικογένεια δημιουργήθηκε και τα βάσανα τριγύριζαν συνέχεια το φτωχό σπιτικό. Ηταν ικανός κι έντιμος ο ήρωάς μας, όπως οι περισσότεροι της γενιάς του. Και είχε μάθει τα όνειρα που εκείνος δεν πραγμάτωσε να τα μεταφέρει στα παιδιά του, για να γίνουν πράξεις από αυτά. Κι έφτασε η ώρα που συμπλήρωσε τα συντάξιμα χρόνια και χαρούμενος κατέθεσε τα χαρτιά του. Βγήκε η σύνταξη, ΕΚΑΣ δε δικαιούταν, γιατί έπαιρνε 5.000 περισσότερο απ' το όριο και ω! του θαύματος, οι γραφειοκράτες του δώσανε και τη σύνταξη σχετικά... σύντομα. Κι αυτό τα πρώτα χρόνια, γιατί ο καλός μας συνταξιούχος λογάριαζε χωρίς τον... Νεκτάριο και τους άλλους «καλούς» μας κυβερνήτες, που για το «καλό» του εκσυγχρονισμού... του τρόπου καταβολής της σύνταξης ανακαλύψανε τα προσφιλή οικονομικά ιδρύματα, τις τράπεζες. «Είμαι στην ευχάριστη θέση, να σας ανακοινώσω, είπε ο αρμόδιος υπουργός, ότι τα βάσανά σας έλαβαν τέλος»! Και τα αλληλοκοιτάγματα των ανθρώπων που μετά τη βιοπάλη έπαιρναν αυτή την κουτσουρεμένη σύνταξη είχε το ερωτηματικό μέσα τους. Βρε μπας και τους έπιασε το... σοσιαλιστικό τους.

Ο μύθος όμως κατέρρευσε λίαν συντόμως. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, οι συνεννοήσεις μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης «δούλεψαν» ρολόι και ήρθε η ώρα της πράξης. Πήγε, λοιπόν, ο απόμαχος της εργασίας, και είχε τακτοποιήσει όλη τη σχετική... χαρτούρα του εκσυγχρονισμένου ηλεκτρονικού πλέον χαρτοβασίλειου πρωί πρωί στην Εμπορική να πάρει τα χρήματά του αλλά...

Ε... ξέρετε δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι χρειάζεται ένα ακόμη χαρτάκι, πηγαίνετε ξανά στο ΙΚΑ της γειτονιάς σας μετά ελάτε πάλι απ' εδώ κι αν όλα είναι εντάξει το πιθανότερο είναι να πληρωθείτε απ' την Αγροτική!..

Μα καλά αγαπητέ μου, μας δουλεύετε;! Αφού όλα τα χαρτιά μου είναι εντάξει, αντέταξε ο συνταξιούχος μας. Και εκνευρισμένος τράβηξε για το ΙΚΑ της γειτονιάς του να βρει το δίκιο του, αλλά στο δρόμο συνάντησε ένα φίλο του που επέστρεφε από εκεί. Ασε μην πας τζίφος. Και ο διάλογος κατέληξε με τα γνωστά αναθέματα προς τη φιλεύσπλαχνη διοίκηση του ΙΚΑ. Το έγκλημα... ολοκλήρωσε κι εκείνο το τηλεοπτικό παράθυρο όπου στρογγυλοκαθισμένος στην τεράστια δερμάτινη πολυθρόνα του ο κύριος διοικητής του ΙΚΑ διαβεβαίωνε! «Για το καλό σας βρε το κάναμε για να παίρνετε τη σύνταξή σας με σύγχρονο τρόπο ακόμη και με το... σύστημα ΔΙΑΣ». Ποιος Δίας όμως και ποιος... Ποσειδώνας βρε ανάλγητοι, μονολόγησε ο συνταξιούχος της ιστορίας μας, που με πεθάνατε στον ποδαρόδρομο και στην ταλαιπωρία και σύνταξη δεν πήρα;! Ηρθε και η διαβεβαίωση απ' την κυβέρνηση για «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού απ' τον πρωθυπουργό κι έδεσε το γλυκό.

Μήπως πρέπει στο τέλος αντί να μας λένε περάστε απ' την Αγροτική να τους πω κι εγώ με την ψήφο μου περάστε στον αγύριστο; Μονολόγησε ο εβδομηντάχρονος φίλος μας...


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ