Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια και σκληρές συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή την επέμβαση της τελευταίας στη Συρία, έπειτα βεβαίως από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, εντείνονται στο παρασκήνιο τα διπλωματικά και πολιτικά παζάρια για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων κάθε πλευράς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φορώντας χτες τη μάσκα του «ειρηνοποιού», δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει «να αποφύγει την πλήρη και ολοσχερή καταστροφή της Συρίας», φέρνοντας στο προσκήνιο πρόταση ειρηνευτικής συνδιάσκεψης με συνάντηση αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, αφήνοντας (επί του παρόντος) απ' έξω το Ιράν, που είναι από τις πιο σημαντικές δυνάμεις γεωπολιτικά στην περιοχή... Η πρόταση του Κέρι σχολιάστηκε ευμενώς από την πρόεδρο της Ανω Ρωσικής Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, που δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι πάντα υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών».

Την ίδια ώρα, όμως, που ο Αμερικανός υπουργός έκανε πρόταση ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία, αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, πετώντας πάνω από το βόρειο τμήμα της πολύπαθης χώρας, έριξαν χτες το μεσημέρι νέα πολεμοφόδια σε ομάδες του αντικυβερνητικού λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», κυρίως αντιαρματικούς πυραύλους TOW. Διοικητές του ΕΣΣ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δε φάνηκαν ευχαριστημένοι, λέγοντας ότι οι εξοπλισμοί ήταν «λιγοστοί» και ότι για να επιφέρουν αποτέλεσμα στα πεδία των συγκρούσεων, στα οποία προωθούνται μέρα τη μέρα δυνάμεις του συριακού στρατού με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορικής κάλυψης, χρειάζονταν τουλάχιστον «αρκετές δεκάδες πύραυλοι TOW».

Η γερμανική «αλεπού» στο παζάρι...

Μέρος στα παζάρια στη Συρία διεκδικεί και η Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, συνάντησε χτες το πρωί στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το βασιλιά Σαλμάν (έπειτα από σύντομη στάση σε Ισραήλ και μία σαββατιάτικη περιοδεία στο Ιράν) και κατέληξε σ' ένα συμπέρασμα που ήταν μάλλον δεδομένο σε όλους όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή: «Είναι πολύ δύσκολο», είπε, «να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας...». Εντούτοις, ο ίδιος εξέφρασε «την εντύπωση πως στη Ριάντ υπάρχει βούληση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Νωρίτερα, ο Στάινμαϊερ, συναντώντας άλλους Σαουδάραβες αξιωματούχους, είχε ασκήσει πιέσεις στη Σ. Αραβία να επωμιστεί «ευθύνες και υπηρεσίες προς τους Σύρους πρόσφυγες», δεδομένης της προτίμησης της σαουδαραβικής μοναρχίας να χρηματοδοτεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε γειτονικές με τη Συρία χώρες (πέρσι π.χ. έδωσε ως «αρωγή» σε πρόσφυγες της περιοχής περίπου 92.000.000 δολάρια), ενώ στο έδαφός της φιλοξενεί από το Δεκέμβρη του 2014 μόλις 561 Σύρους πρόσφυγες.

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις είχε ο Γερμανός υπουργός και το Σάββατο στην Τεχεράνη, όπου συνάντησε την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, την ευρύτερη περιοχή και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, άσκησε πιέσεις προκειμένου Ιράν και Σ. Αραβία να «αφήσουν κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές για χάρη του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα παραμείνουν ως έχουν, μέχρις ότου αποδειχθεί πως εφαρμόζεται πλήρως η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε τις χώρες του Περσικού Κόλπου να «αναλάβουν την υποχρέωση και τη δράση για να φιλοξενήσουν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός τους»... Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του ο Γερμανός υπουργός με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο τελευταίος σημείωσε ότι το Ιράν «δε θα επιτρέψει στη Σ. Αραβία να το εξαφανίσει από την περιφέρεια», σημειώνοντας ότι η χώρα του «επιδιώκει καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες» και κατέληξε: «Δεν επιδιώκουμε την εξαφάνιση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά από την άλλη δε θα της επιτρέψουμε να εξαφανίσει το Ιράν από την περιοχή».

Μάχες στο Χαλέπι

Σκληρές μάχες συνεχίζονταν το περασμένο 24ωρο σε μέτωπα της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας, ιδιαίτερα στην επαρχία Χαλέπι, όπου σκοτώθηκε ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, που ήταν εκπαιδευμένος από τη CIA.

Νωρίτερα, ρωσικά αεροσκάφη έκαναν 33 εξόδους και έπληξαν 49 στόχους τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), έναντι 60 εξόδων που έγιναν την Κυριακή, κυρίως στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χάμα και στα περίχωρα της Δαμασκού. Στη Χάμα, επίσης, χτυπήθηκε από αέρος κομβόι του ΙΚ, χωρίς να προσδιορίζεται τι προέλευσης ήταν τα αεροσκάφη.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχτές έκαναν 17 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ και μόλις μία στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ