Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αλλη τακτική στα ίδια ιμπεριαλιστικά σχέδια

Λίγο πριν οι δυο πρόεδροι κάνουν κοινές δηλώσεις
Λίγο πριν οι δυο πρόεδροι κάνουν κοινές δηλώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενταγμένη στις ευρύτερες μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι η «ετοιμότητα» των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας να κάνουν διάλογο με τη ΛΔ Κορέας, την οποία ανέδειξαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του, Παρκ Γκεουν-χι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης της Παρκ στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ανακούφιση (σ.σ. της ΛΔ Κορέας) από τις κυρώσεις και βελτιωμένες σχέσεις και είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση», εκτιμώντας ωστόσο ότι σήμερα η στάση της Πιονγιάνγκ δεν ευνοεί κάτι τέτοιο και δεν επιτρέπει «αυστηρούς» ελέγχους όπως αυτούς που συμφωνήθηκαν π.χ. με το Ιράν.

Σε κοινή Δήλωση, οι δύο πλευρές διακήρυξαν βεβαίως πως αν η Πιονγιάνγκ προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές «θα αντιμετωπίσει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μέτρων από το ΣΑ του ΟΗΕ». Ωστόσο, και η δήλωση του Ομπάμα ότι ΗΠΑ - Νότια Κορέα μοιράζονται αποφασιστικότητα «να έρθουμε κοντά με έθνη με τα οποία είχαμε ταραγμένη ιστορία» (βλ. Ιράν, Κούβα, ΛΔ Κορέα) αποτυπώνει την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να διερευνήσουν εναλλακτικές ως προς την προώθηση των σχεδιασμών τους.

Στο φόντο διαφόρων συζητήσεων για την προσέγγιση Ν. Κορέας - Κίνας, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει ισχυρή σχέση μεταξύ Ν. Κορέας και Κίνας, μεταξύ άλλων για να συνεργαστούν «στην άσκηση πίεσης προς τη ΛΔ Κορέας».

Από τη μεριά της, η Παρκ χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο χωρών «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα συνεργαστούμε πιο στενά για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νότιας Κορέας στο Σύμφωνο Συνεργασίας Χωρών Ασίας - Ειρηνικού (ΤΡΡ)», τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που σε επίπεδο υπουργών υπογράφτηκε πριν από μια βδομάδα και στα μέλη της δεν περιλαμβάνεται η Σεούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ