ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταγγελίες για νέους βομβαρδισμούς

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Την παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και παραστρατιωτικών φασιστικών ομάδων κατήγγειλαν, χτες, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Οι πολιτοφυλακές κάνουν λόγο για 9 παραβιάσεις με χρήση όλμων, τεθωρακισμένων οχημάτων και αυτόματων όπλων στις θέσεις τους κοντά στις πόλεις Ντονέτσκ και την Γκορλόφκα. Στο Ντονέτσκ έγινε χτες διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από τις 12 Φλεβάρη 2015. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, τα βίαια επεισόδια στα σημεία ελέγχου κατά άμαχων κατοίκων του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, πάντως, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει τη συμφωνία και ότι προχωρά η απόσυρση των οπλικών συστημάτων από την περιοχή. Ωστόσο, σε συνέντευξή του ο αντιδραστικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, απείλησε με κλιμάκωση αν, όπως είπε, «δεν φύγουν οι Ρώσοι γκάνγκστερς από την περιοχή», κάτι που θεωρεί και «βασική προϋπόθεση για να γίνουν οι τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς με βάση τον ουκρανικό νόμο».

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αλλη τακτική στα ίδια ιμπεριαλιστικά σχέδια

Λίγο πριν οι δυο πρόεδροι κάνουν κοινές δηλώσεις
Λίγο πριν οι δυο πρόεδροι κάνουν κοινές δηλώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενταγμένη στις ευρύτερες μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι η «ετοιμότητα» των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας να κάνουν διάλογο με τη ΛΔ Κορέας, την οποία ανέδειξαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του, Παρκ Γκεουν-χι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης της Παρκ στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ανακούφιση (σ.σ. της ΛΔ Κορέας) από τις κυρώσεις και βελτιωμένες σχέσεις και είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση», εκτιμώντας ωστόσο ότι σήμερα η στάση της Πιονγιάνγκ δεν ευνοεί κάτι τέτοιο και δεν επιτρέπει «αυστηρούς» ελέγχους όπως αυτούς που συμφωνήθηκαν π.χ. με το Ιράν.

Σε κοινή Δήλωση, οι δύο πλευρές διακήρυξαν βεβαίως πως αν η Πιονγιάνγκ προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές «θα αντιμετωπίσει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μέτρων από το ΣΑ του ΟΗΕ». Ωστόσο, και η δήλωση του Ομπάμα ότι ΗΠΑ - Νότια Κορέα μοιράζονται αποφασιστικότητα «να έρθουμε κοντά με έθνη με τα οποία είχαμε ταραγμένη ιστορία» (βλ. Ιράν, Κούβα, ΛΔ Κορέα) αποτυπώνει την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να διερευνήσουν εναλλακτικές ως προς την προώθηση των σχεδιασμών τους.

Στο φόντο διαφόρων συζητήσεων για την προσέγγιση Ν. Κορέας - Κίνας, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει ισχυρή σχέση μεταξύ Ν. Κορέας και Κίνας, μεταξύ άλλων για να συνεργαστούν «στην άσκηση πίεσης προς τη ΛΔ Κορέας».

Από τη μεριά της, η Παρκ χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο χωρών «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα συνεργαστούμε πιο στενά για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νότιας Κορέας στο Σύμφωνο Συνεργασίας Χωρών Ασίας - Ειρηνικού (ΤΡΡ)», τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που σε επίπεδο υπουργών υπογράφτηκε πριν από μια βδομάδα και στα μέλη της δεν περιλαμβάνεται η Σεούλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ξεκίνησε χτες στη Βρετανία ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο ανάπτυξης των ισχυρών εμπορικών σχέσεων, κάνοντας χτες το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εξάρει τις κινέζικες επενδύσεις στη Βρετανία, που δημιουργούν, όπως σημείωσε, νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Νωρίτερα, η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν σε αρχεία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε ότι σε αυτά «τεκμηριώνεται» η ύπαρξη μυστικής συμφωνίας από το Μάρτη του 2002, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με στόχο την εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης και την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ, με πρόσχημα τα υποτιθέμενα ιρακινά όπλα «μαζικής καταστροφής».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το 6,9% έφτασαν οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 3ο τρίμηνο του 2015, απόδοση μικρότερη από το 7% που είχε καταγραφεί για το 1ο εξάμηνο του χρόνου. Το «Σινχουά» έκανε λόγο για τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο τρίμηνο του 2009 και τους απέδωσε κύρια στη μεγάλη εξασθένιση των κλάδων της βιομηχανίας.

ΒΕΡΝΗ.-- Το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης Κέντρου (UDC) αναδείχθηκε χτες νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ελβετία, εξασφαλίζοντας το 29,4% των ψήφων, από 26,6% που είχε στις εκλογές του 2011. Οι Σοσιαλδημοκράτες (PS) τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18,9% και στην τρίτη το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που είδε το ποσοστό του να φτάνει το 16,4%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Λονδίνο δεκάδες χιλιάδες νεαροί γιατροί, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους και να περικόψει επιδόματα και δικαιώματα. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ενωση, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας, που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016, θα μειώσουν τους μισθούς (στους νέους ως 30%) και θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας έως και 15.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, δήλωσε χτες πως κυμάνθηκε στο 16% η συμμετοχή των ψηφοφόρων τις πρώτες μέρες των αιγυπτιακών εκλογών που πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις: από το Σάββατο ως τις 28 Οκτώβρη σε 14 εκλογικές περιφέρειες και από τις 21 Νοέμβρη ως τις 2 Δεκέμβρη σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες.

ΡΙΑΝΤ.-- Τους 2.110 ξεπερνούν πλέον οι νεκροί από το φονικό ποδοπάτημα μεταξύ Μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η διοίκηση του πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει την αύξηση των διδάκτρων κατά 10,5% από το 2016, έπειτα από μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες κατά της αύξησης των διδάκτρων και σε άλλα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ενα δικινητήριο αεροπλάνο που παρουσίασε μηχανική βλάβη λίγο μετά την απογείωσή του, έπεσε την Κυριακή το μεσημέρι σε κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας της Κολομβίας. Από την πρόσκρουση και την πυρκαγιά σκοτώθηκαν επιτόπου ο πιλότος, ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, μια επιβάτης και ένας υπάλληλος φούρνου στον οποίο κατέπεσε. Συνολικά τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι στο έδαφος, 6 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- «Απαγχονισμένη από τα κορδόνια των παπουτσιών της» ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε η Βρετανίδα δημοσιογράφος, διδακτορική φοιτήτρια και εργαζόμενη σε ΜΚΟ στο Ιράκ, 50χρονη Ζακλίν Σάτον. Η Σάτον βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου μέσα στις τουαλέτες του αεροδρομίου Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη (ταξίδευε από Λονδίνο στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την πόλη Ιρμπίλ). Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ωστόσο οι συνάδελφοί της απέρριπταν έντονα αυτά τα «σενάρια», καθώς η όλη υπόθεση δεν είναι και τόσο καθαρή.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Προωθεί «κυανοκράνους του πολιτισμού»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το πρόσχημα προστασίας των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, φαίνεται ότι προετοιμάζεται και νέος κύκλος παρεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Με αφορμή τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (κατασκεύασμα των ίδιων τον ιμπεριαλιστών) στην αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία αλλά και σε ασσυριακά και βαβυλωνιακά μνημεία στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, η όλη επιχείρηση οργανώνεται μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ (διεθνής πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός του ΟΗΕ). Ο εν λόγω οργανισμός ενέκρινε το Σαββατοκύριακο την πρόταση της Ιταλίας για την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ σε περιοχές με μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από επιθέσεις τζιχαντιστών και καταστροφές στη διάρκεια συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Την ανακοίνωση έκανε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσίνι, ο όποιος κάλεσε τον ΟΗΕ να καθορίσει άμεσα «τις επιχειρησιακές πλευρές μιας διεθνούς δύναμης ταχείας δράσης υπέρ προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τον Απρίλη, η γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μέτρα.

ΗΠΑ
Τρίχρονος σκοτώνεται από τον αδελφό του

ΣΙΚΑΓΟ.--

Ο τρίχρονος Εϊαν Σαντιάγκο, από το Σικάγο, μπήκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη μακρά λίστα θυμάτων της «οπλοκουλτούρας» στις ΗΠΑ, που καλλιεργείται από την ίδια την ιμπεριαλιστική δύναμη, που ως «παγκόσμιος χωροφύλακας» μακελεύει λαούς ολόκληρους. Το μικρό παιδί θανατώθηκε από το πατρικό πιστόλι που όπλισε ο μόλις έξι ετών αδελφός του ενώ έπαιζαν «κλέφτες και αστυνόμοι».

Ο 25χρονος πατέρας Μάικλ Σαντιάγκο συνελήφθη χτες και κρατείται με χρηματική εγγύηση 75.000 δολαρίων καθώς βαρύνεται με την κατηγορία της έκθεσης παιδιών σε κίνδυνο, αφού θεωρείται υπεύθυνος για την οικογενειακή τραγωδία που διαδραματίστηκε στο ίδιο του το σπίτι με πρωταγωνιστές τους δύο γιους του και φονικό μέσο το όπλο που είχε αφήσει στο ψυγείο του σπιτιού. Ο ίδιος δικαιολόγησε στους αστυνομικούς ότι είχε το όπλο για «προστασία», επειδή κατά το παρελθόν ήταν μέλος της συμμορίας «Spanish Cobras».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ