ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Σιγοψήνει» νέους αντιλαϊκούς πόρους - φόρους

Αμεσα σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει τις ανατροπές που προβλέπει το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών»

Από την συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας την περασμένη Πέμπτη, όπου το πόρισμα των «σοφών» επιστράφηκε ως απαράδεκτο

Eurokinissi

Από την συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας την περασμένη Πέμπτη, όπου το πόρισμα των «σοφών» επιστράφηκε ως απαράδεκτο
Αμεσα σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει το νέο μοντέλο του Ασφαλιστικού, με το οποίο εξαλείφεται και το μικρότερο ίχνος από τον «κοινωνικό» και «δημόσιο» χαρακτήρα της Ασφάλισης, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Ηδη κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ρίχνουν τις πρώτες βολές, προδιαγράφοντας νέα επώδυνα μέτρα για ασφαλισμένους και τους ήδη συνταξιούχους, νέες επώδυνες περικοπές και επιβολή πρόσθετων χαρατσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, άνοιξε ζήτημα πρόσθετων εισφορών μέσω αποδείξεων για τις μικρές επιχειρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός είπε: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δε θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ενας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Οταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα, θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Αυτό που κρύβεται πίσω από τα πρώτα αυτά σενάρια, είναι επί της ουσίας η ανεύρεση νέων πόρων - φόρων, ανάλογων με τα παλιότερα χαράτσια που επιβλήθηκαν και που η αντιλαϊκή πολιτική και όσοι την υπηρετούν δε γνωρίζουν κανένα όριο στις μεθόδους και τη φαντασία τους. Αλλωστε, την επιβολή νέων φόρων προκρίνει και το πόρισμα της Επιτροπής, με το πρόσχημα της δημιουργίας νέου «ειδικού αποθεματικού» για να καλυφθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα, αλλά και των ελλειμμάτων που προκύπτουν από τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα φωτογραφίζεται μια νέα «εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος», που βέβαια, όπως έχει δείξει και η εμπειρία, θα μετακυληθεί στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων. Σε αυτά τα πλαίσια, εξετάζονται σενάρια και για υψηλότερες εισφορές ποσοστιαία στους ασφαλισμένους, όσο πιο ψηλό είναι το εισόδημα.

Βέβαια, απ' όλα τα σενάρια και τις προτάσεις λείπει η στοιχειώδης πρόταση να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, αυτοί που ωφελήθηκαν για δεκαετίες και αυτοί που κατά σύστημα εισφοροδιαφεύγουν, στερώντας από το ΙΚΑ τεράστια έσοδα. Δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μετά από κάθε «μεταρρύθμιση» πληρώνει όλο και λιγότερα προς το ασφαλιστικό σύστημα. Διαχρονικές απαλλαγές, τις οποίες στο τέλος καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή, έκαναν χτες, Δευτέρα, το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), για να θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, και παράγοντες του υπουργείου, ενώ τη συνόδευσαν εκπρόσωποι σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε τα εξής θέματα: Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Την εγγραφή των εργαζομένων στο Μητρώο Α-Β φορτοεκφορτωτών και την αναγνώριση όλων των ειδικοτήτων. Τη συγκρότηση ενιαίας Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Τη διατήρηση του υφιστάμενου ορίου ελάχιστων ημερών ασφάλισης (4.500 ημερών ασφάλισης) για τη συνταξιοδότηση. Ζήτησε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων.

  • Εκ παραδρομής στο φύλλο του Σαββάτου γράφτηκε ότι το σωματείο έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη, όπως και ότι προγραμμάτιζε Γενική Συνέλευση για την Κυριακή που μας πέρασε, πράγμα που δεν ισχύει.
Πικετοφορίες Λαϊκών Επιτροπών στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορίες για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, προγραμματίζουν σήμερα Τρίτη, οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης:

  • Στις 6.30 μ.μ., από τον «Κόκκορα» επί της οδού Παπανδρέου, οι Λαϊκές Επιτροπές Συκεών - Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Πεύκων, Πολίχνης - Μετεώρων.
  • Στις 6.30 μ.μ., από το δημαρχείο Σταυρούπολης οι Λαϊκές Επιτροπές Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Κορδελιού και Ευόσμου.
  • Στις 6 μ.μ., από ΟΑΕΔ (Μπότσαρη - Παπαναστασίου), η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος.
  • Στις 6.30 μ.μ., από τις πλατείες Αγίων Αναργύρων (Ανω Πόλη), Γαλοπούλου (Ξηροκρίνη) και Ροτόντα, η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου.
  • Στις 6.30 μ.μ., από πεζόδρομο, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς.
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΒΙΣ

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΒΙΣ Βόλου εκφράζουν με κοινό τους ψήφισμα Ομοσπονδίες και Σωματεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Ομοσπονδίες Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Τα Σωματεία στον κλάδο Τύπου και Χάρτου: Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ, Κλαδικό Σωματείο Τύπου και Χάρτου Νομού Φθιώτιδος, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας. Τα Σωματεία του ομίλου Φιλίππου: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ.

Κινητοποίηση σήμερα για το ΤΑΠΙΤ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) σήμερα, Τρίτη, στις 3 μ.μ., προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν στο υπουργείο Εργασίας, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1), ξεκινάει τις εργασίες του το 21ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων, οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και η αναγκαία οργάνωση του αγώνα τους.

Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας την Πέμπτη 22/10. Κύρια αιτήματα είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η άμεση χορήγηση επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που χορηγείται σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην Υγεία, άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας φυσικοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, αναπήρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κ.λπ. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από όλα τα σωματεία για να στηριχθούν η 24ωρη απεργία των φυσικοθεραπευτών και η συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Στάση εργασίας για το Μετοχικό Ταμείο

Παναττική στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - λήξη ωραρίου) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια τις περικοπές κατά 50% του «μερίσματος» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν στη στάση εργασίας και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στη 1 το μεσημέρι. Καταγγέλλει «τη λογική της λεγόμενης "βιωσιμότητας", των "μηδενικών ελλειμμάτων", που προωθείται για το ασφαλιστικό σύστημα και με το "πόρισμα των σοφών" και προαναγγέλλει την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Και με αυτόν τον τρόπο παίρνουν "σάρκα και οστά" τα προαπαιτούμενα κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, που διαλύουν ό,τι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση και τσακίζουν το μισθό, τη σύνταξη, την Υγεία, την Πρόνοια και τα δικαιώματα».

Απολύσεις στη «Χαϊδεμένος»

Σε πέντε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα εναντιώθηκαν στις μειώσεις μισθών, προχωρά η εργοδοσία στην επιχείρηση «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ». Να απαντήσουν με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το χώρο δουλειάς σήμερα, Τρίτη, καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Αλιμο η στάση εργασίας θα γίνει από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., ενώ για τους εργαζόμενους στο Κορωπί, από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. Το Σεπτέμβρη η εταιρεία είχε ανακοινώσει μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων της τάξης του 20%, εκβιάζοντας με απολύσεις στην περίπτωση που δεν θα γίνονταν αποδεκτές οι περικοπές. Το «πισωγύρισμα» που έγινε με την αποδοχή της πρότασής της, έφερε τις απολύσεις σε εργαζόμενους που δεν συναίνεσαν στις μειώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ